Világ

Blix szerint Bush és Blair torzított, de nem hazudott

Eltorzította és túlértelmezte az iraki fegyverzettel kapcsolatos tényeket az amerikai elnök és a brit kormányfő, de szándékos hazugsággal nem lehet vádolni őket - jelentette ki Hans Blix a francia Le Monde-nak.

Világ

Kalifornia: csökkent a kormányzót visszahívni akarók aránya

Arnold Schwarzenegger filmszínész vasárnap Sacramentóban seprűvel a kezében azt ígérte híveinek, hogy a keddi választáson kitakarítja hivatalából Gray Davis kormányzót. A legújabb felmérés szerint ugyanakkor 52-ről 44 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik visszahívnák a hivatalt jelenleg betöltő demokrata politikust - jelentette a New York Times.

Világ

Törökország csapatokat küldene Irakba

A török kormány hétfőn úgy határozott, hogy katonákat küld Irakba a stabilizáció elősegítésére. A döntés életbe lépéséhez a török parlament jóváhagyására van szükség; a szavazás még a héten várható.

Csecsenföld

Kadirov győzött a csecsenföldi elnökválasztáson

A szavazatok többségének összeszámlálása után magabiztosan vezet a csecsenföldi elnökválasztáson Ahmad Kadirov, a Kreml által támogatott adminisztráció vezetője - közölte a csecsenföldi központi választási bizottság elnöke hétfőn. Az EBESZ soros elnöke szerint a választás az erőszak légkörében, ellenőrizhetetlenül zajlott.

Világ

Új, száz százalékos hatékonyságú fogamzásgátló férfiaknak

Ausztrál kutatók olyan férfiaknak szánt, implantátum beültetéséből és injekciókból álló fogamzásgátlási kezelést dolgoztak ki, amely teljes mértékben hatásos, nincs semmiféle mellékhatása, befejezése után néhány hónappal pedig helyreáll a termékenység normális szintje – jelentette pénteken a BBC.

Világ

Brit és amerikai tudósok kapták az orvosi Nobel-díjat

Stockholmban közzétették a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj idei kitüntetettjeinek nevét. A díjat Paul C. Lauterbur amerikai és Peter Mansfield brit tudós kapta, az indoklás szerint a két szakember a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia fejlesztését célzó munkásságával érdemelte ki a kitüntetést.

Világ

A vértanúkra emlékeztek Aradon

A tizenhárom vértanú kivégzésének 154. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn Aradon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezésében. Az RMDSZ politikáját megalkuvónak minősítő határontúli szervezetek vasárnap tartottak megemlékezést, amelyen több magyar ellenzéki politikus is felszólalt.

Afganisztán

Jogvédők szerint nem javult a nők helyzete Afganisztánban

Nem javult számottevően az afgán nők helyzete a tálib rezsim két évvel ezelőtti megdöntése óta, állapította meg az Amnesty International (AI) független nemzetközi jogvédő szervezet. Az AI szerint ennek a legfőbb oka, hogy Kabulon kívül kicsi a kormány hatalma, s ezért nem képes betartatni a nők jogainak védelmében hozott szabályokat.

Világ

Kovács: négypárti egyeztetés az uniós alkotmánytervezetről

A nemzeti kisebbségek jogai védelmének alkotmányba foglalását javasolta Medgyessy Péter az Európai Unió Rómában megrendezett állam- és kormányfői csúcskonferenciáján, melyen a résztvevők az új európai alkotmánytervezet elfogadása mellett szálltak síkra. Kovács László külügyminiszter a találkozó után egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártokkal az uniós szövegtervezettel kapcsolatban.

Világ

Izraeli csapás Szíriában: elnapolt BT-ülés, a Hamász megtorlással fenyeget

Szíria ENSZ-nagykövete arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy határozatban ítélje el a "szuverenitása ellen elkövetett" izraeli katonai támadást; a BT ülését végül elnapolták. A vasárnapi akcióval Izrael a 19 halálos áldozatot követelő haifai merényletre válaszolt. A Hamász azzal fenyegetőzik, hogy megtorolja Izrael szíriai célpontok elleni támadását.

Világ

Befejeződött a legnagyobb boszniai tömegsír feltárása

Több mint hatszáz tetemet emeltek ki törvényszéki szakértők az eddig fellelt legnagyobb boszniai tömegsírból, jelentette be Murat Hurtic, az Eltűnt Személyek Felkutatásának Muzulmán Bizottsága elnevezésű szervezet egyik vezetője pénteken.

Világ

Az amerikai főellenőr szerint nincsenek tömegpusztító fegyverek Irakban

Az Irakban kutató amerikai szakértőcsoport vezetője elismerte, hogy eddig nem fedeztek fel egyetlen olyan leletet sem, amely alátámaszthatná George Bush amerikai elnöknek Irak fegyverprogramjairól és terrorista kapcsolatairól szóló állításait, bizonyítékokat azonban találtak arra, hogy Irak vegyi és biológiai fegyverek előállítását tervezte. A brit külügyminiszter szerint ez igazolja a háborút.

Világ

Pakisztán sikeres rakétakísérletet hajtott végre

Pénteken reggel Pakisztánban sikeresen lőttek ki egy nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas, közepes hatótávolságú Hatf-III típusú rakétát. Az egymással feszült viszonyban álló India és Pakisztán rendszeresen hajt végre rakétakísérleteket erőfitogtatásként.

Világ

Irak: az ENSZ-főtitkár elutasítja az amerikai javaslatot

Az átdolgozott amerikai határozati javaslat látható módon nem az általam javasolt irányban halad – nyilatkozta csütörtökön Kofi Annan ENSZ-főtitkár azok után, hogy a Biztonsági Tanács zárt ajtók mögött megtartotta első konzultációját a tervezetről. Megfigyelők szerint Annan ötéves főtitkársága alatt ritkán mondott ilyen kereken ellent az USA-nak sarkalatos kérdésben.

Csecsenföld

Csecsenföld: újabb meggyilkolt Moszkva-barát polgármester

Merénylet áldozata lett a csecsenföldi Sali város polgármestere. Musza Dakajev már a negyedik Moszkva-barát polgármester, akit ismeretlenek - feltehetőleg az elszakadásért küzdő fegyveresek - meggyilkoltak az utóbbi fél évben. A merénylet pár nappal a Moszkva által szorgalmazott csecsenföldi elnökválasztás előtt történt.


A címlapról ajánljuk