Erre figyeljen, ha alapanyagot és ételt rendel a koronavírus-járvány ideje alatt

Erre figyeljen, ha alapanyagot és ételt rendel a koronavírus-járvány ideje alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos kérdés merül fel a koronavírus-járvány alatt az élelmiszerekről és a higiéniáról: elkaphatom a betegséget az ételeken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit fogyasszunk az immunrendszerünk erősítése érdekében? A Felelős Gasztrohős Alapítvány összegyűjtötte a hasznos információkat és a jó higiéniai gyakorlatokat, amikre érdemes odafigyelnünk, ha készételt, vagy alapanyagokat rendelünk otthonunkba.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány szakértők bevonásával foglalta össze a hasznos információkat és így készítettek egy-egy útmutatót a biztonságos készétel és az alapanyag rendeléséhez. 

"Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány óvintézkedés bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket. Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakossági figyelmét arra is, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében. Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot” – mondta el az alapítvány igazgatója, Varga Judit. 

Mit fogyasszunk a mentális és fizikai egészségünkért?

"Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendükbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be” – mondta el Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy blog szerzője.

Ezeket célszerű folyó víz alatt alaposan megmosni, a keményebb héjúakat pedig megsikálni fogyasztás, vagy hámozás előtt. 

„Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Figyeljünk arra, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el” – tette hozzá Papp Andrea táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője. 

A szakértők azt javasolják, hogy együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, hogy minél több antioxidánst vigyünk be a szervezetünkbe, emellett teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket és olajos magvakat, valamint Omega 3 zsírsavban gazdag élelmiszereket (lenmagot, diót, fagyasztott és füstölt halat) és fermentált ételeket: savanyított káposztát, joghurtot, kefirt és bizonyos sajtokat, mert ezek jelentős pro- és prebiotikum források, így hozzájárulnak a megfelelő bélflórához.

Mire figyeljünk rendelésnél?

Ételt rendelni tehát a jelenlegi álláspontok szerint nem veszélyes, azonban fontos, hogy bevezessünk néhány új szokást. A fizikai érintkezés csökkentése érdekében válasszuk az online fizetést, de ha készpénzben fizetünk, készítsük elő a pontos összeget, illetve használjunk gumikesztyűt. A vírus a csomagoláson napokig is életben maradhat, azért olyan élelmiszernél, ami nem igényel hűtést, 3 napig „karanténba helyezhetjük”, vagy mossuk le alaposan és érdemes azokat a felületeket is folyamatosan tisztítani, amely érintkezett a behozott élelmiszerekkel.

A fagyasztás azonban nem öli a mikróbákat, ezért nem használhatjuk fertőtlenítésként.

A szakértők azt javasolják, hogy például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára, vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket. Az ételek normális főzési hőmérsékletén, 75 fokon már elpusztul a vírus, így érdemes olyan ételt rendelnünk, amit felmelegíthetünk. És ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról kipakolás előtt, után, és minden étkezés előtt is.

Hozzászólások