szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A cukor javítja az antibiotikumok hatásfokát – állítják a Bostoni Egyetem kutatói.

A megállapítás szerint a szőlőcukor és a gyümölcscukor fokozza a baktériumok antibiotikumokra való érzékenységét. Sok kórokozó ellenállási képességgel rendelkezik a gyógyszerekkel szemben, melyet úgy érnek el, hogy mintegy „hibernált” állapotba kerül. A túlélt baktérium aztán később újra aktiválódik, ami a betegség kiújulását eredményezi.

A Nature oldalain közölt vizsgálat megállapította, hogy a cukor kihozza a baktériumokat a hibernációból, ami ismét fogékonnyá teszi őket a kezeléssel szemben. A módszert az Eschericia coli nevű baktériumon tesztelték, mely igen gyakran okoz húgyúti fertőzéseket. A módszer segítségével a kutatók képesek volta kiirtani a kórokozók 99,9 százalékát, mintegy két órán belül. Ugyanakkor cukor nélkül a gyógyszer hatástalan volt.

A kutatók a jövőben a cukor tuberkulózisra gyakorolt hatását tervezik tesztelni. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Medipress Plázs

Amikor nem kell antibiotikum

Kutatók szerint számos akut középfülgyulladásban szenvedő gyermek számára az azonnali antibiotikumos kezelés helyett a megfelelő eljárás inkább a figyelmes várakozás lenne.

MTI Plázs

Tévhitek az antibiotikumokról

Az Európai Unió lakosságának 53 százaléka osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat - derül ki az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott jelentéséből.