HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyermektelen férfiak zöme, ha valóban tudná, mivel jár az apaság, talán sohasem vállalna gyermeket. A gyakorló apák többsége pedig visszatekintve tragédiaként értékelné, ha gyermek nélkül kellett volna eltöltenie az életét. Az ellentmondásra a férfiak személyiségfejlődése ad választ.

1. Férfinak lenni

A férfiak érésének legkeményebb és folyamatos tesztje az apaság. Apának lenni – különösen jó apának lenni – rendkívül összetett, nehéz döntéseket és vállalásokat hordozó feladat, amely újra és újra azt kívánja meg a férfiaktól, hogy túllépjenek képességeiken. Az ok egyszerű. Felelősek lesznek egy emberi lényért, annak életpályájáért, életminőségéért, és ennek függvényében hagyhatnak maguk után nyomot.

2. A születés csodája

A férfiakat régen elzavarták a szülőszobák környékéről, ami kifejezte, hogy a szülés és a gyerekkel való törődés a nő dolga, a családról való anyagi gondoskodás és a védelem pedig a férfié. Ez a szemlélet oldódott, átalakult, és elhárultak az akadályok a gyermekkel kapcsolatos férfiörömök egyik legnagyszerűbbikének átélése elől. Azaz az apák résztvevői lehetnek gyermekük születésének szerelmes érzelmekkel és vad izgalommal teli eseményének.

©

3. A tanító-tanuló apa

A sikeresség különféle receptjei ott vannak az apák tarsolyában, és a legfontosabb dolgokat folyamatosan igyekeznek megtanítani gyermeküknek. A gyermek fejlesztése azonban az apa fejlődését is óhatatlanul magával hozza: különösen a tudásátadásban, a kommunikációs technikákban és érzelmi intelligencia szintjükben fejlődnek nagyot. Az apa többszörös diadalként él meg minden sikeres információátadást. Egy gyökvonási példa helyes megoldása siker a gyermeknek, siker az apának a megfelelő módszer alkalmazása miatt, ráadásul még a feleségétől is be lehet söpörni az elismerést.

©

4. Kőszikla

Dagadhat-e jobban az apai kebel annál, amikor gyermeke tanácsért fordul hozzá, vagy biztonságot keres nála? Aligha, pedig az apa jól tudja, hogy utódát pontosan erre igyekezett nevelni egészen kis korától. Ha a bizalom fennmarad szülő és gyermek között idősebb korban is, az hatalmas lökés lehet az önértékelésen – az apák ugyanis titokban visszaigazolást várnak gyermekeiktől nevelésük kérdésében.

5. A felelősségvállalás mámora

Amíg egy férfi nem próbálta ki magát apaként, ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy egy másik emberi lény élete folyamatosan rá legyen bízva. Ráadásul a felelőssége nemcsak a biológiai, hanem a társadalmi lényre is kiterjed. A felelősség érzése nem azonnal alakul ki: a szülészetről hazahozott gyermekhez az apák (különösen az első gyermeknél) még hozzányúlni is alig mernek. De aztán a hormonok segítenek az önzetlen és aggódó, felelősségteljes magatartás kialakításában. Mélyen átélik, hogy van valamijük, ami mindennél drágább – családjuk. Ennek megtapasztalása sokaknak flow szerű, már-már mámorító élményt ad.

6. Jelen lenni a mérföldköveknél

A flow az apa és gyermek közötti kapcsolatban rendre megjelenhet, akár egy elmerült játék során is. Persze valószínűbb, hogy az önfeledt és megismételhetetlen pillanatok, amelyekben megáll az idő, a gyermek életének valamely fontos eseményéhez kapcsolódnak – tanulmányi eredményhez, sportteljesítményhez, az első vers megírásához, az első nyilvános fellépéshez, vagy akár egy betegség legyűréséhez.

©

7. A nagyszerűség felfedezése

Kezdetben minden apa ab ovo zseninek látja a gyermekét, aki a szomszéd kölykénél előbb tud beszélni, járni, belerúgni a labdába. Később ez a kritikátlan lelkesedés enyhül, és átveszi helyét az őszinte rácsodálkozás a gyermek valós képességeire. Mesés, amikor a lurkó krétával tökéletes Tapsi Hapsit rittyent a járdára, 49-et dekázik váltott lábbal, önállóan elsajátítja első angol szavait a neten keresztül vagy fejből felmondja az összes magyar királyt. Az apa számára ilyenkor nagyobbra nő a világ, mert kiderül, hogy gyermeke esetleg többre és másra képes, mint ő.

8. Lesz belőle valami

Szülője válogatja, ki mit tekint a gyermekkor végének – a diploma megszerzését, a házasságot vagy a közösség elismerésének kivívását. Mindenesetre, ha „lesz a gyerekből valami”, különösen, ha túltesz a szülein, sőt túlszárnyalja a közösséget, amelyből kinőtt, az hallatlan büszkeség forrása, mert a gyermeknevelés célja, az erkölcsi és kulturális útmutatások átplántálása ezzel teljes mértékben értelmet nyer. Sokan azonban joggal éreznek elégedettséget akkor is, ha gyermekük egy adott nehéz helyzetben megállja a helyét, vagy ha egyszerűen csak tisztességes ember lesz belőle.

9. Tisztelet és hosszú élet

Az apaság hozzásegít, hogy tartós, tisztelettel és nagyra értékeléssel teli kapcsolat alakuljon ki a gyermek anyjával, ami jelentősen hozzájárul az apák pszichikai és érzelmi egészségének fenntartásában. A férfi megismeri, hogy házastársa milyen áldozatokra képes a család érdekében, maga is bevonódik a feladatokba, közös életcélokat jelölhetnek ki, biztonságos hátországot teremthetnek érzelmileg és anyagilag egyaránt. Az apa felismeri, hogy ebben a közegben többre viheti, több boldogság és támogatás jut neki, mint különben. Ezek fényében nem csoda, hogy a tartós házasságban élő férfiak egyes kutatások szerint átlagosan 32 százalékkal tovább élnek, mint az egyedülállók.

©

10. Biztonságos életforma

A kutatások szerint az apák gyermekük megszületése után biológiai és társadalmi változásokon is átmennek: szervezetükben csökken az agresszióért és fokozott libidóért felelős hormon, a tesztoszteron szintje, és növekszik a szülői gondoskodást ösztönző prolaktin szintjük. A gondoskodással összefüggésben kimutatható, hogy az apák többet kezdenek dolgozni, és több pénzt adnak haza, kevesebbet járnak szórakozni, de többet a támogató közösségekbe. A családban élő apák ezeknek köszönhetően kimutathatóan többet keresnek, kevesebb közöttük a munkanélküli, a depressziós, és elégedettebbek az életükkel szingli vagy gyermektelen társaiknál.

Meixner Zoltán cikke eredetileg a HVG Extra Businessben jelent meg.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!