Világ

Öngyilkos merényletet követtek el Tel-Avivban

Egy öngyilkos merénylő akciójában legkevesebb hárman vesztették életüket szerda hajnalban Tel-Aviv tengerparti sétányán egy étterem-sörözőben. A robbanásban hatvanöten megsebesültek, közülük kettő állapota válságos, haté pedig nagyon súlyos.

Világ

Izrael: a palesztin parlament igent mondott Abbászra

A palesztin parlament keddi rámalláhi ülésén jóváhagyta Mahmúd Abbász (Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezését. A jelen lévő képviselők közül 51 szavazott igennel, 18 nemmel, hárman tartózkodtak; Jasszer Arafat palesztin elnök korábban Abbász támogatására szólította fel a képviselőket.

Világ

Kivonják az amerikai katonákat Szaúd-Arábiából

Kivonják az amerikai katonákat az arab királyságból - jelentette be Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szaúd-arábiai látogatásán. A döntést azzal indokolta, hogy nincs már szükség a katonákra, mivel az iraki háború végeztével befejeződött az Irak számára korábban kijelölt repüléstilalmi övezetek ellenőrzése; a Rijád melletti Prince Sultan támaszponton az 1991-es öbölháború óta ötezer katona állomásozott.

Világ

Irak: négy héten belül megalakulhat az ideiglenes kormány

A síita Iraki Iszlám Forradalmi Főtanács (SCIRI) kedden sürgette az Egyesült Államokat, hogy támaszkodjon az általa korábban támogatott iraki ellenzéki vezetőkre, és ne a semmiből kezdje az iraki kormányalakítás folyamatát. Bagdadban tegnap tartottak kerekasztal-tanácskozást az ideiglenes iraki kormány megalakításával kapcsolatos feladatokról az iraki ellenzéki csoportok, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselői, s megállapodtak: négy héten belül nemzeti konferenciát tartanak az iraki átmeneti kormány megválasztása céljából.

Világ

Horvátország: meghalt a háborús bűnökkel vádolt tábornok

Meghalt kedden Zágrábban a háborús bűnökkel vádolt Janko Bobetko nyugalmazott horvát tábornok, a horvát hadsereg volt vezérkari főnöke. A hágai Nemzetközi Törvényszék azzal vádolta Bobetkót, hogy parancsnoki és személyes felelősség terheli azért, hogy a szerb-horvát háborúban 1993-ban a horvát katonák szerb civileket végeztek ki.

Világ

Líbia vállalja a felelősséget a lockerbie-i merényletért

Líbia hivatalosan közölte, hogy elismeri polgári jogi felelősségét a csaknem 15 éve elkövetett lockerbie-i merényletért. A döntés megnyithatja az utat a Líbia elleni, időközben felfüggesztett ENSZ-szankciók végleges feloldása és az áldozatok - köztük négy magyar utas - hozzátartozóinak kártérítése előtt; az amerikai álláspont szerint azonban Líbiának hivatalosan el kell ismernie büntetőjogi felelősségét is.

Világ

Gyingyics-gyilkosság: 45 személy ellen tettek bűnvádi feljelentést

A szerb belügyminisztérium bűnvádi feljelentést tett 45 személy ellen a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás eredményeként. A kormányfőt március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota tövében; a merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán tagjain kívül politikusok és magas rangú katonatiszteket is gyanúsítottak.

Világ

Irak: tüntetők közé lőttek az amerikai katonák

Amerikai katonák legalább 13 iraki tüntetőt agyonlőttek hétfő éjszaka a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Fallúdzsában. Egy helybéli szunnita pap szerint a demonstrálók fegyvertelenek voltak. Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt.

Világ

A szíriai vezetés kész tárgyalni Izraellel

Tom Lantos demokrata párti amerikai képviselő szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kész tárgyalásokat kezdeményezni Ariel Saron izraeli kormányfővel. Közben egy vezető izraeli diplomata a szíriai rendszerváltást szorgalmazta. A palesztin parlament ma szavaz az új kormány beiktatásáról.

Világ

SARS: zendülés akadályozta meg egy iskola karantén alá helyezését

Zendülés robbant ki Kína északi részén azt követően, hogy egy település lakosai megtudták: a hatóságok atípusos tüdőgyulladás-gyanús (SARS) embereket kívánnak elhelyezni a helyi iskolában. A közel kétezer feldühödött ember felgyújtotta az épületet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Vietnamban, Szingapúrban, Hongkongban és Kanadában tetőzött a járvány, Kínában azonban még gyorsuló üzemben terjed a betegség.

Világ

Irak: feladta magát az egykori olajipari miniszter

Feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter. Rasid a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt. Közben a Pentagon nyilvánosságra hozott egy összesítést az iraki háború amerikai veszteségeiről: eszerint 137 amerikai katona vesztette életét a hadműveletekben.

Világ

Észak-Korea üzletet akar atomfegyvereiért cserébe

Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programjának megoldására vonatkozó javaslattervezettel állt elő, cserében azonban jelentős engedményeket kért az Egyesült Államoktól - közölte hétfőn Colin Powell amerikai külügyminiszter. Az ázsiai ország a múlt héten ismerte el, hogy szemben a korábbiakban hangoztatottakkal, igenis rendelkezik atomfegyverekkel, ám Dél-Koreával a kérdésben nem hajlandóak egyeztetni.

Világ

Izrael: a Fatah is támogatja a kijelölt palesztin kormányfőt

A legnagyobb palesztin szervezet, a Jasszer Arafat elnök vezette Fatah mozgalom vezetése hétfőn úgy döntött, hogy támogatja a kijelölt miniszterelnök, Mahmúd Abbász kormánylistáját. A 85 tagú palesztin parlamentben a Fatahnak és támogatóinak 62 mandátumuk van, s az új kabinet jóváhagyásához - amelyről kedden szavaznak - 43 voks kell.

Világ

SARS: Vietnamban megfékezték a járványt

Vietnam az első ország, amely megfékezte az atípusos tüdőgyulladás terjedését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján: az ázsiai országban húsz napja nem észleltek újabb megbetegedést.

Világ

Halálos áldozatokkal járó robbanássorozat Bagdadban

A Reuters hírügynökség információi szerint legkevesebb negyven civil ember vesztette életét annak a robbanássorozatnak a következtében, amely szombat reggel történt egy fegyverraktárban, Bagdad déli részén. A sebesültek számáról a hírügynökség egyelőre nem közölt adatokat. Amerikai katonák először a fegyverkészletek szándékos, ellenőrzött felrobbantásáról adtak hírt, később azonban azt állították: ismeretlenek támadást hajtottak végre a raktár ellen.

Világ

Űrsikló helyett orosz Szojuz indult a Nemzetközi Űrállomásra

Orosz-amerikai űrpárossal a fedélzetén startolt szombat reggel a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni űrrepülőtérről. Ezzel új, kényszerűen módosított fejezet kezdődött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) történetében: ezúttal nem amerikai űrsiklóval a floridai Cape Carnaveralról, hanem egy orosz Szojuzzal a kazahsztáni Bajkonurról indult a váltó legénység, hogy hónapokra átvegye a szolgálatot.

Helyben kifizette a pénzügyőröknek a 2,8 milliós bírságot egy cigicsempész

Helyben kifizette a pénzügyőröknek a 2,8 milliós bírságot egy cigicsempész

John Travolta és Jimmy Fallon megpróbálta eldönteni, melyikük a jobb Travolta

John Travolta és Jimmy Fallon megpróbálta eldönteni, melyikük a jobb Travolta

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

79 éves korában meghalt Peter Fonda

79 éves korában meghalt Peter Fonda

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Elődöntős Vancouverben Babos Tímea

Meghalt egy 10 hónapos kislány, akit anyja bántalmazott Kunmadarason

Meghalt egy 10 hónapos kislány, akit anyja bántalmazott Kunmadarason

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

Ritka nagy csalással vádolja egy szakértő a GE-t

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Egy kis kínai mobilgyártó állítja: jobb ujjlenyomat-olvasója van, mint a Samsungé

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

Fülke: 1956 után a Páneurópai piknik idején vívtuk ki Európa tiszteletét

A címlapról ajánljuk