Világ

Indonézia: átfogó katonai hadművelet az acehi gerillák ellen

Indonéziában a kormány újabb katonai alakulatokat küldött kedden az ország északi részén fekvő Aceh tartományba, ahol hétfőn kiújultak a harcok a terület függetlenségéért küzdő fegyveres szervezet, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) és a kormány hadserege között. Az AP hírügynökség szerint az indonéz hadseregnek ez a legnagyobb hadművelete Kelet-Timor 1975-ös indonéz megszállása óta.

Világ

Cáfolja az algériai hadsereg a túszok kiszabadulását

A BBC szerint az algériai hadsereg cáfolta azokat a jelentéseket, melyek szerint kiszabadultak fogságukból Algériában a még fogva tartott európai turisták; több német tömegtájékoztatási eszköz, valamint a Radio France International francia rádió hétfőn kora délután jelentette a hírt, amit egy algériai katonai forrás is megerősített a Reutersnak. A harmincegy eltűnt közül tizenhét személyt már a múlt héten kedden kiszabadítottak.

Világ

Újabb öngyilkos merénylet Izraelben

Négyen életüket vesztették és legalább húszan, köztük nyolcan súlyosan megsebesültek hétfőn délután, az észak-izraeli Afulában végrehajtott újabb öngyilkos merényletben, amelyet az Iszlám Dzsihád vállalt magára. A két nap alatt ötödik terrortámadásban meghalt az öngyilkos merénylő is, aki a rendőrség szerint nő volt.

Világ

Egy brooklyni lincselés átminősítése

Tizenkét évvel az események után New Yorkban nemrégiben tárgyalta harmadszor a bíróság azt az esetet, amely valószínűtlenül tragikus epizódként vonult be a város történetébe. Az esküdtszék ítélete szerint a fekete Lemrick Nelson Jr. megsértette az ortodox zsidó Yankel Rosenbaum polgári jogait, amikor a lincselő tömeg tagjaként 1991 augusztusában leszúrta őt, ám nem felelős az áldozat néhány órával később bekövetkezett haláláért. Ön hogyan vélekedik az esküdtszéki bíráskodásról?

Világ

SARS: csökken a megbetegedések száma Kínában

A kínai egészségügyi miniszter hétfőn arra kérte a WHO-t, hogy vonja vissza a hongkongi utazásokkal kapcsolatos figyelmeztetését. Eközben a SARS vírusának azonosítására alkalmas tesztelő rendszert dolgozott ki az ukrán tudományos akadémia orosz tudósokkal közösen.

Világ

Belgium: megerősítette pozícióját a kormányzó balközép koalíció

Megerősödve kerültek ki Belgiumban a kormányzó balközép koalíció pártjai a vasárnapi parlamenti választásokból, így a következő négy évben várhatólag újból liberális-szocialista négypárti koalíció kormányozza az országot. A távozó koalíció környezetvédő pártjai súlyos vereséget szenvedtek. Az országban ugyanakkor a kötelező választási részvétel ellenére az állampolgárok mintegy harminc százaléka nem adott le érvényes szavazatot.

Világ

Szlovákia: érvényes volt az EU-csatlakozási népszavazás

Az 52,15 százalékos részvételnek köszönhetően érvényes volt a Szlovákia EU-csatlakozásáról tartott hétvégi népszavazás: a résztvevők 92,46 százaléka igent mondott a csatlakozásra. Az ország politikai vezetői egyértelmű sikerről beszélnek, de olyanok is akadnak, akik fanyalognak az érvényesség határát nem sokkal meghaladó részvétel miatt.

Világ

Putyin: Oroszország jogilag és ténylegesen is egységes lett

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a törvényhozás két háza előtt pénteken elhangzott, hagyományos évértékelő beszédében parlamentáris, gazdasági, katonai és a Csecsenfölddel kapcsolatos témák váltották egymást. Az államfő szerint az elmúlt évek legnagyobb eredménye, hogy Oroszország megerősödött: jogilag és ténylegesen is egységes ország lett.

Világ

Schröder-Powell találkozó Berlinben; új amerikai tervezet az Irak elleni szankció feloldásáról

Gerhard Schröder német kancellár pénteken délelőtt berlini hivatalában fogadta Colin Powell amerikai külügyminisztert. Ez a legmagasabb szintű német-amerikai találkozó azóta, hogy Irak miatt ellentét keletkezett Németország és az Egyesült Államok között. Közben az Egyesült Államok az Irak elleni nemzetközi büntetőintézkedések azonnali eltörléséről adott át módosított határozati javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Világ

Szlovákia: kétnapos népszavazás az uniós csatlakozásról

Szlovákiában pénteken délután két órától este tízig, szombaton pedig reggel héttől délután kettőig járulhatnak az urnákhoz az emberek, hogy igent, vagy nemet mondjanak arra kérdésre: "Akarja-e Ön, hogy a Szlovák Köztársaság az Európai Unió tagországa legyen?"

Világ

Nagy-Britannia: terrortámadástól tartva leállítják a kenyai légi járatokat

Közelebbről nem részletezett terrorveszélyre hivatkozva a brit közlekedési minisztérium csütörtökön azonnali hatállyal megtiltotta a brit légitársaságoknak kereskedelmi járatok további üzemeltetését Kenyába. A légi stop összefüggésben lehet azzal a kenyai rendőri információval, mely szerint Kenyában valószínűleg újabb terrorakcióra készül az Egyesült Államok nairobi és Dar es Salaam-i nagykövetsége ellen elkövetett robbantásos merényletek feltételezett értelmi szerzője.

Világ

Várhatóan mégsem kell vízum Szerbiába novembertől

A szerb kormány javasolta csütörtökön a szerbia-montenegrói kabinetnek a vízumkényszer egyoldalú feloldását az Európa Unió polgárai irányában, ami - kedvező döntés esetén - a magyar állampolgárokat is érintheti.

Világ

A brit kormány támogatja London 2012-es olimpiai pályázatát

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy támogatja London pályázatát a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A kormány az eredeti tervek szerint januárban, majd márciusban tette volna közzé döntését, de az iraki háború előkészületei miatt mostanra halasztották a hivatalos bejelentést.

Csecsenföld

Tizenhatan haltak meg a szerdai csecsenföldi merényletben

Tizenhatra emelkedett csütörtökre a szerdai csecsenföldi öngyilkos merénylet áldozatainak száma. Orosz titkosszolgálati források szerint akárcsak a hétfői znamenszkojei merényletnél, most is a szaúdi származású Abu el-Valid hadúr állhat a terrorcselekmény mögött, de nem zárják ki Maszhadov vagy Sámil Bászájev szerepét sem; Maszhadov megbízottja ugyanakkor Moszkvát teszi felelőssé a történtekért.

Világ

Már harmincnégy halottja van a rijádi merényletnek

Összesen harmincnégy halálos áldozata van a rijadi hármas merényletnek - közölte szerdán a szaúdi belügyminisztérium. Az előző hivatalos mérlegben 29 halálos áldozat szerepelt, beleértve a hét amerikai állampolgárt és a kilenc öngyilkos merénylőt.

Világ

Brüsszel: háborús bűnökért feljelentették Franks tábornokot

Tizenhét iraki és két jordániai állampolgár háborús bűnök miatt szerdán feljelentette Tommy Franks tábornokot, az Irak elleni hadjáratot vezető amerikai főparancsnokot a brüsszeli szövetségi ügyészségen. Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint a feljelentés erősen megterhelheti az Egyesült Államok és Belgium kapcsolatait, sőt kérdésessé válhat, hogy a NATO székhelye Brüsszelben marad-e.

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Ingyen utazhatnak Berlinben az iskoláskorúak

Ingyen utazhatnak Berlinben az iskoláskorúak

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Erős puttonyos: itt a kereken 600 lóerős hibrid Audi RS6 Avant

Erős puttonyos: itt a kereken 600 lóerős hibrid Audi RS6 Avant

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

A címlapról ajánljuk