szerző:
hvg.hu

Jelentős mérföldkő lehet a Google önmagát vezető autója és az egész autonóm autózás számára, hogy az amerikai National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) – lényegében az ottani közlekedési hatóság - egy állásfoglalásában kijelentette, hogy a Google-autója megfelelhet egy mai értelemben vett sofőrnek.

Ez a tény, hogy lényegében elismerné a hatóság az önmagukat vezető autókat, hatalmas előrelépés lenne a technológiai cég koncepcióautója számára, amelyben sem kormány, sem pedálok nincsenek. A hatóság részéről mindenképpen fontos kijelentés, hogy értik azt, hogy a Google autójában nincs sofőr abban a hagyományos értelemben, amit az elmúlt több, mint 100 évben megszokhattunk - írja cikkében a BBC.

A hatóság elismeri, hogy komoly nehézségei akadnak a Google által felkínált technológiát adaptálni a jelenlegi szabályozásba, amelyben egyértelműen az ember az, aki autót vezethet. Itt viszont maga a jármű – vagyis az a rendszer, ami irányítja Self-Driving System – az alanya az autózásnak.

A szabályozók azért kiemelik, az állásfoglalásuk nagyon előzetes és annak részeként született, hogy a Google benyújtott egy kérvényt, mert tisztázni szeretné, milyen műszaki előírásoknak kell megfelelnie egy önmagát vezető autónak? Annak fényében, hogy autójukban például nincs kormánykerék, vagy pedálok.

Mivel jelenleg olyan előírások vannak az amerikai szabályozásban, amelyek előírják a kézzel vagy lábbal való szabályozhatóságot, a Google autója ennek soha nem fog tudni megfelelni.

A Kelley Blue Book amerikai autóipari szervezet szakértője megjegyezte, az hogy az NHTSA úgy tűnik előbb-utóbb képes valós alternatívaként tekintetni a mesterséges intelligenciával ellátott járművekre, nagyon fontos lépés lehet az ilyen járművek áttörésében.

Akár hogy is, előbb utóbb minden közlekedési hatóságnak szembe kell majd néznie azzal, hogy teljesen át kell alakítania szabályozását. Főleg, hogy ne nagyon legyenek olyan kellemetlen esetek a jövőben, mint, amikor egy rendőr meg akarta bírságolni a Google autóját, csakhogy abban nem ült senki.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!