Világ

Jugoszlávia-szindróma Irakban

A New York Times újságírója Bagdadból két pontban próbálta meg összefoglalni, mire számíthatnak az amerikai csapatok, ha bevonulnának az iraki fővárosba. Az északi Mosultól a déli Basráig kérdezgette az embereket - számol be Nicholas D. Kristof - s kiderült: 1., Szaddámban nem bíznak, többnyire gyűlölik és szeretnék ha távozna. 2., Szaddámnál is kevésbé hisznek az Egyesült Államok kormányának és nem azonosulnak Amerika céljaival. Kristof cikkéből úgy tűnik, Bagdad megtámadása hasonló hatást váltana ki a bagdadiakból, mint Belgrádé az ottaniakból.

Világ

Az NDK leggyűlöltebb asszonya hisz a kommunizmusban

Egy német újságírónak néhány mondat erejéig sikerült szóra bírnia chilei otthonában Margot Honeckert, Erich Honecker egykori NDK-vezető feleségét. A rövid beszélgetésekből sok újat nem tudnak meg a német televíziónézők, de az ország leggyűlöltebb asszonyaként számon tartott Margot újbóli megjelenése - október 9-én este a közszolgálati ARD műsorán - így is sokkoló lesz sok ember számára.

Világ

A képviselő neve péntektől Mr. Tőkehal

Austin Mitchell, a brit Munkáspárt parlamenti frakciójának tagja megváltoztatta vezetéknevét. Október 4-től, a nagy-britanniai National Seafood Week (Tengeri Ételek Nemzeti Hete) kezdetétől neve hivatalosan Austin Haddock, vagyis Tőkehal Austin.

Világ

A volt New York-i polgármester akar bin Laden hóhéra lenni

Rudolph Giuliani (New York egykori polgármestere, a tavaly szeptemberi terrortámadás óta az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb személyisége) a napokban megjelenő könyvében leírja: a városa elleni csapás után azt kérte Bush elnöktől, hogy - ha a merénylet megszervezésével vádolt terroristavezért élve elfogják - személyesen végezhesse ki Oszama bin Ladent.

Világ

Akar elnökjelölt lenni? Győzzön valóságshow-ban!

Vasárnap kezdődött Argentínában A nép jelöltje címmel az a tévés vetélkedősorozat, amelynek győztesét a tévétársaság által gründolt párt színeiben fogják indítani a jövő évi törvényhozási választásokon. Rupert Murdoch médiavállalata már tervezi az Egyesült Államok-beli változatot, amelynek kifutását 2004-re, az elnökválasztás évére időzítenék, és a producerek szerint az amerikai demokrácia tesztje lehet, mivel a győztes eséllyel indulhat majd az elnöki székért.

Világ

Rémhírterjesztés a háború küszöbén

Aki látta Barry Levinson Amikor a farok csóválja című filmjét, valószínűleg soha nem nézi, hallgatja, olvassa többé úgy a híreket, mint azelőtt tette, mert nem lehet biztos benne: koholmányt vagy valódi hírt kap. Irak megtámadása előtt órákkal, napokkal, hetekkel egyre több tudósítás lát napvilágot a bagdadi vezetésről, Szaddám Huszeinről és arról, mit tett vagy fog tenni az iraki diktátor. E hírek közül több is helyet kaphatott volna Levinson szatírájában a manipuláció mesterfogásairól.

Világ

Szépségkirálynők a halálra ítélt Amina Lawal mellett

A november végére Nigériába tervezett Miss World verseny bojkottálásával fenyegetnek afrikai szépségkirálynők, a belga és francia versenyző pedig visszalépett. Így próbálnak nyomást gyakorolni a nigériai kormányra, hogy akadályozza meg a 30 éves Amina Lawal megkövezéséses kivégzését, amelyet egy iszlám bíróság rendelt el, mert az elvált asszony házassági kötelék nélkül szülte meg gyermekét.

Világ

Szerbia: az elnökjelölt színésznek nem kellenek a kínaiak

Esélyeiről, vetélytársairól és az ország állapotáról kérdezte a belgrádi Nedeljni telegraf című hetilap Velimir Bata Zsivojinovics színészt, a szerbiai elnökválasztás szocialista elnökjelöltjét. A partizánfilmjeivel hallatlan népszerűségre szert tett művész a közvéleménykutatók szerint esélytelen, ő azonban biztos a győzelemben, s felhívja a figyelmet: Ronald Reagan is jó elnök volt, pedig tehetségtelenebb nála.

Világ

Űrfa kerestetik

Közel 500 darab olyan fa él immáron 26 éve a Földön, amely kiskorában a Holdon járt. 1971-ben az Apollo 14 űrhajó egyik asztronautája személyes tárgyai között több száz magot is felvitt az űrbe; a magokat visszaérkezésük után néhány évvel ültették el. Az űrfák életútját azonban senki nem kísérte figyelemmel, egy NASA-alkalmazott azonban elhatározta, megkeresi és nyilvántartásba veszi az összeset.

Világ

Újvidéki szembenézés a balkáni háború képeivel

Viharos körülmények között nyílt meg a Vajdaság fővárosában  Ron Haviv amerikai fotóriporter kiállítása. A Vér és Méz című tárlat a horvátországi, boszniai és koszovói háború történetét beszéli el. Szerbiában azonban sokan nem fogadják el, hogy mindaz, amit látnak, megtörtént.

Világ

Al-Kaida-vezetők a tavalyi terrortámadás titkairól

Az al-Kaida a World Trade Center és a Pentagon helyett eredetileg nukleáris létesítményekre küldte volna az öngyilkos merénylők által eltérített repülőgépeket, ám a támadás kiagyalói attól tartottak, így az ő kezükből is kicsúszhatna az események irányítása, ezért végül más célpontokat jelöltek ki. Ez az al-Dzsazíra nevű televízióállomás riportere által Oszama bin Laden két közeli emberével készített interjúból derül ki, amelyet az évforduló másnapján tesz közzé az arab állomás - írja a BBC.

Világ

Koszovóba nem könnyű a hazaút

Főleg Koszovóból érkezett, a szerbekkel együtt kollektív bűnösnek kikiáltott, fedél nélküli romák éjszakáztak kedden Belgrád központjában, megfelelő életkörülményeket és szálláshelyet követelve. A szülőföldjük után szerbiai lakhelyükről is elűzött roma családok ügyével párhuzamosan Jugoszláviában újra napirendre került a koszovói menekültek hazatelepülése; sajtóértesülések szerint szeptember 21-én több mint százezer menekült kísérel meg visszatérni a dél-szerbiai tartományba. Az akció akár újabb tragédiába is torkollhat.

Világ

Harminc éve gyilkolt a Fekete Szeptember

Az  olimpiák történetének legkegyetlenebb merénylete harminc éve, 1972. szeptember 5-én történt Münchenben. A Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport tizenegy izraeli sportolót mészárolt le.

Világ

A Szerbiai Szocialista Párt esete a Milosevicset alakító sztárpartizánnal

A hágai nemzetközi törvényszék előtt álló Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pártja, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) a múlt csütörtökön az ország egyik legismertebb és legünnepeltebb színészét, Velimir Bata Zsivojinovicsot választotta jelöltjéül a szeptember 29-ére kiírt szerbiai elnökválasztásra. Belgrádi elemzők szerint e döntéssel – melyet egyébként maga Milosevics nem támogatott - az SZSZP vezetése végleg kivonta pártját a való politikai életből, s visszavonhatatlanul behúzta egy maga teremtette szimbólumvilágba.

Világ

Öngyilkos lettem (majdnem). Kártérítést akarok!

Észak-Amerikában nagy hagyományokra tekint vissza azon perek története, amelyekben enyhén szólva meglepő okokra hivatkozva követelnek kártérítést a felperesek. A  legújabb példa: Caesar Barbar rendszergazda szerint az ő 125 kilogrammos súlyáért a gyorséttermek a felelősek, amiért nem szóltak, hogy az általuk forgalmazott élelmiszer hízlal. Összeállítás az amerikai jogtörténet hasonló eseteiből - és egy ráadás Ausztráliából.

Világ

Josko Joras háborúja és a horvát-szlovén határ

Tíz évvel a függetlenség kivívása után sem sikerült megegyeznie Horvátországnak és Szlovéniának a közös határról. Az évtizedes mulasztás egyre abszurdabb helyzeteket szül: legutóbb a szlovén állampolgárságú Josko Jorast zárták a pulai börtönbe azért, mert horvát területen lévő háza fölött nem ismerte el Zágráb fennhatóságát. Joras letartóztatása után éhségsztrájkba kezdett, s mivel Pulában akadozik az ivóvíz-ellátás, ügyvédje révén arra kérte Szlovénia zágrábi nagykövetségét: biztosítson számára ivóvizet sztrájkja folytatásához.

Világ

Fujimori és a perui sterilizációs népirtás

Fujimori perui exelnököt újabban népirtással is vádolják: kormányzata állítólag több százezer indiánt akarata ellenére sterilizáltatott a 90-es években. A "családtervezési" programot támogató külföldi szervezetek úgy tudták, a beavatkozás az érintettek hozzájárulásával történt. Kérdés, hogy Japán továbbra is hajlandó-e menedéket adni a történtekért felelős politikusnak, aki most a szigetország kormányának védelmét élvezi.

Világ

Emlékezzünk szeptember 11-ére… az állatkertben?

Ingyen repülőjegy és állatkerti belépő, állami imanap és szimultán countryzene - csak néhány a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulójára szervezett amerikai akciók közül. A sokkot feldolgozni talán máig sem tudó amerikaiak előtt nehéz feladat áll: megtalálni a megemlékezés méltó módját. Az Egyesült Államokban mindenki - kis és nagy közösségek, vállalatok - a maga módján próbál egyrészt emléket állítani az áldozatoknak, másrészt a nemzeti büszkeségen esett csorbát - ha jelképesen is - minden létező eszközzel kiköszörülni.

Világ

Csináld-magad eutanázia Ausztráliában

Dr. Philip Nitschke, az eutanáziamozgalom régi harcosa olyan új eszközzel készül ellátni a szenvedéseiket megelégelő halálos beteg embereket, amely külső segítség nélkül is használható, és kispénzű páciensei számára is elérhető. Az ausztrál orvos korábban azzal szerzett hírnevet magának, hogy a 90-es években - amikor a kegyes halált ideiglenesen legalizálták - négy embert is a halálba segített.

Elmarasztalta a GVH a Wizz Airt

Elmarasztalta a GVH a Wizz Airt

A Magyar Munkáspárt szerint Cornstein nyíltan beavatkozott Magyarország belügyeibe

A Magyar Munkáspárt szerint Cornstein nyíltan beavatkozott Magyarország belügyeibe

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Elindultak a Földre a Crew Dragon űrhajósai

Elindultak a Földre a Crew Dragon űrhajósai

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Tényleg a Microsoft veheti meg az amerikai TikTokot

Tényleg a Microsoft veheti meg az amerikai TikTokot

Aranycipő: olasz csatár lett Európa legeredményesebb góllövője

Aranycipő: olasz csatár lett Európa legeredményesebb góllövője

Fontos szerepük van a gyerekeknek a koronavírus terjesztésében

Fontos szerepük van a gyerekeknek a koronavírus terjesztésében

A címlapról ajánljuk