300 milliárd fontot költ az olajipar, hogy még több műanyagot gyártsanak a világon

300 milliárd fontot költ az olajipar, hogy még több műanyagot gyártsanak a világon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnagyobb olajcégek egyre több műanyag-alapanyagot akarnak előállítani, hogy kompenzálják a fosszilis tüzelőanyagokról a megújulókra való áttérést.

A műanyaggyártáshoz kőolajra van szükség: a legnagyobb olajcégek (például a Saudi Aramco and Royal Dutch Shell) ezért 300 milliárd fontot fektetnek abba, hogy ellássák majd a reményeik szerint növekvő műanyagipart az elkövetkezendő pár évben – számol be a hírről a Guardian.

A cégek ezzel azt is szeretnék kompenzálni, hogy az elektromos autók terjedése és a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt egyre kevesebb olajra van szükség.

Az ipari előrejelzések szerint az elkövetkezendő években olajra leginkább a műanyaggyártáshoz lesz szükség, az azonban kérdéses, mit hoz majd az iparág számára, hogy egyre több kormány tiltja be az egyszer használatos műanyag termékek gyártását és forgalmazását. Emellett az újrahasznosítás ösztönzésére is egyre több szabályozás irányul.

A nyár elején egyébként az Európai Unió előterjesztett egy tonnánként 800 eurós adót a nem újrahasznosított műanyaghulladékra. Kína pedig néhány hónappal korábban bejelentette, hogy az idei év végétől betiltja a nagyobb városokban a nem biológiai úton lebomló egyszer használatos műanyagok használatát, és 2022-től ez minden városra ugyanúgy érvényes lesz.

Hozzászólások