Egy halálos áldozata és legkevesebb négy sérültje van egy spanyol vegyi üzemben történt robbanásnak

Egy halálos áldozata és legkevesebb négy sérültje van egy spanyol vegyi üzemben történt robbanásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A polgári védelem arra szólította fel a közelben élőket, hogy elővigyázatosságból ne nyissanak ablakot, és ne tartózkodjanak a szabad levegőn.

Felrobbant egy petrolkémiai üzem a kelet-spanyolországi Tarragona városa közelében kedden. A hatóságok közlése szerint egy halálos áldozata és legkevesebb négy sérültje van a robbanásnak. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltóktól származó első információk szerint az egyik sérült állapota súlyos. Egy eltűnt személyt még keresnek.

A halálos áldozatra nem a gyár területén, hanem egy közeli házban bukkantak, amely részben beomlott, feltételezhetően a robbanás erejétől.

A külterületen található gyárat kora este óriási robbanás rázta meg, ezt követően lángok csaptak fel az épületből és feketén gomolygó füst, amit kilométerekről is látni lehet. Az oltási munkálatok továbbra is tartanak.

A polgári védelem arra szólította fel a közelben, La Canonge és Vila-Seca településen élőket, hogy elővigyázatosságból ne nyissanak ablakot, és ne tartózkodjanak a szabad levegőn. Később azt közölték: a levegőbe került anyagok nem mérgezők, viszont irritálhatják a nyálkahártyát és hányingert okozhatnak.

A robbanás okát egyelőre nem tudni pontosan. Az üzemben nagy mennyiségben állítanak elő etilén-oxidot, amelyet egyebek mellett fagyállókban, oldószerekben, festékekben, műanyag termékekben alkalmazott propilén-glikol készítésénél használnak.

A környéken időközben helyreállt az átmenetileg felfüggesztett vasúti közlekedés és korlátozott autóforgalom is.

Hozzászólások