András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

II. Erzsébet királynő fia rendkívüli interjút adott a BBC-nek a Buckingham-palotában. Egy órán keresztül bizonygatta, hogy nincs semmi köze az elítélt szexuális bűnelkövető, a nyáron öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epstein prostitúciós ügyeihez.

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt az amerikai milliárdos Jeffrey Epsteinnel, akit elítéletek fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Epstein korábban már kapott egy enyhe börtönbüntetést tetteiért, a nyáron pedig ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban holtan találták börtöncellájában. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Az ügy hosszú évek óta parázslik, de négy éve különös intenzitással került a felszínre, miután kiderült: Epstein ellen szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon. A feljelentő, a jelenleg 35 éves Virginia Roberts (ma már Virginia Giuffre) az ügybe belekeverte II. Erzsébet királynő harmadik fiát, András herceget is, azt állítván, hogy Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette a nőt a yorki herceggel.

A nő 2001-ben még csak 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. András herceg közleményeken keresztül mindig is tagadta az őt ért vádakat, de most először mondta el személyesen is, hogy nincs köze Epstein prostitúciós ügyeihez, és amíg el nem ítélték a milliárdost, addig nem is tudott róluk. A BBC-nek adott exkluzív interjúban a riporter, Emily Maitlis rendesen megizzasztotta András herceget a kérdéseivel, aki azonban kategorikusan elutasította Roberts vádjait, és azt is, hogy egyáltalán ismerte az akkor még kiskorú lányt.

Az interjú legkínosabb része az volt, amikor András herceg annak a fotónak az eredetiségét vonta kétségbe, amelyen Virginia Roberts-szel látható. A néhai mágnás egykori barátnője, Ghislaine Maxwell londoni házában készült képen a herceg átöleli Roberts derekát. Az interjúalany úgy fogalmazott, hogy nemrégiben megpróbálta kivizsgáltatni, hogy nem hamisítványról van-e szó, mivel a képen ábrázolt jelenetre nem emlékszik. Hozzátette: amikor Londonban tartózkodik, rendszerint nem úgy öltözködik, ahogy a képen látható, és abban sem biztos, hogy a fotón az ő keze látszik.

Az 59 éves yorki herceg szerint a kép szakértői vizsgálata nem hozott egyértelmű eredményt, és ő továbbra sem talál magyarázatot arra, hogy a fotó miként készülhetett.

András herceg nemcsak a képre, de jóformán semmire sem emlékszik.

Arra sem, hogy találkozott volna valaha is a vádlójával, és bár többször vendégeskedett Jeffrey Epstein kastélynak beillő floridai otthonában, vagy az üzletember magánszigetén - ahova a vád szerint Epstein a fiatalkorú lányokat szállította -, ő nem emlékszik arra, hogy valaha is kiskorú lányokat látott volna a milliárdos rezidenciáin.

Virginai Roberts-Giuffre feljelentésében napra pontosan meg van adva, hogy 2001. március 10-én is volt szexuális kapcsolata Londonban András herceggel, de a BBC-interjúban a brit uralkodó fia azt mondja, hogy ez az állítás azért sem felelhet meg a valóságnak, mivel aznap egyik lányát, Beatrix hercegnőt vitte egy Pizza Express étteremben tartott születésnapi partira Wokingban, London egyik délnyugati elővárosában. Kijelentette: erre azért emlékszik ilyen pontosan, mert igencsak ritka és szokatlan eseménynek számít, hogy ő egy Pizza Express étteremben megforduljon.

András herceg azon állítást is valótlannak minősítette, hogy egy éjszakai szórakozóhelyen Virginia Roberts számára szeszesitalt rendelt volna, mondván: ő sem iszik alkoholt, és nem hiszi, hogy a szóban forgó bárban valaha is rendelt volna italt bárkinek. Ő arra sem emlékszik, hogy táncolt volna a lánnyal, és bár a nő azt is fel tudja idézni a vád szerint, hogy a férfi nagyon izzadt a vele való mulatozás közben az idézett napon, András herceg ezt nem tartja valószínűnek. A BBC-nek azt mondja, hogy azért, mert akkoriban pont olyan egészségügyi problémái voltak, hogy nem tudott izzadni.

A herceg azt pedig "téves helyzetmegítélésből adódó hibának" nevezte, hogy felkereste New York-i otthonában Epsteint, miután a milliárdos 2010-ben szabadult a szexuális visszaélésekért kiszabott börtönbüntetéséből. Hozzátette ugyanakkor, hogy csak azért tett látogatást Epsteinnél, hogy megmondja neki: nem lenne helyénvaló, ha a továbbiakban együtt mutatkoznának. Miután ezt közölte Epsteinnel, a yorki herceg - és ezt maga is elismerte, és utólag hibának látja - az amerikai üzletember otthonában szállt meg.

András herceg szerint az Epstein-ügy "folyamatosan emészti" a királyi családot, de közvetlen hozzátartozói maradéktalanul támogatják őt.

Hozzászólások