Szaúd-Arábia bizonyítékokat mutatott be arra, hogy Iránból indultak a drónok az olajfinomító ellen

Szaúd-Arábia bizonyítékokat mutatott be arra, hogy Iránból indultak a drónok az olajfinomító ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A robotrepülők egyértelműen nem Jemenből, hanem Irán irányából érkeztek a szaúdi védelmi minisztérium szerint.

Különböző roncsokat mutatott be szerdán a szaúd-arábiai védelmi minisztérium, amely ezzel akarta bizonyítani, hogy Iránból támadták meg az Aramco állami olajvállalat legnagyobb olajfinomítóját - írja a BBC. 

A finomítót szombaton érte dróntámadás, a támadás elkövetőjeként a jemeni, iráni támogatású húszi lázadók jelentkeztek, de szaúdi és amerikai szakértők szerint is Iránból indulhatott a támadás, bár az ország állítja, semmi közük hozzá.

A szaúdi védelmi minisztérium szerdán különböző drónmaradványokat mutatott be bizonyítékként és azt közölte, 18 drón és 7 cirkáló rakéta vett részt a támadásban, amelyek olyan irányból érkeztek, észak felől, hogy az kizárja, hogy Jemenből indították volna a támadást. A 7 rakéta közül három nem ért célt.

A minisztérium szóvivője azt mondta, azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy pontosan honnan indították a támadást, de dolgoznak rajta.

A minisztérium szerint a támadást "vitathatatlanul Irán támogatta", és bemutattak többek között egy roncsdarabot, amely elvileg egy iráni robotrepülő delta szárnyának egy darabja volt.

©

Donald Trump amerikai elnök egyébként már bejelentette, hogy "lényegesen" keményebb gazdasági szankciókat kell alkalmazni Irán ellen, Mike Pompeo külügyminiszter pedig szerdán Szaúd-Arábiába utazott, hogy a szaúdi királyi családdal tárgyaljon a következő lépésekről.

Hozzászólások