szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ázsia és Európa „lerohanása” után most az Újvilágban pusztít a Kínából indult koronavírus-járvány. Az USA-ban van a legtöbb beteg és Brazíliában nő a leggyorsabban a fertőzöttek és a halottak száma. A két ország élén olyan populista vezér áll, aki a legkritikusabb hetekben próbált úgy tenni, mintha nem is létezne a Covid-19 pandémia. Csakúgy, mint a megbetegedések számát tekintve ugyancsak az élbolyba tartozó Oroszország, ahol valószínűleg azért feltűnően alacsony a halottak száma, mert a hatalom trükközik a statisztikákkal.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

„A második nevem Messias, de nem tudok csodákat tenni” – mondta még április végén Jair Bolsonaro brazil elnök, s ezzel nagyjából el is intézte az országot egyre súlyosabban érintő koronavírus-járványt. Annyit azért még hozzátett, nagyon sajnálja, hogy ennyien meghaltak. „De mit akarnak, mit tegyek” – folytatta.

Jair Bolsonaro
©

Az empátia teljes hiányáról tanúskodó nyilatkozat kiválóan beleilleszkedik a jobboldali populista vezető Covid-19-politikájába. Bolsonaro – aki korábban könnyű influenzának nevezte a koronavírus okozta fertőző betegséget, és azt sugallta, hogy az egész pandémiát Kína találta ki, hogy meggyengítse őt és „lelki társát”, Donald Trump amerikai elnököt – most, a járvány csúcspontján támogatja a nagy nehezen bevezetett korlátozások feloldását, egyebek mellett a szépségszalonok, illetve a konditermek megnyitását.

Menekülő miniszterek

Annak ellenére helyesli a korlátozások visszavonását, hogy egészségügyi miniszterei sorra mondanak le azért, mert nem értenek egyet a nyitással, s azzal, hogy Bolsonaro – Trumphoz hasonlóan – annak ellenére erőlteti a klorokin nevű gyógyszer koronavírus elleni  használatát, hogy a vizsgálatok nem erősítették meg, hogy a maláriaellenes szer hatékony lenne a Covid-19-betegség ellen, sőt sok esetben súlyos mellékhatásokat okoz. Brazil források szerint már több százan veszthették életüket amiatt, hogy orvosi ellenőrzés nélkül szedték a gyógyszert. A legutóbbi egészségügyi miniszter, Nelson Teich csupán 28 napig bírta posztján.

A korlátozások feloldásának már csak azért sincs sok értelme, mert a statisztikák szerint az ország most süllyed igazán bele a járványba: 330 ezer fölött van a fertőzöttek és 21 ezer körül a halottak száma, s egyelőre napról napra a korábbinál többen betegszenek meg, illetve vesztik életüket a kórban. Brazíliában viszonylag kevés tesztet végeznek, így a fertőzöttek száma a hivatalosnál jóval magasabb lehet, egyes elemzők szerint akár tízszeres is lehet a különbség a hivatalos és a valós adatok között. Több, főként az ország északi részén lévő városban már nincs elég hely a kórházak intenzív osztályain, s az orvosok nem tudják kezelni a beteghullámot.

Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak lélegeztető kapszulákban egy iskolában kialakított, 150 fő befogadására alkalmas ideiglenes kórházban a brazíliai Manausban
©

Dicsőség és a halottak

Bolsonaróhoz hasonlóan Donald Trump is igyekezett jó ideig alábecsülni a koronavírus-járvány veszélyeit, most viszont – amikor jóval másfél millió fölött jár a fertőzöttek száma, s közel százezer amerikai életét követelte a kór – az elnök győzelmi nyilatkozatokat tesz, és azt állítja, a sok nyilvántartott fertőzött a politika sikerét jelenti. „Ez a valóságban egy dicsőségjelvény azok tiszteletére, akik a rengeteg tesztet elvégezték” – mondta.

Míg a demokraták azzal vádolják Trumpot, hogy a járvány idején is többet foglalkozik saját népszerűségének ápolásával, mint az epidémia kezelésével, a hét végén az USA tagállamai óvatos – a Trump által javasoltnál korlátozottabb mértékű – nyitásba kezdenek, s attól teszik függővé a további intézkedések meghozatalát, hogy mennyire emelkedik meg az új fertőzöttek száma. A napokban közzétett adatok szerint nem egyértelmű a javulás: 17 államban jelentősen – legalább tíz százalékkal – emelkedett az utóbbi napokban az új esetek száma, s 16 olyan állam volt, ahol ugyanilyen mértékben lassult a vírus terjedése.

©

Trump – hogy sürgesse a korlátozások feloldását – rendeletben utasította a szövetségi intézményeket, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a gazdaság talpra állítását akadályozó, szükségtelen korlátozások feloldása érdekében.

Klorokin-vita

Trump közben továbbra is játssza a „keménylegényt”: nem hajlandó maszkot hordani, s tovább szedi a klorokint, sőt áltudománynak nevezte azt a tanulmányt, amely szerint a szer szívproblémákat okoz. „Ott már mindenki a halálra készült, öregek voltak és szívbetegségben szenvedtek” – mondta arról a dokumentumról, amely a veteránokat kezelő otthonokban végzett klorokin-kísérletek eredményeit összegezte. Trump annak ellenére nem hagyott fel a klorokinnal, hogy egy pénteken közzétett tanulmány szerint a szerrel kezelt betegek között magasabb a halálozási arány, mint azok között, akik más gyógyszereket kapnak a betegségre.

Orosz trükközés

Oroszországban – ahol a hétvégére 335 ezerre ugrott a fertőzöttek száma, viszont feltűnően alacsony, 3400  a halálos áldozatok száma – a kezdeti időszakban ugyancsak nem figyeltek eléggé a járványra. Vlagyimir Putyin orosz elnök is csak az után hozott szigorú intézkedéseket, hogy március végén gyors terjedésnek indult a kór. Moszkva hozzáállását jól mutatja, hogy az az Alekszandr Mjasznyikov vezeti a Covid-19 tájékoztatási központot, aki korábban azt mondta, hogy „0,0 százalék” annak az esélye, hogy a koronavírus elterjed az országban. Most pedig „orosz csodának” nevezi a halottak nagyon alacsony arányát, s arról elmélkedik, hogy akinek meg kell halnia, az úgyis meg fog halni.

©

Sokan akadnak, akik nem csodának, hanem trükközésnek tartják az egy százalék körüli hivatalos halálozási arányt. Erre az is indokot szolgáltat, hogy több körzetben – például egyes szibériai városokban – rendre magasabb halottszámot adtak meg, mint a központi statisztikákban. Ennek az az oka, hogy a hivatalos statisztikák csak azokat az eseteket tartják számon, amelyekben a koronavírus meghatározó mértékben hozzájárult a paciensek halálához, vidéken viszont az összes, koronavírus-fertőzésben szenvedő elhunyt bekerül a nyilvántartásba.

A napokban ezt a problémát igazi orosz módszerrel oldották meg: beszüntették a vidéki városok önálló adatszolgáltatását. Moszkvai források szerint a halottak száma legalább hatvan százalékkal lenne magasabb, ha valamennyi, koronavírus-fertőzésben szenvedett halottat bevennének a hivatalos statisztikákba.

Lemeztelenedve

Oroszországban, ahol mintegy két hete naponta 9-10 ezer új fertőzöttet találnak – május eleje óta jelentősen megugrott az elvégzett tesztek száma – ugyancsak megkezdték a nyitást: véget ért a több mint egy hónapos általános munkaszünet, s a boltok közül is egyre több nyit ki újra. Az éttermek azonban még nem működhetnek s egyre terjed a meztelen tiltakozás: az éttermek alkalmazottjai levetkőzve, arcukon maszkkal állnak a fényképezőgép elé, s egy olyan táblát tartanak maguk előtt, amire ez van írva: Meztelen éttermek, mikor lesz már vége?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Reposted from @lui.bidon Друзья, мы на грани! Мы фанатично преданы своему делу,и до сих пор не закрыли наши рестораны! Нам очень нужна ваша поддержка и внимание к любимым ресторанам! Мы очень сильно ждём того дня, когда сможем встречать наших гостей и дарить тепло, настоящее гостеприимство и яркие-светлые эмоции ! К сожалению, мы никак не можем получить инструкции и хоть какое-то понимание от властей, когда мы сможем начать работу! Мы не понимаем, чем мы хуже ярмарок, строительных магазинов и салонов красоты. Мы готовы соблюдать все необходимые ограничительные меры, и конечно же, соблюдать необходимые нормы дезинфекций. Мы уже готовы кричать от боли и отчаяния! Поймите нас, мы очень долго молчали. Вся сфера гостеприимства сейчас переживает очень трудные времена! Поддержите пожалуйста нас, сделайте репост, нам очень важно быть услышанными! Передаём эстафету другим ресторанам. #голыерестораны #когдаконец Спасибо�������� @krd_pike @tipich_krd @typodar @typicalkrd @dmitry_levitsky @boris_zarkov @georgii_karpenko @novikovarkadiy

HoReCa РАБОТА (@horeca_rabota) által megosztott bejegyzés,

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Koronavírusos lett egy romániai cég 27 alkalmazottja, mert nem viselték a védőfelszerelést

Koronavírusos lett egy romániai cég 27 alkalmazottja, mert nem viselték a védőfelszerelést

A fideszesek 61 százaléka szerint is meg kell szüntetni a veszélyhelyzetet

A fideszesek 61 százaléka szerint is meg kell szüntetni a veszélyhelyzetet