Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel az új állampolgársági törvény miatt Indiában

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel az új állampolgársági törvény miatt Indiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Már öt halálos áldozata van a tüntetéseknek.

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel India fővárosában, miután a héten az indiai parlament felső háza is elfogadta azt a törvénymódosítást, amely hat vallás híveinek, köztük a keresztényeknek megadja az indiai állampolgárságot, a muszlimoknak viszont nem. A módosítás azokra a személyekre vonatkozik, akik 2014. december 31-e előtt érkeztek Indiába Pakisztánból, Bangladesből, illetve Afganisztánból.

A rendőrség könnygázt és gumibotot is bevetett a tüntetők ellen, akik lezárták az utakat és buszokat gyújtottak fel, írja a BBC.

Nemcsak Új-Delhiben váltott ki heves indulatokat a diszkriminatív törvény: Észak- és Kelet-Indiában is tüntetnek ellene. A tiltakozásoknak hat nap alatt öt halálos áldozata volt.

Több ország, köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada is elővigyázatosságra intette állampolgárait, ha Észak-Kelet Indiába utaznának.

Megnéztük, hogy a magyar állam kiadott-e ilyen figyelmeztetést, de az "Utazásra nem javasolt térségek" listája október 16-án frissült utoljára. Az Indiára vonatkozó szakaszban Jammu és Kashmir állam szerepel, Ladakh kivételével, "valamint a keleti és északkeleti államok (különösen Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh) és az indiai-pakisztáni határvidék teljes hosszában". Azt még hozzátennénk, hogy a jelenlegi attrocitások Nyugat-Bengáliát is érintik.

Hozzászólások