szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Környezetvédelmi aktivisták szombaton beperlik az olasz kormányt, mert szerintük a klímaválság elleni küzdelemben nem tesz eleget.

A több, mint kétszáz felperes között vannak környezetvédelmi szervezetek, olasz állampolgárok és Olaszországban élő külföldiek, valamint a Péntekek a jövőért nevű, tüntetéseket szervező mozgalom aktivistái. Ez az első ilyen jellegű jogi kezdeményezés a római kormánnyal szemben.

Az aktivisták célja, hogy a Mario Draghi vezette olasz kormányt bíróság kötelezze: az eddiginél jóval ambiciózusabb klímavédelmi intézkedéseket hozzon, és jelentős mértékben csökkentse a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos célokat.

Marica De Pierri, az A Sud nevű környezetvédelmi szervezet szóvivője azt is jelezte, hogy elvárják a bíróságtól: Olaszország számára írja elő a 2030-ra szóló, jelenlegi emisszió-csökkentési célkitűzések megháromszorozását. Olaszország 2019-ben azt vállalta, hogy az évtized végéig 33 százalékkal mérsékli a CO2-kibocsátást.

A felperesek azt is közölték, hogy az egymást követő olasz kormányok elmulasztották a komoly fellépést a klímaváltozással szemben, holott az ország igencsak ki van téve a szélsőséges időjárási eseményeknek. Egyúttal remélik, hogy a bíróság kimondja, az olasz állam nem teljesíti a kötelességét a lakosság klímaváltozással szembeni megvédésében.

Draghi egyébként a környezetvédelmet kormánya fontos feladatává tette, és 59 milliárd eurót kíván költeni abból a több, mint 200 milliárdból, amelyet az EU ad gazdaságélénkítő programokra.