szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszakövetelték az oroszok Szlovákiától a már leszállított 200 ezer adag Szputnyik V vakcinát, amire Igor Matovič szlovák kormányfőhelyettes előbb Moszkvába, majd Budapestre sietett. Azt még nem jelentette be, hogy sikerült-e elérni, hogy mégis megtarthassák a szállítmányt, de erre utal, hogy azt kérte Magyarországtól: itt végezzék el a szállítmány laboratóriumi vizsgálatait. Orosz lapok közben már Soros György lejárató kampányát látják az oltóanyagot övező bizalmatlanság hátterében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Magyarországtól kért segítséget az oroszoktól kapott Szputnyik V vakcinák laboratóriumi vizsgálataihoz Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter. Erről pénteken számolt be Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a szlovák miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Mi ennek a kérésnek szívesen eleget is teszünk

– mondta Szijjártó, aki szerint Magyarországnak megvannak ehhez a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitásai és megvan a tudása is.

Igor Matovič arról beszélt ugyanitt, hogy Szlovákiában nem állnak rendelkezésre a vizsgálathoz szükséges OMCL laboratóriumok, ezért fordultak a magyar félhez segítségért, amit hálásan megköszönt.

Matovič rövid pozsonyi kitérővel Moszkvából érkezett Budapestre pénteken. Az orosz fővárosban a Szputnyik külföldi forgalmazását intéző Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatójával tárgyalt, miután az orosz fél csütörtökön bejelentette, hogy szerződésszegés miatt visszakérik a Szlovákiának korábban küldött teljes, 200 ezer adagnyi vakcinaszállítmányt.

A szlovák politikus a moszkvai megbeszélésről Pozsonyban csak annyit mondott, hogy

Nem csapták be teljesen az orrunk előtt az ajtót az oroszok,

majd jelezte, hogy onnan azonnal Magyarországra indul – derül ki a Paraméter.sk szlovákiai magyar lap híradásából.

A vakcina körüli bonyodalmakat az okozza, hogy a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) korábban kifogásolta, hogy nem kaptak elég adatot a vakcináról, majd megállapították, hogy az oroszok által küldött 200 ezer adag oltóanyag nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amiket az Európai Gyógyszerügynökség vizsgál, és a The Lancet szakfolyóirat is tanulmányozott. Az oroszok közben azzal vádolták meg a szlovák hatóságokat, hogy nem megfelelő laboratóriumokban vizsgálták meg a mintákat. Szlovákia korábban a magyar hatóságoktól kért adatokat az ügyben, de azok titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgáltak információkkal.

Szlovákia nem kapott elég adatot a Szputnyik V-ről, Magyarország titoktartásra hivatkozva nem segített

Egy dokumentum szerint a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák nem olyanok, mint amilyeneket az Európai Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz küldtek ellenőrzésre az oroszok.

Szlovákia még március 1-jén kapott 200 ezer adag orosz vakcinát, miután Magyarország után Európában másodikként jóváhagyta annak felhasználását, illetve hogy a kormányfő kétmillió adag leszállításáról állapodott meg Moszkvával. A szerződés jóváhagyásából azonban kihagyta egyik koalíciós partnerét, ami kormányválsághoz vezetett, és a tavaly őszi országos tesztelések miatt eleve ingatag helyzetű Matovič kénytelen volt átülni a kormányfői székből a pénzügyminiszteribe, de közben kormányfőhelyettes is maradt.

Soros, ki más?

Eközben az orosz lapok már arról írnak, hogy Szlovákia állampolgárai nem fognak orosz vakcinához jutni. Az oltóanyaggal kapcsolatos bizalmatlanságot pedig Soros György, illetve más nyugati civil szervezetek nyakába igyekeznek varrni.

Sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy a lejárató kampány miatt Szlovákiában – ellentétben több tucat országgal – az embereknek nem lesz lehetőségük arra, hogy a Szputnyik V-vel oltsák be őket. Pedig ez egy hatékony oltóanyag

– idézte az RBK.ru Vlagyiszlav Kulikovot, a pozsonyi orosz nagykövetség sajtótitkárát. A nyilatkozat összhangban van azzal a néhány nappal ezelőtti cikkel, amely szerint a nyugati államok információs hadjáratot terveznek a Szputnyik V ellen. „A hadjáratban egyebek mellett amerikai civil szervezetek, például Soros György alapítványai, valamint a Thomson Reuters alapítvány, illetve az olyan médiastruktúrák, mint a BBC, a Reuters és az Internews vesznek részt” – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség a Kreml egyik meg nem nevezett képviselőjét.

Megszülettek közben az első oroszországi visszhangok azokra a jelentésekre, amelyek szerint négy ember életét vesztette a Szputnyik V oltóanyag beadása után. Az orosz egészségügyi ellenőrző szervezet, a Roszzdravnadzor azt állítja, folyamatosan ellenőrzi a vakcina biztonságosságát és a készítmény használatának kezdete óta egyetlen olyan haláleset sem történt, amely kapcsolatba hozható lenne az oltóanyaggal. „A nemkívánatos mellékhatások aránya 0,1 százalék. Folyamatosan megfigyeljük az esetleges káros mellékhatásokat. Azokban az esetekben, amelyekről a médiumok írnak, a koronavírussal való megfertőződés akkor következett be, amikor még nem alakult ki a megfelelő védelmi szint” – áll a közleményben.

A vakcina kifejlesztésében részt vett epidemiológus, Vaszilij Vlaszov ugyanakkor arról beszélt, hogy Oroszországban hagyományosan nem megfelelő a különféle gyógyászati készítmények okozta mellékhatások regisztrálása. „Valamennyi nem várt következményre figyelni kell, és úgy kell tekinteni rájuk, mint esetleges mellékhatásokra. Ez alapvető követelmény” – nyilatkozta azokra a vádakra utalva, hogy az oroszországi ellenőrzési gyakorlat átláthatatlansága bizalomvesztést okozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!