Az ENSZ szerint több száz gyerek halt meg az al-holi menekülttáborban az idén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Alultápláltság és kezeletlen sebesülések miatt vesztették életüket.

 

Legalább 390 gyerek halt meg az embertelen körülmények között az északkelet-szíriai al-Hol menekülttáborában, ahol többek között az Iszlám Állam dzsihadista szervezet külföldi harcosainak mintegy 11 ezer családtagja tartózkodik jelenleg - jelentették szerdán az ENSZ vizsgálói.

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció és a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet által a szélsőségesek ellen folytatott nagyszabású hadműveletek következtében tízezrek menekültek az al-holi menekülttáborba, köztük sokan olyanok is, akik a gyanú szerint az Iszlám Államhoz köthetők.

 "A táborban továbbra is nyomorúságos életkörülmények uralkodnak" - állította az ENSZ szíriai vizsgálóbizottsága az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsában bemutatott legutóbbi jelentésében, amelyben ismertette az emberi jogok szíriai helyzetének 2019. január és július közötti alakulását.

A gyermekek alultápláltság és kezeletlen sebesülések következtében haltak meg, miközben a tábor mintegy összesen 70 ezer lakosa egyebek között fertőző betegségektől és élelmiszerhiánytól szenved - erre a megállapításra jutottak a világszervezet vizsgálói.

Az ENSZ vizsgálói arra figyelmeztették a különböző országokat, hogy az  onnan érkezett, az Iszlám Államhoz köthető nők és mintegy 3500 gyerekük hazatelepítésének akadályozása csak további problémákat okoz. A nőknél és gyerekeknél fennáll a további radikalizálódás nagyobb kockázata, különösen azoknak a rehabilitációs programoknak a hiánya miatt, amelyek figyelembe veszik az életkori sajátosságokat és a nemek közötti egyenlőséget - áll a jelentésben.

A független szakértői testület vezetőj, e Paulo Pinheiro bírálta azokat a kormányokat is, amelyek csak az úgynevezett dzsihadistagyerekeket akarják hazatelepíteni Szíriából, anyjukat hátrahagyva. Mint mondta, ez ellentétes a gyermekek "mindenek felett álló" érdekeivel.

A jelentés szerint az SDF gyerekek ezreit tartja fogva olyan felnőttekkel együtt, akikről azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam harcosai.

Hozzászólások