Az EU-ban a magyarok utasítják el legjobban a menekülteket
Világ

Az EU-ban a magyarok utasítják el legjobban a menekülteket

Az európaiak több mint kétharmada továbbra is a bajba kerültek, a háborúk és erőszak elől menekülők befogadása mellett van. A Pew Research Center tíz államra kiterjedő felmérése szerint a befogadás átlagos támogatottsága 77 százalék, Magyarországon viszont csupán 32 százalék.

Világ

Kitálal a Gyingyics-gyilkosság szellemi atyja

A szerb kormányfő elleni merénylet elsőrendű vádlottjának ügyvédje csütörtökön közölte: védence a többi vádlottól eltérően a bíróság előtt mindent elmond majd azokról a bűncselekményekről, amelyekkel vádolják; nem védekezik hallgatással és védett tanú sem kíván lenni.

Világ

Újabb döbbenetes képek az iraki foglyokról

George Bush amerikai elnök szerdán megmosta Donald Rumsfeld védelmi miniszter fejét, de nincs szándékában felmenteni tisztségéből. Eközben újabb fotók láttak napvilágot iraki foglyok amerikai katonák általi megkínzásáról. Arab hírmagyarázók szerint kevés volt és megkésett Bush tegnapi nyilatkozata az ügyről.

Világ

Kína: piros lámpa az internetkávézóknak

A kínai kormány február óta több mint 8600 internetkávézót záratott be azért, mert a kínai törvényeket megsértve fiatalkorúakat is a háló közelébe engedtek – közli Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua News Agency. A hatóságok szerint a kávézók megzavarják az iskolai oktatást, ami "rendkívüli módon ingerli a közvéleményt".

Világ

Berlin, Budapest, Prága, Varsó: szorosabb együttműködés

A városok vezetői csütörtökön nyilatkozatot fogadtak el a német fővárosban, amelyben felhívják a figyelmet a fokozottabb európai együttműködés szükségességére a biztonságpolitika, az infrastruktúra fejlesztés és a kultúra területén.

Koszovó

Koszovóban nem csökken a nőkereskedelem

Néhány év alatt megsokszorozódott az emberkereskedelem következtében kiszolgáltatott helyzetbe került nők száma Koszovóban - állítja az Amnesty International. A szervezet szerint a kiszolgáltatott nők szexuális kizsákmányolásában a rendfenntartó erők tagjai is részt vesznek.

Világ

Hol van Európa közepe?

Miniszteri látogatással ünnepelte szerdán a német Kleinmaischeid városka, hogy egy francia intézet szerint itt található a kibővült EU új földrajzi középpontja. Ám ünnepelhetnek a 600 kilométerrel keletebbre található Golzowban is, amely – magyar számítások alapján – szintén az EU közepének tekinti magát.

Világ

Újabb pokolgépes robbantások Irakban

Legalább hat ember vesztette életét, tucatnyian pedig megsebesültek a robbanásban, amely csütörtök reggel az amerikai vezetésű közigazgatás székhely bejáratától nem messze történt. Robbanás történt Baakúbában is.

Világ

Véget ért a válság Adzsáriában, Abasidze lemondott

Grúziában elhárult a polgárháborús veszély és a köztársaság egysége is helyreállhat, miután Aszlan Abasidze, az adzsár autonóm köztársaság vezetője csütörtök hajnalban lemondott és elhagyta Adzsáriát. Júniusban várhatóan előre hozott választásokat tartanak.

Világ

Moszkva nem akar vérontást Adzsáriában

Mihail Szaakasvili grúz elnök irányítása alá vette a Tbiliszivel szemben engedetlenséget tanúsító Adzsár tartományt, de annak elnöke egyelőre nem hajlandó lemondani. Vlagyimir Putyin orosz elnök Adzsáriába küldte az orosz külügyminisztert.

Világ

Parlamenti bizottság vizsgálná a Daily Mirror ügyét

A londoni napilap nemrég fotókat közölt brit katonákról egy iraki őrizetes állítólagos kínzása közben; ám több szakértő is megkérdőjelezte a képek hitelességet. Londonban eközben kártérítési eljárást indítottak a brit kormány ellen iraki családok, akik szerint civil hozzátartozóikat brit katonák ölték meg.

Világ

Az EU-alkotmány veszélyezteti az USA grönlandi bázisát

A Dániához tartozó északi sziget képviselői attól tartanak, hogy az EU jövőbeli közös alkotmánya megfosztaná Grönlandot saját döntési jogaitól, és veszélybe sodorná az itt található amerikai katonai bázis jövőjét is.


A címlapról ajánljuk