Skóciában négy embert kezelnek a koronavírusra jellemző tünetekkel

Skóciában négy embert kezelnek a koronavírusra jellemző tünetekkel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a magyar népegészségügyi központ szerint kicsi az esély, hogy EU-tagállamban is felüsse a fejét a Kínából induló koronavírus, Skóciában négy embert is kezelnek a vírusra jellemző tünetekkel, mindannyian jártak nemrég Vuhanban.

Már húsz ember életét követelte és több ezren betegedtek meg a koronavírus következtében Kínában – a vírus központját, Vuhant teljesen karantén alá helyezték a hatóságok. A vírus már felütötte a fejét Hongkongban, Thaiföldön, Tajvanon, az USA-ban, Dél-Koreában, Japánban, Mexikóban és Oroszországban is találtak betegeket, illetve gyanús eseteket.

Csütörtökön délután kiderült, hogy Skóciában négy embert kezelnek a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője a BBC-nek azt mondta, 

a négy beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak. Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik.

A hazai Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ezt megelőzően, csütörtökön délután kiadott közleménye szerint jelenleg kicsi a valószínűsége annak, hogy EU-tagállamban is felüsse a fejét a vírus, bár a január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen nő majd a Kínába tartó és a Kínán belüli utasforgalom, és ezzel növekszik a kockázat.

Haas professzor viszont a skóciai esetek nyomán "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket. Mint mondta, csak az Edinburghi Egyetemen több mint kétezer kínai hallgató tanul, és ők "folyamatosan jönnek-mennek" Kínába és vissza.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

Hancock elmondta azt is, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt, továbbá a nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését sem, mivel az jelentős anyagi ráfordítást és humán erőforrást igényel, nagy fennakadást okozhat az utasforgalomban, a hatékonysága viszont nagyon alacsony.

A népegészségügyi központ a Kínába utazók számára hangsúlyozta: jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Azt javasolják, mossanak gyakran kezet, kerüljék a beteg emberekkel, illetve állatokkal való kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak ajánlják az influenza elleni védőoltást.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag – írták.

Fontosnak tartják, hogy ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt vagy azt követően, forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy hol járt.

Hozzászólások