Az év fotóriportere iPhone-t használt Afganisztánban

2011. február 16., szerda, 11:25 • Utolsó frissítés: 2011. február 16., szerda, 11:44
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Az év napilapfotósának kikiáltott Damon Winter nagy port kavart azzal, hogy Afganisztánban szolgáló katonákról készült fotóriportját iPhone-nal készítette.

A világ második legrangosabb fotópályázatának számító amerikai Pictures of the Year versenyen először díjaztak mobiltelefonnal készült képeket (a legfontosabb pályázat a mai napig a holland World Press Photo, aminek díjnyertes képeit Nagyítás-fotógalériánkban is megtekintheti). A New York Times számára dolgozó Damon Winter Afganisztánban állomásozó amerikai katonák mindennapjait fotózta, amihez legalkalmasabbnak saját mobilját találta. Mivel a katonák is saját mobiljukkal fényképezték egymást szabadidejükben, így sokkal hatékonyabb volt letenni a nagy és drága profi felszerelést, és a feltűnésmentes iPhone-nal fotózni – mesélte Winter.

Tekintse meg a teljes sorozatot!

Fotó:

A zsűri döntése után nagy port kavartak a képek fotós körökben, nemcsak mert mobillal készítették, hanem mert az egyik legnépszerűbb fotós alkalmazással, a Hipstamatic-kal fotózták őket. Ezzel a szoftverrel a fotós előre beállított effekteket, szűrőket választhat ki, amiket az alkalmazás automatikusan rátesz az így elkészült képre – így érhetőek el a különleges színek és a fotó egyes részeinek kiégett területei, ami a 70-es évek műanyag játékkameráira emlékeztet. (A hvg.hu fotóriportere is iPhone Hipstamatic-kal készített fotósorozatot a Sziget fesztiválról, amit itt tekinthet meg.) Winter fotóit sokan kritizálták, amiért az eseményeket nem pontosan úgy mutatják be, mint ahogy azt egy ott lévő ember látná, hamisak a színei és esztétizálják a háborút.

Damon Winter a New York Times fotórovatának blogján fejtette ki véleményét, amiben megvédi fotóit. Véleménye szerint elkerülhetetlen, hogy egy riportban ne jöjjön át a fotós személyisége a döntések által, amiket meghoz – mit és milyen szögből fényképez –, és nem utolsósorban azáltal, hogy ezt milyen felszereléssel teszi.

„E döntések által határozzuk meg, hogyan mesélünk el egy történetet. Nehezemre esik megérteni, miben különbözik a telefonos fotóalkalmazás egy Holga típusú középformátumú géptől, egy filmtípustól vagy egy filmelőhívási módszertől, amelynek kimenetele előre meghatározható, mint a keresztbehívás.” (Ez a neve annak az eljárásnak, amikor egy negatívot diaként hívnak elő, a színek megváltoznak és növelik a kontrasztot – szerk.) „Ne felejtsük el, ez az alkalmazás nem csodaszer” – teszi hozzá Winter. „A lap számára a több száz fotóból válogattuk ki azt a keveset, amivel egyáltalán érdemes volt foglalkozni.”

Az iPhone-nal való fotózás egyre elterjedtebb a profi fotósok körében is, a több World Press Photo díjat nyert Gárdi Balázs is ugyanezzel a Hipstamatic alkalmazással készíti fotóit Afganisztánban az amerikai katonák életét bemutató Basetrack oldal számára.

1 HOZZÁSZÓLÁS
2011. március 8., 14:30 sdn

A szerkesztőnek: a keresztbehívásnál nem a negát hívják diaként, hanem pont fordítva: a diát negatívként.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Az év fotóriportere iPhone-t használt Afganisztánban
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X