Műholdfelvételek mutatják, ahogy a hongkongi határnál egy stadionban várakoznak a kínai hadi járművek

Műholdfelvételek mutatják, ahogy a hongkongi határnál egy stadionban várakoznak a kínai hadi járművek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kínai állami média is kiadott egy felvételt a hongkongi határhoz vonuló páncélosokról és teherautókról.

Többször beszámoltunk már arról, hogy Hongkongban hónapokkal ezelőtt kezdődött egy tüntetéshullám egy törvénytervezet miatt, amely lehetővé tette volna, hogy a bűnelkövetőket kiadják Kínának. A tervezetet már felfüggesztették, bár vissza nem vonták, de a demonstrációk fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakultak. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik, a tüntetések egyre inkább eldurvultak, hétfőn a demonstrálók megszállták a repteret is.

Donald Trump amerikai elnök kedden azt közölte a Twitteren, hogy a hírszerzés arról tájékoztatta őt, hogy a kínai kormány csapatokat küld a hongkongi határhoz, bár a Fehér Ház eddig nem tett közzé állásfoglalást a hongkongi fejleményekről.

Trump értesülését kínai közösségimédia-felhasználók is megerősítették, akik arról posztoltak, ahogy a hongkongi határhoz közeli Sencsenbe hosszú konvojban érkeznek a kínai hadsereg páncélosai és teherautói.

Sőt, a kínai állami média maga is közzétett egy hivatalos videót a határra érkező páncélosok hadáról.

Szerdán pedig közzétettek a Maxar Technologies által hétfőn készített műholdképeket is, amelyeken a sencseni stadionban állomásoznak a kínai biztonsági erők járművei.

©
Hozzászólások