Világ

Kubai diplomatákat utasítottak ki az Egyesült Államokból

Az Egyesült Államok kiutasított területéről 14 kubai diplomatát, mert megítélése szerint "ártalmas tevékenységet folytattak", vagyis kémkedtek. Hét diplomata a kubai állandó ENSZ-képviseletnek, hét pedig a szigetország washingtoni képviseletének az állományába tartozik.

Világ

Bush a rijádi merénylők megtalálását ígéri

Hivatalos szaúdi adatok szerint huszonkilenc halálos áldozatot, köztük hét amerikai állampolgár és kilenc terrorista életét követelték azok az öngyilkos robbantások, amelyek néhány órával Colin Powell amerikai külügyminiszter érkezése előtt rázták meg a szaúdi fővárost, s amelyekért Powell az al-Kaida terrorhálózatot tette felelőssé. Bush elnök a merényletért felelős terroristák bíróság elé állítását ígéri.

Csecsenföld

Nem kutatnak tovább túlélők után Csecsenföldön

Ötvennégy ember vesztette életét a csecsenföldi öngyilkos merényletben, de az áldozatok száma tovább nőhet, mivel a 197 sérült közül 57-nek súlyos, illetve válságos az állapota. A merénylet szervezőinek kilétét még kutatják, de moszkvai politikai körök Aszlan Maszhadov szakadár vezetőt gyanúsítják.

Világ

Izrael: Saron-Abbász találkozó szombaton

Szombaton este, a heti zsidó pihenőnap után találkozik egymással Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök - jelentette be egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő kedden. Izraeli források szerint a megbeszélésen elsősorban azokról az intézkedésekről lesz szó, amelyeket az új palesztin kormánynak kell megtennie a terrorista szervezetek felszámolása érdekében.

Csecsenföld

Csecsenföld: már 49 halottja van a robbantásnak

Kedd reggelre 49-re emelkedett a csecsenföldi Znamenszkoje körzeti központban elkövetett szakadár merénylet halálos áldozatainak száma; a terrorcselekménynek az eltérő közlések szerint 269-320 sérültje van, 57 sebesült állapota súlyos. Az öngyilkos terrorista egy robbanóanyaggal megrakott Kamaz teherautóval hajtott bele a kormányépületbe.

Világ

Csökkentették a temelíni atomerőmű teljesítményét

A dél-csehországi Temelíni Atomerőműben vasárnap 100 százalékról 39 százalékra csökkentették az első blokk teljesítményét, mert problémák keletkeztek a hűtőtornyok szivattyú-berendezésének tömítésében - jelentette be hétfőn az atomerőmű szóvivője. A hibát elhárították, az erőmű teljesítményét ismét száz százalékosra emelik.

Világ

Orosz biológusok szerint eltúlzott a SARS-pánik

Orosz biológusok szerint eltúlzott a világot hatalmába kerítő pánik az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt; a tudósok "napi egy deci vodkát" javasolnak a vírus megölésére. Tajvanon ugyanakkor a betegség újabb nyolc halálos áldozatáról számoltak be a hatóságok.

Világ

India: négy napon belül három rakétakísérlet

Indiában hétfőn - négy napon belül harmadszor - újabb kísérletet hajtottak végre Astra típusú levegő-levegő rakétával. Egy neve elhallgatását kérő iszlámábádi kormánytisztviselő az AP hírügynökségnek elmondta: India nem értesítette őket a hétfői rakétakísérletről.

Világ

Újabb robbantásos merénylet Csecsenföldön: harminc halálos áldozat?

Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője szerint legkevesebb tizenhat ember meghalt és sokan megsebesültek hétfőn a csecsenföldi Znamenszkoje településen, ahol felrobbant egy robbanóanyaggal megpakolt autó a kormányzati intézményeknek helyet adó épületkomplexum mellett. Aszlambek Aszlahanov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma csecsen képviselője szerint azonban harmincnál is több ember vesztette életét a merényletben.

Világ

Litvánia: elsöprő arányú "igen" az EU-csatlakozásra

Elsöprő arányban - az előzetes végeredmény szerint 91 százalékot meghaladó többséggel - mondtak igent a litván választópolgárok az ország európai uniós csatlakozására. A részvételi arány már vasárnap kora este meghaladta a szükséges ötven százalékot.

Világ

Ausztria: túszejtés egy linzi bankban

Fegyveres rabló kerítette hatalmába a Bawag osztrák bank fiókját Linz központjában péntek délben. Lövések is eldördültek, azt azonban nem tudni, megsérült-e valaki.

Világ

A londoni főpolgármester nyilvánosan becsmérelte Busht

Ken Livingstone, London főpolgármestere éles hangú kirohanást intézett George Bush amerikai elnök ellen: szerinte Bush nem legitim elnöke az Egyesült Államoknak, és ugyanazt a sorsot érdemelné, mint Szaddám Huszein volt iraki elnök.

Csecsenföld

Csecsenföld: merénylet miatt elmaradt a győzelem napi ünnepség

Pokolgépes merénylet miatt pénteken elhalasztották a II. világháborús győzelem napi parádét Csecsenföld fővárosában, Groznijban. Oroszország nagyobb településein pénteken parádékkal és rendezvényekkel emlékeznek meg a felmérések szerint az oroszok számára legfontosabb nemzeti ünnepről.

Világ

ENSZ BT: az új határozattervezetben nincs szó az iraki tömegpusztító fegyverekről

Az amerikai, a brit és a spanyol kormány által pénteken a Biztonsági Tanács elé terjesztendő nyolcoldalas határozattervezet feloldaná az Irakra kirótt nemzetközi szankciókat a fegyverembargó kivételével, de egyelőre jelentős mértékben a szövetségesek kezében hagyná az ellenőrzést - közölte csütörtök éjjel a londoni rádió, amely megszerezte a dokumentum egy példányát. A határozattervezetben ugyanakkor egyetlen szó sem esik a tömegpusztító fegyverekről.

Világ

Telekom Serbia: gyanúba kevert olasz politikusok

Romano Prodi, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, volt olasz miniszterelnök, Lamberto Dini volt külügyminiszter, valamint Piero Fassino, a Baloldali Demokraták főtitkára állítólag jutalékot kapott a Telekom-Serbia jugoszláv telefontársaság 1997-ben történt megvásárlása nyomán - ezt vallotta az illetékes parlamenti bizottság előtt egy olasz tanú. A három érintett jelezte: pert kívánnak indítani rágalmazásért.

Világ

SARS: óvintézkedések és pánik Kínában

A kínai miniszterelnök szerint országa egészségügyi ellátórendszere jelenleg nem alkalmas arra, hogy a SARS-vírus okozta járvány felgyorsulását kezelni tudja; Kínában vidéken több helyütt a járvány okozta pánik és nyugtalanság jelei mutatkoznak. A pekingi egészségügyi minisztérium szerint az országban újabb öt áldozatot szedett az atípusos tüdőgyulladás, és 159 új beteg került kórházba; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem ajánlatos Tajpejbe, Tiandzsin és Belső-Mongólia tartományokba utazni.


A címlapról ajánljuk