Világ

Izrael: újabb öngyilkos merénylet

A terroristán kívül egy személy meghalt, legkevesebb tizenhárom pedig megsérült csütörtök reggel az izraeli Kefar-Szaba város pályaudvarán egy palesztin öngyilkos merénylő által elkövetett merényletben.

Világ

Megszületett a megállapodás a palesztin kormányról

Jasszer Arafat elnök és Mahmúd Abbász kijelölt miniszterelnök megállapodott a palesztin kormány megalakításáról, miután az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kabinet nem alakulna meg szerda éjfélig.

Világ

Iraki olajpénzvádak egy brit munkáspárti képviselő ellen

A kilátásba helyezett rágalmazási per ellenére újabb vádakkal állt elő a szerdai The Daily Telegraph George Galloway brit munkáspárti képviselő ellen, olyan értesülést idézve, amely szerint a kormánypárti törvényhozó a neki juttatott iraki pénzek emelését kérte. A botrány kedden robbant ki Nagy-Britanniában: a lap iraki titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt állította, hogy a Huszein-rezsimhez fűződő baráti kapcsolatairól közismert Galloway korábban évente legalább 375 ezer fontot kasszírozott illegális iraki olajügyletekből.

Világ

Holtponton a palesztin kormányalakítás

Az Egyesült Államok figyelmeztette Jasszer Arafat palesztin elnököt, hogy viselnie kell a következményeket, amennyiben Mahmúd Abbász kijelölt miniszterelnöknek nem sikerülne megalakítania kormányát. Arafat egyelőre nem fogadja el Mohamed Dahlan kinevezését belbiztonsági miniszterré, míg Abbász ragaszkodik ehhez; a kormányalakítás határideje szerda éjfél.

Világ

Szigorú intézkedések a SARS-fertőzés terjedése ellen

Ausztráliától Japánig szigorú intézkedéseket hoztak az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedésének megakadályozására, a Fülöp-szigeteken egy egész falut zártak le. Világszerte tovább nő a halálos áldozatok száma és a betegség elhalálozási mutatója, ám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legfertőzöttebb országnak számító Kínának van esélye arra, hogy hatékonyabb szűrő- és kezelési programmal megfékezze a vírus terjedését.

Világ

Powell: Párizs háborúellenessége következményekkel jár

Az amerikai külügyminiszter egy televíziós interjúban következményekkel fenyegette meg Franciaországot az iraki válságban játszott háborúellenes szerepe miatt. Korábban Franciaország ENSZ-nagykövete váratlanul az Irak ellen érvényben lévő szankcióknak az Egyesült Államok által is követelt azonnali felfüggesztését javasolta - írja a BBC.

Világ

Peking: tárgyalások az észak-koreai nukleáris programról

Az észak-koreai nukleáris program felújítása miatt kialakult válság rendezéséről kezdődtek szerdán háromoldalú észak-koreai-amerikai-kínai tárgyalások Pekingben. Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy Phenjan mondjon le nukleáris fejlesztési programjáról, amelyet egy korábbi keretmegállapodás keretében befagyasztott, cserébe olajszállítmányokért, illetve biztonságos reaktorok szállításért.

Világ

Beomolhat a csernobili betonszarkofág

Az 1986-ban felrobbant reaktorblokk fölött "a szarkofág tetejének beomlása teljességgel reális", ha nem építenek korszerűbb betonszerkezetet - jelentette ki az orosz atomenergiaügyi miniszter a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap keddi számában. Az illetékes ukrán minisztérium túlzónak találja Alekszandr Rumjancev aggodalmait.

Világ

Feloldották a rendkívüli állapotot Szerbiában

Szerbia ideiglenes köztársasági elnöke, Natasa Micsics kedden a szerb kormány javaslatára feloldotta a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása napján, március 12-én kihirdetett rendkívüli állapotot.

Világ

Az USA nem akar ENSZ-fegyverzetellenőröket Irakba

A Fehér Ház elutasította az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatérését Irakba, mert az Egyesült Államok és koalíciós szövetségesei vállalják a tömegpusztító fegyverek leszerelésének feladatát - jelentette be Ari Fleischer szóvivő. Hans Blix, a világszervezet fegyverzetellenőreinek vezetője szerint ugyanakkor az ellenőrök készen állnak a visszatérésre.

Világ

Évekig tarthat a SARS vírus elleni vakcina kifejlesztése

Kínai tudósok szerint az atípusos tüdőgyulladást okozó vírus (SARS) folyamatosan változik, ezért nehéz az ellene való küzdelem, évekig tarthat egy vakcina kifejlesztése - írja a BBC. Kedden Ázsiából a betegség újabb tizenhét halálos áldozatról számoltak be az egészségügyi szervek.

Világ

Tízmillió eurós EU-gyorssegély Iraknak az egészségügyre

Az EU tízmillió euró értékű humanitárius gyorssegélyt indít útnak Irakba,még a héten; az Európai Bizottság a legsürgetőbb egészségügyi szükségletek kielégítésére szánja a szállítmányokat. A háború március 20-i kitörése óta a brüsszeli bizottság már mintegy 12,5 millió euróval támogatta az iraki humanitárius helyzet javítására irányuló intézkedéseket.

Világ

Kína az atípusos tüdőgyulladás negatív gazdasági hatásaitól tart

Az atípusos tüdőgyulladást okozó SARS vírus negatívan hat a kínai idegenforgalomra, és elemzők attól tartanak, hatását a gazdaság más szektorai is megérezhetik. Amennyiben a járványt nem tudják megfékezni, a "befektetői bizalom a SARS áldozatává válhat", aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve - állítják a UBS Warburg befektetési bankház szakértői.

Világ

USA: Észak-Korea "békét fenyegető tüske"

Egy nappal a Pekingbe tervezett háromoldalú megbeszélések előtt az Egyesült Államok éles hangú támadást intézett Észak-Korea ellen, bírálva annak nukleáris és katonai potenciálját.

Világ

Irak: erősödő síita ellenállás az amerikai "megszállás" ellen

Síita vezetők az amerikai megszállás elleni békés szembeszegülésre szólították fel híveiket hétfőn Kerbelában, a síiták nagy évi zarándoklatán. Muktada al-Szadr vallási vezető szerint a tiltakozások eredménytelensége esetén az ellenállás más formáit is fontolóra veszik. Előzőleg síiták ezrei tüntettek az iraki fővárosban amiatt, hogy amerikai katonák állítólag őrizetbe vették egyik, az amerikai "megszállás" ellen ágáló vallási vezetőjüket.


A címlapról ajánljuk