szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Sokan érzik úgy, hogy fiatalon még sokkal jobban bírták az ivást. Az alkoholszakértők is egyetértenek abban, hogy ahogy az ember öregszik, úgy veszti el szervezete azt a képességét, hogy megbirkózzon az itallal.

Az alkoholt lebontó enzimek hatékonysága az évek múlásával folyamatosan csökken – magyarázza Jim Schaefner, a téma szakértője, egyben az amerikai Union Főiskola antropológiai professzora. Az említett enzimeket alkohol dehidratátnak (ALDH) és aldehid dehidratátnak (ADH) nevezik. Az előbbi az etanolt változtatja át acetaldehiddé, míg az utóbbi az acetaldehidet ecetsavvá, amely már nem mérgező.

„Úgy gondoljuk, az acetaldehid a legfontosabb mérgező vegyület, amely meghatározza a másnaposság súlyosságát. Tehát minél kevesebb ADH található a szervezetünkben, annál kellemetlenebb lesz a másnap reggel” – mondja Schaefner.

Még egy ok, amiért egy bizonyos koron túl nem érdemes úgy tenni, mintha még mindig a fiatal éveinket taposnánk: az olcsó italok fokozzák a másnaposságot. A rossz minőségű sör, bor és likőrök ugyanis nagymértékben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek az erjesztés és a párolás után maradtak hátra. A drágább italokat általában átszűrik, és legalább háromszor párolják, így kevésbé károsak – mondja a szakértő.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

A másnaposság valójában alkoholmérgezés

Másnaposság pedig nincs, illetve nem az, amit annak hiszünk - jelentette ki Jevgenyij Brjun, Oroszország fő narkológus orvosa a minap, amikor sajtótájékoztatón próbálta az orosz embereket jobb belátásra bírni a szilveszteri italozással kapcsolatban.

hvg.hu Plázs

Hogyan győzzük le a másnaposságot? - receptek

Mai tudásunk szerint az alkohol lebomlását nem lehet gyorsítani, így felesleges bármilyen kijózanodást serkentő szer használata. A kellemetlen tünetek azonban enyhíthetők, például ásványvízzel és a zöldséges, gyümölcsös levesekkel, amelyek pótolják a hiányzó folyadékot és az ásványi anyagokat. A savanykás ételek is jól esnek a másnapos gyomornak.