Világ

Saron: Washingtonnak "erős nyomást" kell gyakorolnia Szíriára

Ariel Saron izraeli kormányfő azt szeretné, ha Washington erős nyomást gyakorolna Szíriára a palesztin fegyveres csoportok Damaszkuszból, illetve a Hezbollah szervezet Dél-Libanonból történő kiutasítása céljából. A kormányfő az "erős nyomásgyakorlás" kifejezés alatt nem feltétlenül háborút ért. Katonai szakértők szerint Szíria elavult fegyverekkel rendelkezik, de az utóbbi években erősítette fegyverkezési programját.

Világ

Kanada: a szakadárok vereségét hozta a québeci választás

Nyolc év kormányzás után a szakadár Québeci Párt elvesztette többségét a francia nyelvű kanadai tartomány törvényhozásában, miután az előzetes eredmények szerint a választópolgárok hétfőn a Québeci Liberális Pártra adtak le több szavazatot.

Világ

Iraki ellenzéki szervezetek tárgyalnak az ország újjáépítéséről

Amerikai tervek szerint Jay Garner, az iraki átmeneti kormány élére kijelölt nyugalmazott amerikai tábornok elnököl ma az iraki ellenzéki szervezetek násziríjai tanácskozásán. Garner szóvivője szerint a megbeszélés főpróbája lesz a tervezett amerikai vezetésű kormányzatnak. A tábornok egy kedden közölt interjúban aggodalmát fejezte ki, amiért még nem láthatott munkához. Közben az ellenzéki ülés színhelyéül szolgáló Násziríjában irakiak ezrei, többségükben síiták tüntettek, elítélve a városban kezdődő tanácskozást.

Elefántcsontpart

Elefántcsontpart: az újabb összecsapások veszélyeztetik az egységkormány működését

Elefántcsontpart nyugati részén ismét összetűztek egymással a kormány és a lázadó erők csapatai. A lázadók szerint a fegyverszünetet a kormányerők sértették meg, s ők csak védekeztek, a hadsereg szerint azonban a felkelők indítottak támadást. A hadsereg Mi-24-es helikoptereinek csapásai során állítólag három polgári lakos vesztette életét, 14 másik pedig megsebesült.

Világ

Irak: Tikrít bevételével vége a legfontosabb katonai műveleteknek

Szaddám Huszein elnök hadserege Irak egész területén összeomlott, a nyugati koalíció ellen már csak külföldiek vívnak harcot - jelentette be hétfőn a brit miniszterelnök. Az amerikai csapatok ellenőrzésük alá vonták az utolsó iraki ellenállási központ, Tikrít belvárosát, s ez a legfontosabb katonai műveletek befejeződését jelenti - közölte a hadjáratot irányító amerikai központi parancsnokság szóvivője, Vincent Brooks tábornok. Az Egyesült Államok ugyanakkor azt fontolgatja, hogy politikai és gazdasági szankciókat vezet be Szíria ellen az országnak "az iraki konfliktusban tanúsított hozzáállása" miatt.

Világ

Jordánia nem működne együtt Ahmed Csalabival

Jordánia nem fog együttműködni Ahmed Csalabival, akit az Egyesült Államok az új iraki kormány vezetőjének kíván megtenni, mert a királyságban bírósági eljárást indítottak az emigráns iraki vezetővel szemben - jelentette be Marvan al-Moaser jordániai külügyminiszter hétfőn. Az iraki ellenzék legtekintélyesebbnek tartott politikusa nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az iraki emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével.

Világ

Bush szerint Szíria is rendelkezik vegyi fegyverekkel

Az amerikai páncélosok hétfőn benyomultak az észak-iraki Tikrít város központjába. George Bush amerikai elnök vasárnap este felszólította Szíriát, hogy ne nyújtson menedéket a határon átszökő iraki vezetőknek és működjön együtt az Egyesült Államokkal. Bush sajtónyilatkozatában azzal is vádolta Szíriát, hogy vegyi fegyverei vannak. Jack Straw brit külügyminiszter ugyanakkor cáfolta, hogy Szíria lenne a következő ország, amely ellen a szövetségesek katonai akciót terveznek.

Világ

Irak: amerikai csapatok Szaddám Huszein szülővárosában

Amerikai csapatok vasárnap reggel bevonultak Szaddám Huszein iraki elnök szülővárosának, Tikrítnek az északi elővárosaiba. A Bagdad és az észak-iraki Moszul között félúton lévő Tikrítben nem tanúsítanak szervezett ellenállást az iraki erők.

Világ

Irak: amerikai különleges erők felügyelik Moszul városát

Az észak-iraki Moszul és Kirkuk városok pénteken az amerikai különleges erők kezére kerültek, miután az iraki hadsereg 5. hadteste megadta magát az amerikaiaknak. A szövetségesek pénteken légi csapást mértek Szaddám Huszein iraki elnök féltestvérének - és az iraki titkosszolgálat egykori vezetőjének - a házára: amerikai védelmi tisztségviselők "meglehetősen biztosak" abban, hogy sikerült megölniük Barzan Ibrahim al-Tikritit. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter-helyettes kongresszusi meghallgatásán háromszakaszos amerikai tervet vázolt fel a háború utáni iraki rendezésre.

Világ

Hollandia: kudarcba fulladt a kormányalakítás

Hollandiában két és fél hónapos tárgyalássorozat után kudarcba fulladtak a két legnagyobb parlamenti párt kormányalakítási tárgyalásai, ami újból felveti az előrehozott választások kiírásának lehetőségét.

Kurd

Irak: Törökország aggódik a kurd előrenyomulás miatt

Amerikai erősítés van úton Kirkuk felé, hogy felváltsa a városba korábban behatolt iraki kurd erőket - közölte csütörtök délután Abdullah Gül török külügyminiszter. Törökország az iraki háború kitörése előtt csapatai Észak-Irakba küldésével fenyegetőzött, hogy megakadályozza Kirkuk és Moszul kurd kézre kerülését. Amerikai harckocsik nyomulnak előre az iraki ellenőrzés alatt álló Moszul felé is. Az ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus szóvivője szerint az iraki legfelsőbb vezetés tagjai valamennyien elhagyták Bagdadot és Tikrít felé vették az irányt.

Világ

Chirac üdvözli az iraki diktátor bukását

"Franciaország, mint minden demokratikus állam, elégedettségét fejezi Szaddám Huszein diktatúrájának bukása miatt és a harcok gyors befejezésében bízik" - áll a francia elnöki sajtóiroda által kiadott közleményben. Jacques Chirac volt az amerikai-angol beavatkozás legnagyobb ellenzője, s többször leszögezte, Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétóz minden katonai beavatkozásra irányuló javaslatot - írja a BBC.

Világ

Dagesztán: huszonnyolcan haltak meg egy iskolai tűzvészben

Huszonnyolc ember - többségük 7-14 éves süketnéma gyermek - meghalt csütörtökön az Oroszországhoz tartozó, észak-kaukázusi Dagesztán fővárosában kiütött iskolai tűzvészben. Hétfőn egy szibériai iskolában követelt huszonkét áldozatot egy tűzvész.

Világ

Újabb tüdőgyulladásos halálesetek Kínában

Atípusos tüdőgyulladásban csütörtökre virradó éjszaka Hongkongban meghalt egy amerikai tanár, Szingapúrban pedig újabb nyolc fertőzést észleltek. Kínában két újabb halálesetettel ötvenötre emelkedett az ott SARS-ban elhunyt személyek száma.

Világ

Izrael: palesztin támadás egy katonai bázis ellen

Egy izraeli katonai kiképzőbázis ellen intéztek támadást csütörtök hajnalban palesztin fegyveresek Bekaot zsidó településnél, a Jordán folyó völgyében. Két palesztin fegyveres és két izraeli vesztette életét a lövöldözésben.

Az új olasz kormány már engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók

Az új olasz kormány már engedi, hogy kikössenek a menekülteket szállító hajók

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Páros lábbal szállt bele James Corden egy műsorvezetőbe

Fekete miniruhás férfi söpört le mindenkit a kreatív Emmy-díjak átadóján

Fekete miniruhás férfi söpört le mindenkit a kreatív Emmy-díjak átadóján

Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás forog fenn

Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás forog fenn

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

A tunéziai Berlusconi részvételével megkezdődött az elnökválasztás az arab országban

A tunéziai Berlusconi részvételével megkezdődött az elnökválasztás az arab országban

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

Sztrájkolnak a General Motors dolgozói az USA-ban

A címlapról ajánljuk