Szerbiában megmérték a vakcinák hatásosságát: a nagy vesztes az, akit nem oltottak be

Szerbiában megmérték a vakcinák hatásosságát: a nagy vesztes az, akit nem oltottak be

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak eltérések az oltóanyagok között, de igazából csak az derült ki, mi működött legjobban.

Három héttel a koronavírus elleni vakcina beadása után ötvenedére esik annak a veszélye, hogy valakin olyan súlyosan jelennek meg a fertőzés tünetei, hogy kórházba kelljen szállítani; tizenötször kisebb az esélye a tüdőgyulladásra azoknak, akik be vannak oltva, mint azoknak, akik egy adagot sem kaptak; azok közül, akik Pfizer- vagy AstraZeneca-oltást kaptak, senki sem került kórházba – ezek a Blic című szerbiai napilap által közölt, Kragujevacban, közel 30 ezer beoltott és több mint százezer nem beoltott vizsgálatával készült kutatás legfontosabb következtetései.

A Blic című lap a még zajló szerbiai felmérés első, nem végleges adatait közölte. A felmérésben láthatók a beoltott, illetve be nem oltott személyek között előforduló megbetegedések száma, azok súlyossága, illetve a tüdőgyulladás miatt kórházba kerültek száma. A felmérést ugyan Kragujevacban végezték el, ám a bevont polgárok száma alapján az eredmény egész Szerbia területére reprezentatívnak tekinthető. A kutatás a január 1. és március 31. közötti megbetegedéseket tartalmazza.

Az előzetes eredményekből az derül ki, hogy a be nem oltottak között 8,11 százalék volt a tüdőgyulladás előfordulásának aránya, míg azoknál, akik az első adag vakcinát megkapták, ez 2,03 százalékra csökken. Közvetlenül a második oltás beadása után az arány 1,17, három héttel később pedig  0,57 százalékra csökken.

Drasztikus különbség van a beoltottak és a be nem oldottak megbetegedési arányában, viszont nincs ilyen eltérés a különböző oltásokkal immunizáltak adatai között. A legalább egy oltáson átesettek közül az AstraZenecát kapottak 2,3 százaléka fertőződött meg, a kínait kapóknál ez 2,2 százalék, az oroszt kapoóknál 1,8, míg a Pfizernél 1,1 százalék volt.

A beoltottak közül tüdőgyulladást diagnosztizáltak a kínaival oltottak 0,7 százalékánál, az orosszal és AstraZenecával oltottak 0,3 százalékánál, és a Pfizert kapók 0,1 százélékánál. Ha pedig a kórházba kerülteket nézzük, kínai vakcinát kapott 0,2 százalék, orosz oltást 0,1 százalék, a Pfizerrel és AstraZenecával oltottak között pedig a felmérés szerint ez a mutató 0,0 százalék.