Világ

Törökország: Erdogan kapott kormányalakítási megbízást

Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök kormányalakításra kérte fel Recep Tayyip Erdogant, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 49 éves vezetőjét, Abdullah Gül jelenlegi miniszterelnök pedig benyújtotta lemondását. Erdogannak kormányfőként egyik első feladata lesz, hogy megszerezze a parlament jóváhagyását a törökországi támaszpontok amerikai használatához egy Irak elleni háborúban.

Világ

Megnyílt a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék

Az 1999-es római szerződéssel létrehozott nemzetközi igazságszolgáltatási szerv az első állandó jellegű, nemzetközi törvényszék, amely a népirtás, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények üldözésére hivatott. Az Egyesült Államok nem csatlakozott a 89 alapító országhoz, mivel attól tart, a vele szemben ellenséges országok az intézményt felhasználhatják katonái és diplomatái ellen.

Világ

Amerika közvéleménye elégedetlen az ENSZ-szel

Az amerikai lakosság többsége egyre kevésbé elégedett azzal a móddal, ahogyan az ENSZ kezeli az iraki válságot, de a krízis rendezésére még mindig azt a megoldást támogatják többen, hogy adjanak további időt a fegyverellenőröknek Irakban - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Ciprus

Ciprus továbbra is megosztott marad

Kudarccal végződtek azok a hágai tárgyalások, amelyek Ciprus újraegyesítését voltak hivatva előkészíteni, így a március 30-ára tervezett, újraegyesülésre vonatkozó népszavazást sem a görög, sem a török közösség nem rendezi meg.

Világ

ENSZ BT: döntés helyett nyílt vita

Az el nem kötelezett országok kérésének eleget téve szerdán is nyílt vitát tart az iraki problémáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa, így egyelőre szavazás sem várható az amerikai-brit-spanyol határozattervezetről. Brit diplomaták közben a javaslat további haladékot jelentő kiegészítését szorgalmazzák, hogy elkerülhessék az Iraknak március 17-i leszerelési határidőt szabó tervezet biztosnak látszó bukását a BT-ben - írja a BBC.

Világ

Oroszország nemmel szavazna az ENSZ BT határozatára

Az orosz külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Oroszország "nem tudja támogatni" az Irak ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztendő amerikai-brit határozati javaslatot, így, ha a javaslat változatlan formában kerül a BT elé, "a dokumentum ellen fog szavazni". Az ENSZ alapszabálya alapján ez azt jelenti, hogy a BT nem tudja elfogadni az Irak leszerelésére március 17-i határidőt megszabó amerikai-brit határozatot: ehhez ugyanis a BT öt állandó tagjának egyhangúan igennel kellene szavaznia.

Világ

Robbantás miatt elítéltek négy algériait Frankfurtban

Hétfőn Frankfurtban 10-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek négy algériait. A vád ellenük az volt, hogy 2000 végén merényletet akartak elkövetni a strasbourgi székesegyház szomszédságában berendezett karácsonyi vásár ellen.

Világ

Török pótválasztás: Erdogan győzelme szabaddá teheti az utat az amerikai csapatok előtt

A török kormánypárt vezetője, Recep Tayyip Erdogan győzelmet aratott vasárnap a délkelet-anatóliai Siirt tartományban rendezett pótválasztáson, és ezzel megnyílt előtte az út a miniszterelnöki tisztség felé. Erdogan pártolja az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy egyes amerikai egységek török területről indulhassanak Irak ellen támadásra.

Világ

Irak: versenyfutás egy új BT-határozatért, válságba kerülhet a brit kormány

A brit és amerikai kormány arra kéri az ENSZ fegyverzeti főellenőrét, hogy nyilvánítsa az Irak elleni döntő bizonyítéknak az ellenőrök által fellelt pilótanélküli repülőgépet, amellyel állítólag vegyi és biológiai hatóanyagokat lehet célba juttatni - írja a hétfői The Times. Ez biztosíthatja az új ENSZ-határozathoz a többséget, amire főleg a brit miniszterelnöknek lenne szüksége, mert a lap szerint BT-határozat hiányában válságba kerülhet Blair kormánya.

Világ

Halló, halló, itt Nauru!

2001. augusztusának végén Ausztrália partjaihoz közel elsüllyedt egy afgán menekülteket szállító indonéz bárka. A hajótörötteket felvette egy norvég hajó, mely Ausztráliába vitte volna a bajbajutottakat, ám az ausztrál kormány ahelyett, hogy befogadta volna őket, inkább egy hét alatt tető alá hozta a megállapodást, melynek értelmében az afgánokat megfelelő ellentételezés fejében Nauru aprócska szigetére szállították. Azóta senkit nem érdekel a menekültek sorsa, legkevésbé a nauruiakat magukat. Ön hallott róluk?

Világ

Hogyan védekezzünk terrortámadás ellen?

A 2001. szeptember 11. után létrehozott amerikai Belbiztonsági Minisztérium a ready.gov (nagyjából: készenlét) webcímen igyekszik felkészíteni a lakosságot egy esetleges nukleáris, kémiai vagy biológiai támadásra: a szakszerű felkészülés része a családon belüli kommunikációs terv kidolgozása és szövetdarabok készenlétbe helyezése a levegőbe került mérgező vegyi anyagok kiszűrésére. Ön tudja, mi a teendő vegyi vagy atomtámadás esetén?

Világ

Bush elnök titkos terve a demokrácia felszámolására

Norman Mailer világhírű amerikai író szerint George W. Bush amerikai elnök és konzervatív barátai szentül meg vannak győződve arról, hogy csak úgy menthetik meg Amerikát a hanyatlástól, ha valódi, katonai erejére támaszkodó birodalmat építenek belőle: az Irak elleni háborús készülődés erre jó ürügy. Bush és harcostársai világbirodalmat építenek ki, Amerikából pedig óriási banánköztársaságot csinálnak, ahol csak a hadseregnek nő egyre a hatalma - aggódik az idős művész. Ön hogyan vélekedik e vízióról?

Világ

Alternatív igazság a harctérről

Az amerikai hadsereg egy különleges osztaga a jövőben a legkorszerűbb műholdas technológiákkal felszerelve, egyenesen a csatatérről szállítja a képeket, az információkat a világsajtónak. Az újságírók számára elérhetetlen helyekről érkező jelentések a tervek szerint az eddigieknél egyértelműbben megmutatnák, mi az igazság. De kinek az igazsága?

Világ

Csecsen csoportosulások a terrorszervezetek feketelistáján

Az Egyesült Államok felvett a világ terrorista szervezeteiről készített listájára három csecsen csoportosulást - közölte szerdán a moszkvai látogatáson tartózkodó Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő. A dpa szerint e fejlemény egyértelműen összefüggésben áll az iraki válsággal.

Világ

Amikor Irak beleszól az Európai Unió bővítésébe

Jelentős vihart kavart Jacques Chirac Brüsszelben tett nyilatkozata, melyben a francia elnök elmarasztalta az uniós csatlakozásra váró kelet-és közép-európai országokat, amiért azok az Egyesült Államok pártjára álltak az iraki válságban. Elemzők szerint a nyilatkozat reális veszélyt jelenthet az unió keleti bővítésére nézve, mert bár hangvétele elfogadhatatlan, logikája francia szemmel nézve nagyon is érthető: minek felvenni az EU-ba olyanokat, akik unión belüli pozícióinkat csak gyengítik? Ön szerint milyen hatással lehet a nyilatkozat az EU bővítési folyamatára?

Világ

Vadászpilóták, négy áldozat és az amfetamin

Négy kanadai katona vesztette életét, amikor egy amerikai vadászgép téves helyre dobott bombát. A két pilóta szerint nem ők a felelősek: az amerikai hadsereg pilótái által a több órán át tartó folyamatos koncentráció elősegítésére használt amfetamin, közkedvelt nevén a speed okozta az ártatlan kanadaiak halálát. Ön szerint indokolt, hogy a roppant nagy nyomás alatt lévő pilóták kábítószernek minősülő teljesítménynövelőt használjanak?

Világ

Közép-Kelet-Európa és az iraki háború

A Times című lapban múlt héten közzétett felhívás aláírói között három közép-európai állam vezetője képviseltette magát. Az iraki konfliktus ügyében az egységes transzatlanti fellépést, burkolt értelemben az amerikai célok támogatását szorgalmazó levélhez megjelenésének másnapján szinte az összes közép-kelet-európai uniós jelölt csatlakozott. Ön szerint miért fontos ezen államoknak - köztük Magyarországnak - az Egyesült Államok támogatása egy esetleges iraki beavatkozás kapcsán?

Világ

Thaiföld-Kambodzsa: évszázados konfliktus és népharag egy szappanopera miatt

Kambodzsa fővárosában, Phnompenben felgyújtották a thaiföldi követséget, megtámadtak több thai érdekeltségű vállalatot, és a zavargások miatt több száz thaiföldi menekült el az országból. Thaiföld és Kambodzsa között megszűntek a diplomáciai kapcsolatok. A konfliktust egy helyi újsághír indította el: eszerint egy Kambodzsában vetített thai szappanoperában az egyik szereplője azt mondta, hogy a világhírű angkori templomkomplexumnak Thaiföldhöz kellene tartoznia. A hír valószínűleg kacsa, a népharag pedig korántsem spontán robbant ki.

Világ

Háború Irak ellen: választóvonal a régi és az új Európa között?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a közelmúltban az Irak elleni katonai beavatkozástól ódzkodó Németországot és Franciaországot a "régi", az amerikai oldalon álló államokat pedig az "új" Európához sorolta. A nyolc európai vezető által megjelentetett, az egységes transzatlanti fellépés mellett kiálló nyilatkozat után a kontinens megosztottsága minden eddiginél látványosabbá vált. Ön szerint van-e két Európa, és ha igen, melyikben szeretne élni?

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

Még ne induljanak haza, kánikula lesz a héten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

A címlapról ajánljuk