szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tudósok figyelmeztetnek: 2050-ben olyan kevés lehet a komló, hogy a sörgyáraknak lényegesen többet kell fizetniük érte. Ráadásul 2050-ben egyre nehezebb lesz a megszokott ízeket produkálni, mert az aszály rontja a komló minőségét is.

4-18 százalékkal csökkenhet a komlótermés Európában 2050-re a klímaváltozás miatt – állapítják meg a Cseh Tudományos Akadémia szakértői. Arra is rámutatnak, hogy a száraz és forró időjárás 20-31 százalékkal csökkentheti a komló alfasav-tartalmát, márpedig ez adja meg a sörök jellegzetes ízét.

„A sörivók mindenképp észreveszik majd a klímaváltozást, mert az árak emelkednek, az ízek pedig gyengülnek” – fogalmazza meg a tényállást Miroslav Trnaka, a tanulmány egyik szerzője, aki a londoni Guardiannek nyilatkozott.

A sör a világ harmadik legnépszerűbb itala a víz és a tea után. Különösen népszerű a mérsékelt égövben, ahol a komló is terem. A baj az, hogy a komló igen érzékeny a fényre, a hőségre és a vízre. Márpedig a klímaváltozás e téren bőséges fordulatot hozhat Európában. Különösen nagy veszélybe kerülhetnek a kézműves sörök, melyek készítői épp a különleges ízekre alapozták sörük sikerét.

A klímaváltozás csökkenti az egy hektárra jutó termést komlóból, és ez a tendencia már a közelmúltban is megmutatkozott. A cseh kutatók két periódust hasonlítottak össze: a második időszakban, 1995 és 2018 között lényegesen kisebb volt a komlótermés, mint az elsőben 1971 és 1994 között. Átlagosan 0,13-0,27 tonna volt a visszaesés hektáronként.

A negatív rekordot Celje produkálta Szlovéniában, mert ott 19 százalékos volt a csökkenés. Németországban, a világ második legnagyobb komlótermesztő országában is vannak területek, ahol drámai mértékben visszaesett a komlótermés: Spalt 19 százalék, Hallertau 13 százalék és Tettnang 9,5 százalék.

Közép-Európa a sörözés hazája: a csehek isszák a világon a legtöbb sört, a legnagyobb ünnepe a folyékony kenyérnek Bajorországban van: az Oktoberfest, ahol 6 millióan vesznek részt a világ legjelentősebb sörfesztiválján.

Európa kocsmáiban az időjárás és a politika után a sör a legnépszerűbb téma “

Ezt állítja Miroslav Trnaka akadémiai kutató Csehországból. Aki tanulmányában megállapítja: a klímaváltozás miatt a komlótermesztők egyre északabbra helyezik át az érzékeny növény termesztését, de így drágítják az előállítást és azt kockáztatják, hogy a megszokott sörök íze megváltozik. Persze nemcsak a komlótól függ a sörök íze, de a szerepük meghatározó.

A klímaváltozás miatt az esőzés is ritkább, és főként nem akkor jön amikor igazán kellene. Emiatt költséges öntöző rendszereket kell kiépíteni a komlóföldeken.

Miroslav Trnaka így fogalmazza meg a komlótermesztők dilemmáját: „Nekik már annak érdekében is komoly beruházásokat kell végrehajtaniuk, hogy tartsák a jelenlegi színvonalat a változó körülmények között.”

Az energiaválság betett a komlótermesztőknek is: Németország az olcsó orosz földgázra alapozta gazdaságát, és ennek vége lett az ukrajnai háború kitörésével.

Mi lehet a megoldás? – tudakolta a CNN gazdasági rovata. „A klímaváltozás sok növényt érint Európában. A komló különösen kényes növénynek számít, ezért lehet, hogy a jelenleg termesztett komlófajták részben befuccsolnak a klímaváltozás miatt, és akkor a gazdák kénytelenek lesznek új komlófajták után nézni. Ez befolyásolhatja a sör ízét is” – vázolta fel a problémát a Cornell egyetem tanára. Douglas Miller arra is rámutatott, hogy mindez komoly kihívás elé állítja a sörfőzőket, hiszen végső soron ők a felelősek a sörök évszázadok óta megszokott ízéért.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!