Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormánypárti Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maiónak nem tetszett, amit Orbán Rómában mondott az olasz kormánykoalícióról.

Bár Orbán Viktor szombati római beszédében jórészt tartózkodott attól, hogy beleavatkozzon az olasz belpolitikába (még el is mondta, hogy nem akar beleavatkozni), azért így is volt olyan megjegyzése, amire aztán ugrott az olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maio.

Az előadásról részletesen itt olvashat:

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Giuseppe Conte olasz kormányfőnek is visszaüzent Orbán Viktor Rómában. A miniszterelnök az Atreju nevű rendezvény meghívottjaként tartott beszédet.

A dologhoz hozzátartozik, hogy bármelyik olasz politikust hozta szóba Orbán a pódiumon, arról tisztelettel beszélt. Meghívójáról, a Fratelli d'Italiát vezető jobboldali Giorgia Meloniról azt mondta, a konzervatív magyar politikai struktúrában ő inkább középen állna, Paolo Gentiloni volt baloldali miniszterelnökről azt mondta, egy finom úriember, Silvio Berlusconiról azt, hogy a barátja. Matteo Salvinit csak egyszer említette nevén, akkor arról beszélt, hogy voltak olyan országok, amelyek szembeszálltak a bevándorlókban leendő baloldali szavazókat látó politikai establishmenttel, például Ausztria és Salvinivel Olaszország, de Ausztriában megbuktatta Strache-ékat a baloldal, "Olaszországban pedig, ha jól értem, leválasztották a népet a kormányról". Ezzel arra utalt Orbán, hogy augusztusban kikerült a kormányból Matteo Salvini pártja, és az Öt Csillag a baloldallal kötött új koalíciót.

Ez is elég volt Di Maiónak, hogy megüzenje Orbánnak,

kerülje a "szükségtelen beavatkozást", "senkinek nem engedem, hogy elítélje, vagy támadja Olaszországot, legkevésbé annak, aki a mi határainkkal játssza a szuverenistát. "Orbán nem ismeri az olasz népet, tehát csak a sajátjáról beszéljen, ha akar"

- nyilatkozta Di Maio a Corriere.it cikke szerint.

Arról is beszélt azért, hogy egész Európában a baloldal visszatérését látja, olasz példákat is hozott Matteo Renzit és Gentilonit említette, és szerinte ahol visszatér a baloldal, ott ugyanaz történik: beengedik a migránsokat.

Orbán és a kormány között már a magyar miniszterelnök délután fél négykor kezdődő fellépését megelőzően megindult az üzengetés, délben Giuseppe Conte, az Öt Csillag által támogatott miniszterelnök beszélt a színpadon, és már akkor is üzent Orbánnak, miszerint könnyű neki szuverenistának lenni, ha csak szárazföldi határai vannak.

Orbán Viktor az Atreju nevű többnapos politikai fórumon lépett fel, amit a Fratelli d'Italia nevű jobboldali párt szervez évek óta.

Hozzászólások