Ha Orbán nem ért a finom fenyegetésből, szankciók is jöhetnek
Itthon

Ha Orbán nem ért a finom fenyegetésből, szankciók is jöhetnek

Szintet lépett és stílust váltott Amerika – az eddigi, szinte megszokott kritikák helyett új jelzés érkezett: az orosz–kínai geopolitikai nyomulások aggasztják Washingtont, ha Magyarországra gondol. Erről azonban szokatlanul keményen fogalmazott az amerikai külügyminiszter, mézesmadzagnak viszont megállapodtak védelmi kérdésekben. És lehet, hogy a Gripeneket is amerikai gépekre cseréljük. Lassan összeállnak a Pompeo-látogatás részletei.

Világ

Legkevesebb 770 halottja van az algériai földrengésnek; nincs magyar áldozat

Két évtized óta a legsúlyosabb, a Richter-skála szerint 6,7-es fokozatú földrengés rázta meg szerda este Algírt, és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Az algériai televízió által csütörtök délután közölt, nem hivatalos adatok szerint több mint 770 személy vesztette életét, és legalább hatezren megsebesültek a földmozgás következtében. A magyar külügyminisztérium információi szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár.

Világ

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa feloldotta az Irak elleni szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön elsöprő többséggel jóváhagyta azt a határozatot, amely feloldja az Irakra kivetett gazdasági szankciókat, és ENSZ-támogatást nyújt az amerikai vezetésű iraki igazgatáshoz. A döntés értelmében a közel-keleti ország ezentúl korlátozások nélkül exportálhatja termékeit, nyersanyagait; a határozat elfogadását követően az olaj ára csökkenésnek indult.

Világ

Szlovákiai népszavazás: ki bukik bele a sikerbe?

Bár a hétvégi szlovák népszavazás egy igen aktív kampányfinist követően végül sikerrel zárult - a választásra jogosultak 52,15 százalékának részvételével több mint kétmillió állampolgár igennel szavazott az uniós csatlakozásra -, több politikai erő az ország integrációs folyamatáért felelős Csáky Pál miniszterelnök-helyettes távozását követeli az alacsony részvétel miatt. A megtámadott azonban nem tervezi lemondását, s többek között azzal érvel: a magyarországi EU-csatlakozási kampánnyal összehasonlítva "tizenkétszer kevesebb pénzből hat százalékkal jobb eredményt ért el".

Világ

Szaúd-Arábia: újabb letartóztatások a merényletek miatt

A szaúdi hatóságok őrizetbe vették az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagját a május 12-i véres rijádi merényletek után a szélsőségesek ellen indított, és az Egyesült Államoknak is megígért kemény fellépés jegyében. Ezzel tizenegyre emelkedett a múlt heti merényletekkel kapcsolatban letartóztatottak száma.

Világ

Irak: fegyveres támadás amerikai katonák ellen

Irakiak puskagránáttal támadást intéztek csütörtökön egy amerikai páncélozott katonai gépjármű ellen Fallúdzsában; az amerikaiak viszonozták a tüzet, és megöltek több irakit - jelentette csütörtökön az al-Dzsazíra arab tévéadó. Közben Tommy Franks tábornok, a szövetséges erők iraki hadműveleteinek irányítója rendeletben szólította fel az Irakot korábban kormányzó Baasz Párt összes káderét, hogy jelentkezzen a koalíciós erők helyi parancsnokságain.

Világ

Földrengés Algériában: 770 halálos áldozat

A csütörtöki délutáni hivatalos adatok szerint legalább 770 halálos áldozata volt annak a nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,7-es fokozatú földrengésnek, amely szerda este rázta meg Algírt és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Franciaország csütörtökön bejelentette, hogy 120 fős, mentőkutyákkal és orvosi felszereléssel ellátott mentőcsoportot küld a térségbe.

Világ

Kadhafi fia menedéket ajánl a Szaddám-rezsim vezetőinek

Szeif el-Iszlám, Moamer el-Kadhafi líbiai vezető fia menedéket ajánlott a megbuktatott iraki rezsim vezető képviselőinek, Dzsalal Talabani észak-iraki kurd vezető pedig jelezte: kész befogadni a volt elnök, Szaddám Huszein családjának ártatlan tagjait.

Világ

Az al-Kaida öngyilkos akciókat sürget; Szaúd-Arábiában gépeltérítést hiúsítottak meg

Ajman al-Zavahiri, az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője az amerikaiak elleni támadások fokozására, amerikai és nyugati célpontok elleni újabb öngyilkos merényletekre szólította fel a muzulmánokat. Szerdán a CNN úgy értesült, hogy hétfőn este Szaúd-Arábiában egy gépeltérítő terroristaakciót hiúsítottak meg.

Világ

Evangélikusok és más vallásúak

New York-ban a napokban rehabilitáltak egy lutheránus lelkészt, akit azért mozdítottak el tisztségéből, mert 2001. szeptember 23-án a Yankee stadionban – zsidó és muszlim kollégákkal együtt – részt vett egy vallásközi béke-nagygyűlésen és közös imádkozáson. Nem mindegyik egyház híve az ökumenikus szertartásoknak. Még rendkívüli alkalmakkor sem. Vajon miért?

Világ

Iraki békefenntartás: NATO-támogatás Lengyelországnak

A NATO Lengyelország kérésére technikai támogatást nyújt az Irak középső övezetében vállalt lengyel békefenntartó szerep ellátásához. E döntéssel nem teremtették meg a NATO jelenlétét Irakban, csupán segítséget nyújtanak az egyik szövetségesnek - jelentette ki Lord Robertson NATO-főtitkár.

Világ

Világegyezmény a dohányzás drasztikus visszaszorítására

A dohányzás megfékezését célzó első nemzetközi egyezményről állapodott meg szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi közgyűlésén a szervezet 192 tagállama. Az évente világméretekben több mint ötmillió emberéletet követelő szenvedély korlátozását célzó egyezmény aláírására egyelőre csak negyven ország hajlandó.

Világ

Hollandia: Balkenende alakít kormányt

Beatrix holland királynő Jan Peter Balkenende eddig miniszterelnököt bízta meg kedd este az új kormány megalakításával; Balkenende Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) két liberális - a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), valamint a baloldali liberális Demokraták 66 (D66) - párttal alakít koalíciót. A hárompárti koalíciónak csekély többsége, 78 mandátuma lesz a 150 tagú alsóházban.

Világ

USA: emelik a terrorkészültségi szintet

Az amerikai kormány "emeltről" "magasra" változtatta a készültségi szintet a terrorista támadások megújult kockázata miatt az Egyesült Államokban. A döntés a készültségi szint növeléséről a Belbiztonsági Tanács tagjainak keddi fehér házi tanácskozásán született a friss hírszerzési adatok felülvizsgálata nyomán.

Világ

Indonézia: véres harcok Aceh tartományban

Tizenhárom ember vesztette életét szerdán az indonéziai Aceh tartományban az indonéz kormányhadsereg és a terület függetlenségéért küzdő fegyveres mozgalom tagjai között harmadik napja tartó összecsapásokban.

Világ

Újabb szaúdi terrorakciókra figyelmeztet az USA

Az Egyesült Államok szerint Szaúd-Arábiában újabb, bármely pillanatban bekövetkezhető terrorakciók valószínűsíthetők, ezért e hétre bezárja képviseleteit az országban. "Azonnali terrorakció veszélye" miatt szerdán bezár Nagy-Britannia szaúd-arábiai nagykövetsége is - közölte kedden a brit külügyminisztérium.

Világ

Bombarobbanás Ankarában

Egy nő meghalt és két másik személy megsérült kedd délelőtt Ankarában a török főváros központjában lévő kávéházban, amelyet bombarobbanás döntött romba. Az első helyi sajtójelentések szerint egy öngyilkos merénylőnő robbantotta fel magát, de ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg - jelentette a CNN.

Csecsenföld

A terrorakciók miatt betiltották a tömegrendezvényeket Csecsenföldön

Terrorveszély miatt átmenetileg minden tömegrendezvényt betiltottak Csecsenföldön. Közben egy csecsenföldi összetűzés során állítólag meghalt a tavaly május 9-i, kaszpijszki bombamerényletért felelős Rappani Halilov hadúr; a szibériai Habarovszkban pedig nagy erejű pokolgéppel akartak felrobbantani egy kerületi ügyészséget.

27 millió forintért kelt el egy érintetlen Super Mario-játék

27 millió forintért kelt el egy érintetlen Super Mario-játék

A villamos is leállt a kőbányai karambol miatt

A villamos is leállt a kőbányai karambol miatt

Ha Mészáros tényleg Zuckerberg lenne, beteljesíthetné Orbán nagy álmát

Ha Mészáros tényleg Zuckerberg lenne, beteljesíthetné Orbán nagy álmát

A Fidesz leszavazta Bálint gazda díszpolgárságát

A Fidesz leszavazta Bálint gazda díszpolgárságát

Valentin a menhelyen: megható fotókkal keresnek gazdit kutyapároknak

Valentin a menhelyen: megható fotókkal keresnek gazdit kutyapároknak

Hajrá, Trump! Németh Szilárd már reagált is a rendkívüli állapot bevezetésére

Hajrá, Trump! Németh Szilárd már reagált is a rendkívüli állapot bevezetésére

Letarolják a kínai mobilok Európát, a Huawei már az Apple-t fenyegeti

Letarolják a kínai mobilok Európát, a Huawei már az Apple-t fenyegeti

Trump elrendeli a rendkívüli állapotot, hogy megépíthesse a falat

Trump elrendeli a rendkívüli állapotot, hogy megépíthesse a falat

Több mint egy évig harcolt egy ausztrál politikus, hogy lemondjon magyar állampolgárságáról

Több mint egy évig harcolt egy ausztrál politikus, hogy lemondjon magyar állampolgárságáról

Nagy Gábor: A család érve

Nagy Gábor: A család érve

Strasbourgig jutott az MTVA-székházban éjszakázó ellenzékiek ügye

Strasbourgig jutott az MTVA-székházban éjszakázó ellenzékiek ügye

A címlapról ajánljuk