Évente több mint félmillió forintnyi ételt dobnak ki a magyarok

Évente több mint félmillió forintnyi ételt dobnak ki a magyarok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak azzal százezreket spórolhatnának a háztartások, ha a hűtőbe raknák az ételeket.

Magyarországon a megvásárolt élelmiszerek több mint egynegyedét kidobják, e mennyiség nagy részét a készételek teszik ki. Az élelmiszerpazarlás évente közel 600 ezer forintot is kitehet egy háztartásban – derült ki a Samsung legújabb kutatásából.

Az idei év korlátozásai mindenkit tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a felmérés azonban arra mutat rá, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé vagyunk előrelátóak. Amiatt, hogy nem megfelelően használjuk a konyhai tárolókat és nem rakjuk hűtőbe az élelmiszereket, százezreket dobunk ki.  

Leggyakrabban gyümölcsöket dobnak ki a magyarok:

Ezeknek mind a hűtőben lenne a helyük, ahol tovább eltarthatók.

Az adatok alapján nagy arányban

A kutatás készítői szerint olyan drága, kényelmi termékeket, mint a fagyasztott készételek, gyakran hagynak a hűtőben a magyarok, így azok értékes helyet foglalnak, később mégis kidobják őket.

Az olyan termékek, mint például a ketchup pazarlása két főbb okra vezethető vissza. A kutatás eredményei szerint az emberek nehezen tudják eldönteni, hol tárolják. 27 százalékuk a hűtőn kívül tartja, ami felbontás előtt jó megoldás lehet, ám a megkezdett üveget mindenképpen hűtőbe kell tenni. A hasonló szószok és ízesítők csomagolásán ráadásul sokszor nem látható, mennyi maradt bennük, ami miatt sokan újat vesznek ezekből és kidobják a megmaradtat.

A kutatás alapján az élelmiszer kidobásának leggyakoribb okai között szerepel

Hozzászólások