Világ

Libanon: megalakult az új kormány

Rafik Hariri libanoni kormányfő csütörtökön megalakította új, 30 miniszterből álló kormányát. Az új kabinet sorrendben már a harmadik Emile Lahud libanoni államfő elnöksége alatt.

Világ

Oroszország: megöltek egy ellenzéki képviselőt

Moszkvában egy merénylő csütörtökön két lövéssel megölte Szergej Jusenkovot, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma képviselőjét, a Liberális Oroszország párt társelnökét.

Világ

EBESZ, EU: nem jogsértő a szerbiai rendkívüli állapot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európai Unió (EU) véleménye szerint az öt hete tartó szerbiai rendkívüli állapot során a hatóságok nem éltek vissza helyzetükkel. Zoran Zsivkovics kormányfő szerint az intézkedést várhatóan a jövő héten oldják fel.

Világ

Lipcse 2012: kifizetődő-e a politikai korrektség?

A Német Olimpiai Bizottság (NOK) hétvégi ülésén úgy döntött, a 2012-es nyári olimpia megrendezésére kandidáló német városok közül egy volt NDK-s város, Lipcse pályázatát támogatja a 2005-ös nemzetközi kiválasztáson. A Németországot meghökkentő választás mögött sokan politikai döntést sejtenek, s bár a határozathozatal előtt a pályázók össznemzeti támogatást ígértek a későbbi győztesnek, a rendkívüli ülés után néhány nappal jónéhány szkeptikus hangvételű nyilatkozat is elhangzott a keletnémet csodasikerről.

Világ

Szíria és a washingtoni héják

Szíria - annak dacára, hogy titkosszolgálata Amerika fontos szövetségese a terrorizmus elleni harcban - Irak után könnyen válhat a Közel-Kelet rendbetételére magát rászánó Egyesült Államok újabb célpontjává, vélték egyes elemzők. Csakhogy Colin Powell amerikai külügyminiszter a már-már újabb háborút vizionáló várakozásokat lehűtve bejelentette: Washington gazdasági szankciók bevezetését fontolgatja Szíriával szemben, ám nem tervezi megtámadni az országot (sem Iránt). Ön szerint a közeljövőben fokozódik vagy enyhül a feszültség az Egyesült Államok és Szíria között?

Világ

EU: központi szerepet az ENSZ-nek Irak újjáépítésében

Az Európai Unió athéni tanácskozásán elfogadták az EU görög elnöksége által előterjesztett javaslatot, amely szerint az ENSZ-nek "központi szerepet" kell játszania Irak újjáépítésében. A javaslat azt is megerősíti, hogy Brüsszel is "jelentős szerepet kíván betölteni" az ország életének helyreállításában.

Világ

The Times: Huszeinért Szíriába is bemennének az amerikaiak

A londoni The Times értesülése szerint az amerikai hadsereg különleges egységei Szíriába is bemennének Szaddám Huszein után, ha a megbuktatott iraki elnöknek ott lelnének a nyomára; a kiszivárogtatott tervet brit katonai illetékesek máris élesen bírálták. Közben Irakban amerikai katonák - a fosztogatások megelőzése végett - megkezdték az iraki bankok kiürítését.

Világ

Földrengés Kína északnyugati részén

A Richter-skála szerint 6,6 erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint csütörtök reggel Kína északnyugati részét. A földmozgás epicentruma a Pekingtől 1700 kilométerre nyugatra fekvő Csinghaj tartományban volt, ahol elsősorban tibetiek élnek.

Világ

Brit tisztek vettek részt északír katolikusok likvidálásában

A korábbi északír rendfenntartó karhatalom (RUC) és a brit hadsereg egyes hírszerző tisztjei a nyolcvanas években összejátszottak a tartomány legnagyobb britpárti protestáns félkatonai szervezetével (UDA) vezető katolikus személyiségek meggyilkolására - áll abban az új jelentésben, amelyet Sir John Stevens londoni rendőrfőnök, a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt állított össze.

Világ

Washington: az ENSZ oldja fel az Irak elleni szankciókat

A Fehér Ház szerdán azzal a felhívással fordult az ENSZ-hez, hogy oldja fel az Irak elleni gazdasági büntetőintézkedéseit "most, miután az iraki nép felszabadult". Brit elemzők szerint a korábban várt néhány hónap helyett néhány héten belül megjelenhet a piacon az iraki olaj, és az ország kivitele az év végére elérheti a napi 2,5 millió hordót.

Világ

Magyarország aláírta az EU-csatlakozási szerződést

Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter szerdán aláírta Magyarország EU-csatlakozási szerződését az athéni Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokban. A kormányfő szerint a bővítéssel "régi adósságát törleszti a sors, törleszti Európa és törlesztjük magunkkal szemben mi, magyarok". A dokumentum, amelyet mind a 15 jelenlegi és a 10 leendő tagállam vezetői elláttak kézjegyükkel, az EU történetének legnagyobb arányú bővítését pecsételi meg. Az athéni csúcson Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Spanyolország közös nyilatkozatot adott ki az ENSZ iraki szerepvállalásának fontosságáról.

Világ

Szaddám Huszein, az európai diktátor

A brit-amerikai erők által alighogy megdöntött, Szaddám Huszein vezette iraki diktatúra nem speciálisan arab, vagy az iszlám vallásban gyökerező rendszer volt; sokkal inkább európai import a negyvenes évekből - állítja az amerikai Princeton Egyetem Közel-Kelet-professzora.

Világ

Bagdadban elfogták Abu Abbász palesztin terroristavezért

Titkosszolgálati értesülések alapján fogták el amerikai kommandósok Bagdad külvárosában Abu Abbász szélsőséges palesztin vezetőt és több harcostársát. Az Abbász vezette Palesztinai Felszabadítási Front (PLF) harcosai 1985. októberében térítették el az olasz Achille Lauro tengerjárót a Földközi-tengeren, fedélzetén 450 személlyel, és megölték az egyik utast; az olasz kormány kérni fogja a palesztin vezető kiadatását.

Világ

Rohamosan nő a SARS-fertőzöttek száma

Az Egészségügyi világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a heveny légúti tünetegyüttesben (SARS) meghaltak száma szerdán elérte a 155-öt, miközben Hongkongban már három újszülöttön is mutatkoztak a rejtélyes kór jelei. Húsz országban több mint 3300 beteg szenved az atípusos tüdőgyulladástól, a fertőzések csaknem felét Kínában jegyezték fel.

Világ

Jövő héten feloldhatják a rendkívüli állapotot Szerbiában

Zoran Zsivkovics szerb miniszterelnök szerint Szerbiában a jövő héten feloldják a rendkívüli állapotot, mert a büntetőjogi törvények minap történt megváltoztatása után a rendőrség a továbbiakban is eredményesen folytathatja a nyomozást a megyilkolt Zoran Gyingyics néhai miniszterelnök ügyében. Zsivkovics nem tartaná jónak az ország számára, ha előrehozott vagy rendkívüli parlamenti választást tartanának.

Világ

Teljes zárlat alatt a palesztin területek a zsidó húsvét idején

Attól tartva, hogy szélsőséges palesztinok merényleteket követhetnek el Izraelben a szerda este kezdődő és hét napon át tartó zsidó húsvéti ünnep alkalmából, az izraeli hadsereg teljesen lezárta Ciszjordániát és a Gázai övezetet, és csaknem teljes utazási tilalmat rendelt el a palesztinok számára a megszállt területekről. Szerda hajnalban izraeli katonák tűzpárbajban agyonlőttek egy palesztin terroristát a ciszjordániai Hebron közelében fekvő Jatta faluban.

Világ

Powell: az USA nem támadja meg sem Szíriát, sem Iránt

Az Egyesült Államoknak vannak aggodalmai Szíria és Irán politikája miatt, de nem tervezi a két ország megtámadását; nincs lista olyan országokról sem, amelyeket meg akarna támadni - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter.

Világ

Szíria cáfolja a vegyi fegyvereiről szóló amerikai vádakat

A damaszkuszi kormány "izraeli érdekeket szolgáló alaptalan vádaskodásként" utasította vissza a tömegpusztító - elsősorban vegyi - fegyverek állítólagos szíriai kifejlesztésére vonatkozó amerikai állításokat. A Guardian című brit lap szerint a Fehér Ház elállt egy Szíria elleni katonai akció tervétől.

Világ

Négy év fegyház az orosz Nemzeti Bolsevik Párt vezetőjének

A szaratovi terület bírósága kedden négy évi szabadságvesztésre ítélte Eduard Limonov író-politikust, az orosz Nemzeti Bolsevik Párt vezetőjét, aki nemcsak politikusként, hanem irodalmárként is az orosz közélet egyik botrányhőse. Limonov szerint ő nem szélsőséges, mozgalma "a Greenpeace és az Amnesty International között" helyezkedik el.


A címlapról ajánljuk