szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Klaus Johannis román köztársasági elnök azzal vádolta meg a PSD-s parlamenti többséget, hogy egyezséget kötött a magyar miniszterelnökkel Erdély átadásáról.

Hétfőn a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómia-statútumát, amelyet Kulcsár-Terza József képviselő nyújtott be. Klaus Johannis államfő keddi sajtótájékoztatóján hihetetlennek nevezte a parlamentben történteket, mondván, míg ők a vírus ellen harcolnak, addig a PSD segít az RMDSZ-nek Székelyföld autonómiáját megvalósítani – írja a Transindex.

"Míg mi a járvány ellen harcolunk, a PSD azért harcol, hogy Erdélyt a magyaroknak adja

– mondta Johannis, aki leszögezte, hogy amíg ő az államfő, ilyen törvény nem születhet meg.

"Ciolacu, vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?

– tette fel a kérdést az államfő, a PSD elnökének, Marcel Ciolacunak címezve.

Johannis "toxikusnak" nevezte a mostani PSD-s parlamenti többséget, és azt mondta, az emberek most talán jobban megértik, miért akartak annyira előrehozott választásokat tartani.

Az autonómia-statútumot a szenátusnak kell a közeljövőben megvitatnia és szavaznia róla, de Johannis szavaival ellentétben Ciolacu már kedd reggel jelezte, hogy az autonómia-törvény ellen fognak szavazni, sőt, sürgősségi parlamenti ülést is összehívtak ennek érdekében.

Az államfő szavaira reagált Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki úgy véli, Klaus Johannis legújabb nyilatkozata nem méltó egy államfőhöz.

"Klaus Johannis hisztérikus és ideges nyilatkozatot tett, nem méltó ez egy államfőhöz, inkább a Nagy Románia Párt üzeneteire emlékeztet. Veszélyes üzenet, amely azt állítja, hogy a magyarok el akarják venni Erdélyt.

Ma egy olyan esetek voltunk tanúi, amire az elmúlt harminc évben nem volt példa: a Cotroceni-palotából félreinformálják az embereket, és a magyarok ellen uszítanak.

Az RMDSZ elutasítja az ilyen típusú diskurzusokat és az uszítás bármely formáját. Az elnöknek bocsánatot kell kérnie ezért a kisiklásért" – idézte Kelemen Hunort szintén a Transindex.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Életmentő drónokat küldene a levegőbe a Vodafone

Az autómosó kamerája segített a rendőröknek – felvette, hogy helyet cserélt az ittas sofőr a józan utasával

Az autómosó kamerája segített a rendőröknek – felvette, hogy helyet cserélt az ittas sofőr a józan utasával

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell