A brazilok szerint egy görög hajó felelős a parjaikat sújtó olajszennyezésért

A brazilok szerint egy görög hajó felelős a parjaikat sújtó olajszennyezésért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A brazil szövetségi rendőrség pénteken közölte, hogy vizsgálatot folytat egy görög zászló alatt közlekedő, venezuelai olajat szállító tartályhajó ellen, amely szerinte felelős a Brazília partjait sújtó olajszennyezésért.

"A görög zászló alatt közlekedő hajó július 15-én kötött ki Venezuelában, ahol három napig tartózkodott, majd Szingapúr felé vette útját az Atlanti-óceánon keresztül, hogy Dél-Afrikába jusson. Az olaj ezen az útvonalon keresztül kerülhetett a vízbe" - áll a szövetségi rendőrség feljegyzésében. Eszerint az olaj július 28-29-én kerülhetett a vízbe, mintegy 700 kilométerre a brazil partoktól, és a görög zászló alatt közlekedő hajó volt az egyetlen, amely ezen a területen keresztül hajózott.

A szövetségi rendőrség beszámolt arról is, hogy razziákat tartott pénteken Rio de Janeiróban a görög zászló alatt közlekedő hajóhoz köthető cég irodáiban, de nem szolgált részletekkel e műveletekkel kapcsolatban.

A brazil hatóságok korábban megállapították, hogy az olaj jellegzetességei alapján Venezuelából származott, Jair Bolsonaro brazil elnök kormányzata pedig magyarázatokat kért Venezuelától.

A Brazília egyik leglátogatottabb tengerpartjának tisztításáért felelősök becslései szerint eddig több mint 1000 tonna nyersolajat vontak ki a vízből. Az olajfoltok 283 strandnál jelentek meg az északkeleti régió kilenc államának 98 települése közül.

A hatóságok szerint legalább 109 állatot érintett az olajszennyezés, közülük 28-at sikerült megmenteni, a maradék viszont - többségében tengeri teknős - elpusztult.

A kormány kései reagálása bírálatok özönét váltotta ki Bolsonaro környezetvédelmi politikájával szemben, amely már így is bírálatok alá került a néhány hónappal ezelőtti amazonasi erdőtüzek miatt.

Képünk illusztráció

Hozzászólások