szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A családminiszter szerint nagyon sok európai párt szeretne együttműködni a Fidesszel, de konkrétumokat alig említett. Az biztos, hogy a Fidesz nem keresi az együttműködést kilépéspárti erőkkel, belülről akarják megváltoztatni az EU-t.

„Egyelőre élvezzük a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Novák Katalin családminiszter arról, hogy a Fidesz Európai parlamenti képviselői már nem tagjai a Néppárt frakciójának. Novák szerint sok párt szándékozik a jövőben együttműködni a Fidesszel, és rengeteg visszajelzést kap néppártos „barátaiktól”, akik kifejezik sajnálkozásukat, hogy már nem egy pártcsaládhoz tartozunk.

Novák Katalin komoly esélyt lát arra, hogy lesznek olyan pártok, amelyek formálisan is elszakadnak majd a Néppárttól a jövőben.

„Az pedig biztos, hogy számos olyan párt van egykori pártcsaládunkban, amelyek továbbra is együttműködnének velünk” – mondta.

A sok vélt vagy valós együttműködési szándék ellenére Novák Katalin alig árult el konkrétumot arról, milyen együttműködésben, esetleg frakcióban működhet tovább a Fidesz az Európai Parlamentben a jövőben.

A lengyel PiS, az olasz Liga és a Fidesz vezetőinek találkozója (Orbán–Morawiecki–Salvini-találkozó) után a felek nem adták hivatalos jelét semmiféle formális együttműködési szándéknak (sőt Salvini előre deklarálta, hogy nem jön létre közös pártcsoport), ezért sokan a pártok közti érdekellentéteket hozták fel magyarázatként. Novák Katalin szerint ez csak a „politikai ellenfelek szalámitatktikája” volt. Azt azonban elismerte, hogy

Oroszországgal kapcsolatban Lengyelország történelmileg és biztonságpolitikailag is más helyzetben van, mint az olaszok vagy mi, magyarok, a migrációval kapcsolatban pedig Olaszország a földrajzi helyzetéből adódóan nem tudja pontosan ugyanazt az álláspontot képviselni, mint a lengyelek és mi.

„A meggyőződésünk viszont arról, hogy a jövőt a családok támogatása jelenti, azonos” – mondta a miniszter.

Azt, hogy a német pártok közül miért nem a szélsőjobboldali AfD-vel, és miért a „balra tolódott” CDU-val keresi az együttműködést a Fidesz, Novák Katalin két okkal indokolta:

  • „Nekünk a Németországgal kormányközi szinten ápolt jó kapcsolat nemcsak a hagyományaink, de a kölcsönös gazdasági érdekek miatt is fontos.”
  • „Az AfD minapi kongresszusán kimondták, hogy kilépnének az EU-ból. Mi viszont olyan pártokkal keressük az együttműködést, amelyek belülről reformálnák meg az uniót.”

A francia szélsőjobboldallal, Le Pen Nemzeti Tömörülésével való együttműködést a miniszter nem zárta ki, azonban „meg kell tehát nézni, mitől ilyen magas Le Pen pártjának a támogatottsága, mit és hogyan képviselnek. Mi, ahogy korábban említettem, az uniót belülről megváltoztatni készülő pártokkal törekszünk együttműködésre.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!