Világ

Szlovákia: a hivatalos vizsgálatok cáfolják a roma nők sterilizálását

A szlovák egészségügyi tárca vizsgálatának eredményeiről közzétett jelentés szerint "nem igazolódott be", hogy Szlovákiában akaratuk ellenére sterilizáltak volna roma asszonyokat. A botrány januárban robbant ki Szlovákiában, amikor két polgárjogi szervezet "népirtással és szegregációval" vádolt meg egyes kórházakat. Magyarországon tavaly novemberben a Fehérgyarmati Városi Bíróság utasította el annak a roma asszonynak a kártérítési kérelmét, aki szerint a város kórházában anélkül streilizálták őt, hogy tisztában lett volna a műtét következményeivel.

Világ

Atípusos tüdőgyulladás: a WHO Hongkong és Kuangtung elkerülését tanácsolja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívást tett közzé, amelyben Hongkong és a kínai Kuangtung tartomány elkerülését tanácsolta mindenkinek az atípusos tüdőgyulladás (SARS)-járvány miatt. Kínában további három halálos áldozatot követelt a betegség, Thaiföldön és Malajziában pedig újabb óvintézkedéseket hoztak a rejtélyes kór terjedésének megakadályozására.

Világ

Szerbia: letartóztatták a zimonyi klán két újabb tagját

Kedd este Belgrádban letartóztatták a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt "zimonyi klán" két további tagját. A gyilkosságért elsősorban felelősnek tekintett klán három vezetőjéből kettő korábban a lefogásukra érkezett rendőrökkel vívott tűzharcban meghalt, a harmadik - Milorad Lukovics, alvilági nevén Legija - még szökésben van.

Világ

Hét kisebb EU-tagország nem kíván uniós elnököt

Az Európai Unió hét kis tagországának vezetői kedden Luxemburgban megtartott értekezletükön az EU intézményrendszerének jelentős átalakítása ellen foglaltak állást. A kis tagállamok - félve a jelenlegi egyensúly megbomlásától - az EU konventjének az EU-elnöki poszt megteremtéséről szóló elképzelése ellen is tiltakoztak.

Világ

Bagdad közeli ostromára készül az amerikai-brit haderő

Az iraki Köztársasági Gárda egységeivel vívott néhány órás heves harcok után amerikai erők bekerítették az iraki fővárostól 110 kilométernyire délnyugatra fekvő Kerbelát, biztosítva a városból kivezető összes főútvonalat, és folytatták előrenyomulásukat északra. Amerikai tengerészgyalogosok Irak középső részén elfoglaltak egy kulcsfontosságú hidat a Tigris folyón és ellenőrzésük alá vonták a Kútot Bagdaddal összekötő főútvonalat is. A Katarban létesített amerikai parancsnokság szerint Bagdad ostroma 48 órán belül megkezdődik.

Világ

Irak: egy család tizenöt tagját ölte meg egy rakéta

Egy amerikai Apache harci helikopterről kilőtt rakéta a közép-iraki Hilla város közelében hétfő este megölte egy család tizenöt tagját. A család éppen egy kisteherautón utazott, a Násziríjában dúló heves harcok elől menekült biztonságosabbnak hitt körzetek felé.

Világ

Iraki rakéta csapódhatott a múlt héten a bagdadi piacra

Jack Straw brit külügyminiszter szerint egyre valószínűbb, hogy a bagdadi piactérre múlt szerdán becsapódott, több tucatnyi emberéletet kioltó rakéta nem szövetséges, hanem iraki fegyver volt. Az amerikai erők közben ádáz harcot vívnak egy Eufráteszen átívelő híd birtoklásáért az iraki fővárostól 80 kilométernyire, Kerbelától délnyugatra.

Világ

Irak: csapások Bagdadra, civilek halála Nedzsef közelében

Bagdadot hétfő éjszaka és kedden reggel több hullámban is légitámadás érte. Nedzsef városa közelében hét iraki gyermek és asszony vesztette életét hétfő este, amikor egy amerikai ellenőrző ponton a katonák tüzet nyitottak járművükre. George Bush amerikai elnök a Parti Őrség tengerészei előtt elhangzott beszédében kijelentette: a szövetséges csapatok napról napra közelebb kerülnek a győzelemhez.

Világ

Temetés az 1995-ös srebrenicai mészárlás áldozatainak

Tizenötezer ember vett részt a kelet-boszniai Potocariban, a srebrenicai mészárlás áldozatainak emelt emlékhelyen rendezett temetésen, ahol a nyolc éve a boszniai szerb katonák által brutális módon lemészárolt és tömegsírba helyezett nyolcezer muszlim áldozat közül elsőként azonosított hatszáz ember holttestét helyezték el végső nyughelyükre - írja a BBC. A második világháború óta a srebrenicai volt a legsúlyosabb európai népirtás.

Világ

Átadták az EU-nak a Nemzeti Fejlesztési Tervet

Medgyessy Péter miniszterelnök ma bejelentette, hogy a kormány hétfőn hivatalosan is átadja a nemzeti fejlesztési tervet az Európai Uniónak, az ellenzék azonban hiányolta, hogy a tervet nem nyújtották be a parlament elé. A Brüsszelben átadott nemzeti fejlesztési terv operatív programjairól április végéig zárulnak le a brüsszeli egyeztetések és hat hónappal később jelenhetnek meg az első pályázati kiírások - közölte Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Világ

A Köztársasági Gárdát támadják az amerikaiak

Amerikai csapatok heves harcot vívtak az iraki Köztársasági Gárda egységeivel az Eufrátesz melletti Hindijánál: a támadás azt volt hivatott kideríteni, mennyire erősek a Bagdadot védő elit iraki egységek, amelyekre szőnyegbombázással mér csapásokat az amerikai légierő - írja a BBC. Szövetséges vadászgépek és bombázók szüntelenül támadják az iraki fővárost, ahol találat érte az egyik elnöki palotát is; az iraki televízió később képeket mutatott Szaddám Huszeinről, munkatársai és fia körében.

Világ

Irak: folytatódó harcok Bászra, Nedzsef és Nászírija térségében

Brit tisztek szerint megkezdődött a dél-iraki Bászra elfoglalásáért folyó csata, miután több száz brit tengerészgyalogos hétfőn átfogó támadást indított a város közelében. Csaknem 20 órás ütközet után a brit királyi tengerészgyalogság hétfőre bekerítette Bászrát, elfoglalva a stratégiai nagyváros legnagyobb déli elővárosát, ahol különösen heves volt az ellenállás. Násziríja peremkerületeit hétfőn amerikai tengerészgyalogosok százai kezdték átfésülni házról házra haladva. Északon az amerikai-brit erők kilenc hullámban bombáztak iraki állásokat hétfőre virradóra.

Világ

Atípusos tüdőgyulladás: Hongkongban újabb megbetegedéseket diagnosztizáltak

Hongkongban újabb 88 ember betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban, s ezzel 213-ra emelkedett azoknak a száma, akik megkapták a rejtélyes kórt a távol-keleti nagyvárosban. A SARS nevű betegségben eddig tizenketten haltak meg Hongkongban; Thaiföldön meghalt az az orvos, aki először diagnosztizálta a betegséget.

Világ

Szerbia: Kostunica politikai megbékélést hirdet; újabb maffiavezér rendőrkézen

Vojiszlav Kostunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke úgy véli, a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapotot nem lenne szabad kihasználni a politikai ellenfelekkel való leszámolásra, inkább a politikai megbékélést kellene szolgálnia. Közben a hét végén az újvidéki rendőrség letartóztatta a zimonyi klán újabb vezetőjét, Miladin Szuvajdzsicsot, csúfnevén Gyura Mutavit.

Világ

Schröder egységes európai külpolitikát szeretne

Gerhard Schröder német kancellár az iraki háború legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy az Európai Uniónak egységes kül- és biztonságpolitikára van szüksége. Mindemellett a berlini külügyminisztérium és a kancellári hivatal a német Der Spiegel hírmagazin szerint új német kül- és biztonságpolitika megfogalmazásán dolgozik; s Joschka Fischer külügyminisztert idézve az újság arról számol be, hogy nem kisebb dologról van szó, mint "a világ újrarendezéséről a hidegháború után".


A címlapról ajánljuk