Amnesty: Több száz, a szíriai katonai offenzívát ellenző embert vettek őrizetbe Törökországban

Amnesty: Több száz, a szíriai katonai offenzívát ellenző embert vettek őrizetbe Törökországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A civil jogvédő szervezet szerint újságírókat, politikusokat és a közösségi médiát használó törököket vegzál a hatalom, ha bírálják a török offenzívát.

Több száz embert vettek őrizetbe Törökországban, amiért elmondták véleményüket vagy beszámoltak a török hadsereg északkelet-szíriai katonai offenzívájáról. A kritikus hangok elhallgattatása egyre durvább méreteket ölt az országban, az őrizetbe vettek abszurd vádakkal néznek szembe – áll az Amnesty International legfrissebb jelentésében.

Törökországban durva leszámolások indultak azokkal szemben, akik nem voltak hajlandóak a kormánypropagandát elfogadni. Újságírókat, közösségi média felhasználókat és tüntetőket vádoltak meg terrorizmussal, indítottak ellenük büntetőeljárásokat, vettek önkényesen őrizetbe és sújtottak utazási tilalommal. Ha elítélik őket, hosszú időre börtönbe kerülhetnek, áll az Amnesty international jogvéső szervezet közleményében.

©

Október 10-én, a katonai offenzíva megkezdése utáni első napon a török médiahatóság (RTÜK) figyelmeztette a sajtót, hogy “zéró toleranciát” alkalmaznak azokkal szemben, akik negatívan befolyásolják a katonák morálját és motivációját vagy a “terrrorizmust szolgáló” nem teljes, meghamisított vagy részleges információk alapján félretájékoztatják a lakosságot. Még aznap két újságírót vettek őrizetbe. Hakan Demirt, a Birgün napilap újságíróját azért vették elő, mert az újság Twitter oldalán megosztottak egy az NBC-től származó hírt, amely szerint “Török harci gépek civil célpontokat bombáztak”.

Eközben Fatih Gökhan Dilert, a Diken online újság szerkesztőjét azért vették őrizetbe, mert lehoztak egy hírt azzal a címmel: “A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állítja: két civil meghalt”. Mindkét újságíró ellen vádat emeltek “ellenségeskedés és gyűlölet keltése” címén, majd szabadon engedték őket azzal, hogy az eljárás ideje alatt nem hagyhatják el az országot.

©

A rendőrség október 19-én hajnal 5 órakor tartott razziát az újságíró és jogvédő Nurcan Baysal otthonában. Baysal ezt mondta az Amnestynek:”Harminc durván felfegyverzett, maszkos rendőr rohanta le az otthonomat, és hozta a frászt a gyerekeimre pusztán azért, mert pár posztban azt írtam, hogy legyen béke. Ez az eljárás jól jellemzi a szabad véleménynyilvánítás jelenlegi helyzetét Törökországban.”

A katonai művelet első hetében 839 közösségi média profil tulajdonosa ellen folyt vizsgálat, amiért állítólag “jogsértő tartalmat” osztottak meg. A hivatalos jelentések szerint 186 embert vittek be a rendőrök, és 24 ember került előzetes letartóztatásba. Az egyikük, akit “terrorszervezet propagálásával” vádoltak meg, megosztott három Twitter posztot. Az egyik így szólt: “Rozsava győzni fog. Nem a háborúra.” Mint a többi esetben, egy ilyen tweet sem jelent távolról sem semmilyen bizonyítékot egyetlen nemzetközileg elismert bűncselekményre sem.Az illetőnek is megtiltották, hogy külföldre menjen, és arra kötelezték, hogy havonta kétszer jelentkezzen a rendőrségen. Egy, az Amnestynek nyilatkozó ügyvéd szerint: “A háború, Rozsava vagy megszállás szavak használata bűncselekmény lett. A bíróság szerint nem ellenezheted a háborút.”

©

Şanlıurfa tartomány ügyvédi kamarája szerint legalább 54 embert vett őrizetbe a rendőrség október 9. és 10. között. A letartóztatottak között voltak a kurd Népek Demokratikus Pártja (HDP) és baloldali szakszervezetek tagjai.

A katonai offenzíva első hete alatt legalább 27 embert, köztük a HDP tagjait, vették őrizetbe Mardin tartományban is. A letartóztatottak között volt Nusaybin város megválasztott polgármestere is. A kormány a helyére egy senki által meg nem választott körzeti kormányzót ültetett.

Erdogan elnök november 7-én látogat Magyarországra, a magyar kormány többször támogatásáról biztosította a több száz halálos áldozattal járü szíriai hadművelet ügyében Törökországot.

Hozzászólások