Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több amerikai lap szerint is telefonbeszélgetés bizonyítja a vádakat.

„A radikális baloldali demokraták és híreket gyártó médiapartnereik az kis Adam Schiff (demokrata párti képviselő) vezetésével már megint itt vannak! Egy 'erősen pártos' bejelentő állítására alapozva azt hiszik, hogy talán valami 'szaftos' beszélgetést folytattam egy bizonyos külföldi vezetővel” – Twitterén ezzel tagadta Donald Trump amerikai elnök, hogy befolyásolni akarta Volomidir Zelenszkin ukrán elnököt.

Az esetről csütörtökön írt a Washington Post, de később a The New York Times és a CNN informátorai is megerősítették a történteket. A sajtójelentések azt állítják: Trump egy telefonbeszélgetésben azt kérte Zelenszkijtől, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden amerikai volt alelnök és fia, Hunter Biden ügyében.

Joe Biden - Barack Obama egykori alelnöke - áprilisban jelentette be, hogy indul a 2020-as elnökválasztáson.

Az amerikai sajtó korábbi beszámolói szerint Joe Biden 2014-ben támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását és az új elnöknek, Petr Porosenkónak katonai támogatást ígért, de cserébe azt követelte, hogy Hunter nevű fiát tegyék meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Az biztosan tudható, hogy ez utóbbi megtörtént.

Michael Atkinson, az amerikai hírszerzés ellenőrzési főigazgatója nem kívánta a bejelentés részleteit feltárni a nyilvánosság előtt, és a vizsgálatot sürgető demokrata párti törvényhozókhoz intézett levelében közölte, hogy titkosított információkról van szó.

Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója szintén visszautasította, hogy a témáról bármilyen részletet is megosszon, akár a törvényhozókkal is.

Közben Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump ügyvédi csapatának egyik tagja, egy csütörtök esti televíziós interjúban elismerte, hogy ő valóban megkért egy magas rangú ukrán tisztségviselőt, hogy vizsgálják meg Joe Biden szerepét Ukrajnában. Az interjú nyomán pénteken demokrata párti törvényhozók vizsgálatot sürgettek, annak kiderítésére, hogy vajon Donald Trump és ügyvédje nyomást gyakorol-e az ukrán kormányra annak érdekében, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás idején hozzon nyilvánosságra kompromittáló dolgokat a választási vetélytársáról.

Hozzászólások