Majmokkal és tevékkel várják Indiában Trumpot

Majmokkal és tevékkel várják Indiában Trumpot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a tevéket is készültségbe helyezték Ahmedabadban. Trumpot majmokkal várják, viszont összeomlott a pódiuma.

Több mint tízezer rendőrt, köztük tevés járőröket vezényeltek az utcákra az indiai Ahmedabad városában, Donald Trump amerikai elnök kétnapos látogatására készülve.

Mahatma Gandhi szülővárosában óriási a készültség. Trump több mint százezer ember előtt fog fellépni egy újonnan átadott krikettstadionban, mielőtt tovább utazna Agrába, a Tádzs Mahálhoz, majd a fővárosba, Újdelhibe.

Ahmedabadban a Reuters beszámolója szerint helyenként két méter magas falakat húznak - több mint fél kilométer hosszan -, hogy Trump ne láthassa a szomszédos, többezer fős nyomornegyedet (erről korábbi cikkünket itt olvashatja).

Mahatma Gandhit egykori otthonában, a Szabarmati Ashramban (borítóképünkön) a hétvégén gőzerővel dolgoztak a munkások, locsolták a gyepet és újrafestették a falakat.

A várost teleplakátolták Trumpot üvözlő transzparensekkel, olyan szlogenekkel, mint:

Erősebb barátság egy fényesebb jövőért.

A vendéglátók ajándékokkal is várják Trumpot: az ashram egyik szervezője szerint az amerikai elnöknek (némi áthallással) Gandhi három bölcs majmát ábrázoló szobrocskákat szánják, amelyek a monda szerint "nem látnak rosszat, nem hallanak rosszat és nem beszélnek rosszat" (viszont a gyarmatosítókkal szembeni békés ellenállást szimbolizálják).

A látogatás előkészületei nem voltak zökkenőmentesek: vasárnap az erős szél miatt összeomlott az a tízméteres pódium a stadion VIP bejáratánál, amelyen elvileg Trump fog majd bevonulni.

A helyieket egyre inkább bőszíti a nagy felhajtás, különösen az, hogy majdnem 12 millió dollárba kerül az alig 3 órás látogatás előkészítése, miközben a helyi - immár "láthatatlaná varázsolt" - nyomornegyedben, akinek van is munkája, legfeljebb havi száz dollárért fenheti a késeket a környékbeli luxushotelek számára.

Extra kereseti lehetőségként legfeljebb az jöhet szóba, hogy az indiai kormánypárt, a BJP fejenként 3 dollárt ajánlott fel azoknak, akik hajlandóak részt venni Trump showján.

És akkor mutatjuk a nyomornegyedet, úgy, ahogy Trump sohasem láthatja:

Hozzászólások