szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dmitro Kuleba arról beszélt, hogy nyitottak a problémák megoldására, a diplomácia ugyanis a hosszú távú célokról szól.

Az ukrán kormány továbbra is „mélyen csalódott” amiatt, hogy Budapest „nyíltan beavatkozott” az ország belső ügyeibe, mégis nyitott arra, hogy rendezze nézeteltéréseit Magyarországgal – közölte Dmitro Kuleba külügyminiszter az UrduPoint szerint.

A tárcavezető azt mondta, az eset „felháborító”, a diplomácia azonban a hosszú távú célokról szól. „Készen állunk arra, hogy előmozdítsuk a kapcsolatunkat Magyarországgal a meglévő problémák tisztázása érdekében. De csak akkor, ha ez kölcsönös tiszteleten és az országok nemzeti érdekének tiszteletben tartásán alapul” – jelentette ki sajtótájékoztatóján.

Az ukrán kormányt legutóbb az háborította fel, hogy az ottani önkormányzati választás előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat, de volt olyan politikus, aki a helyszínen buzdított erre.

Válaszul az ukrán külügy bekérette a magyar nagykövetet, majd kitiltott az országból két magyar kormánytagot. Erre reagálva Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegette meg Kijevet.

Orbánék pálfordulása is kellett ahhoz, hogy idáig fajult a viszony Ukrajnával

Jogos sérelmek, propaganda és Magyarország Moszkvához közeledése is kellett ahhoz, hogy elmérgesedjen viszonyunk keleti szomszédunkkal, amiben a Krím helyzete épp olyan fontos, mint a kárpátaljai magyaroké. Átnéztük, milyen lépésekkel jutottunk el idáig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben