Minden ötödik Mac a PC-ket fertőzi. És az öné?

2012. április 25., szerda, 13:06
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Egy 100 ezer Apple Mac gépen lefutatott szkennelés szerint legalább három százalékuk volt fertőzött például a közelmúltban elhíresült Flashback trójaival – jelentette a Sophos biztonségi cég. Nem is beszélve a többi rosszindulatú szoftverről, amelyek a Mac-eken tanyáznak, bár közvetlenül nem pusztítanak.

A 2700 fertőzöttség jeleit mutató gép háromnegyede a Fashback (vagy Flashflake) károkozót hordozta. A Java-alapú rosszindulatú szoftver az első jelentős beazonosított globális Apple-kártevő. A második helyen 17,8 százalékkal a tavaly feltűnt OSX/FakeAV trójai áll, aztán 5,5 százalékkal a 2007-es OSX/RSPlug és a 2009-es OSX/Jahlav 1,2 százalékkal.

Fotó:

A Mac-ek ötöde volt azonban megfertőzve az „otthonról a PC-re” kártevővel, amely közvetlenül ugyan nem bántja az Apple gépeit, de arra nagyon is képes, hogy elterjessze a fertőzést az otthoni vagy a munkában használt PC-kre.

Fotó:

A Sophos egy sor PC-kártevőt azonosított, amelyek közül a 2009-ből származó Bredo trójai 21,2 százalékkal vezeti a sort. „A Mac usereket megnyugtathatja, hogy hétszer könnyebben kaphatnak be egy Windows vírust, kémprogramot vagy trójait, mint a Mac OS X-re írtakat, de a Mac-es kártevők is meglepően közönségessé váltak” – fejtette ki a Graham Cluley a Sophos szakértője, aki szerint a növekvő gondok miatt ideje lenne hangos figyelmeztetést küldeni a Mac-felhasználóknak, hogy: ébresztő!

A kiberbűnözők a Mac-eket könnyű célpontnak tekintik, mert a tulajdonosaik tipikusan nem futtatnak antivírus szoftvereket, és azt gondolják róluk, hogy lényegesen magasabb a szabadon elkölthető jövedelmük, mint a Windows-felhasználóknak. Pedig a Mac-felhasználóknak is védeniük kellene az eszközeiket, különben az Apple-termékek esetében is olyan jelentősre duzzadhat az elektronikus kártevők problémája, mint a PC-knél” – állította Graham Cluley.


Minden ötödik Mac a PC-ket fertőzi. És az öné?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


L4z4: „Aki ennyiért megveszi, az vagy milliomos és hülye, vagy csak hülye de...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Az Apple-nél nagy titoktartás övezi a piacra készülő termékeket, a piaci elemzők viszont időnként meglepően pontos jóslatot adnak ezekről.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X