Zwack Sándor egy olasz lapban kelt ki a Verona rasszista szurkolói ellen

Zwack Sándor egy olasz lapban kelt ki a Verona rasszista szurkolói ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fiorentina-szurkoló Zwack Sándor azt javasolja, szakítsák meg a kapcsolatot a Mario Balotellit rasszista rigmusokkal heccelő veronai szurkolókkal.

Levelet írt a Repubblica című napilapnak Zwack Sándor, az Olaszországban is működő Zwack Unicum elnöke, aki egyben a firenzei focicsapatot, a Fiorentinát támogató szurkolói klubok, a Viola Club Budapest és a Danubio Viola alapítója.

A magyar nagyvállalkozó azt követően szólalt meg, hogy a hétvégén csaknem botrányba fulladt a Verona–Brescia-meccs a vendégek csatárát, Mario Balotellit gyalázó rasszista huhogás miatt. Balotelli egy ponton nem bírta cérnával, és a huhogó nézők közé rúgta a labdát, majd levonult a pályáról. (Azután később visszatért, és gólt lőtt, bár így is kikaptak.)

"Aki ismer engem, az tudja, hogy gyerekkorom óta Fiorentina-szurkoló vagyok" – írta levelében Zwack, ezzel utalva arra, hogy Firenzében nőtt föl, amíg a rendszerváltást követően családjuk vissza nem költözött Budapestre. Zwack leírta, hogy látta a hét végi meccset, ahogyan a megszokott huhogásokat és Balotelli reakcióját is követte.

Hogy őszinte legyek, amikor ilyesmit látok és hallok, elfog a hányinger" 

– fogalmazott, majd úgy folytatja: ezután azt kellett olvasnia a lapokban, hogy a veronai szurkolók vitathatatlan vezére szerint Balotelli sosem lesz igazi olasz, ők pedig nem rasszisták, mert náluk is van egy néger a csapatban. (Update: Zwack nem nevezte meg a vezérszurkolót, de nyilvánvalóan Luca Castelliniről írt. A Hellas Verona vezetése kedden közölte, hogy a férfit 2030-ig kitiltotta a csapat stadionjából.)

"Az a gond, hogy ezzel a szurkolótáborral a mi szurkolóink mindig is testvérkapcsolatban voltak. Én pedig Fiorentina-szurkolóként nem akarok olyan szurkolótáborral testvéri viszonyt, amelyik horogkeresztes zászlókat visz a lelátóra. Sőt semmi dolgom velük" – írta, majd feltette a kérdést:

mégis mi közösködni valónk van olyanokkal, akik 2019-ben huhognak egy fekete bőrű játékosnak? Mégis mi? Márpedig ha mi civilizáltak vagyunk, akkor hivatalosan is tartsunk távolságot ezektől a személyektől". 

Nem sokkal később megérkezett a Fiorentina szurkolói szervezetének a válasza. Az ATF (Associazione Tifosi Fiorentini – Fiorentina-szurkolók Szövetsége) elnöke, Federico De Sinopoli azt írta Zwack levelére: "A testvérkapcsolatuk a Bresciával volt, van és lesz. Azt még a hetvenes években írták alá baloldali emberek olyanokkal, akik jobboldaliak. Bizonyosan más értékeken alapul ez, mint az eltérő ideológián. A testvérkapcsolataink (többek között a Torinóval, a Catanzaróval és a Sporting Lisszabonnal) azon kívül, hogy kiállták az idők próbáját, erősek és egészségesek. Minden más érdektelen számunkra."

Hozzászólások