szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába indul a szezon, a vendéglátósok most szembesülnek vele, hogy nem jelentkeznek az álláshirdetésekre: elfogyott a szakképzett munkaerő.

Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint a jó szakemberek elvándorlása – akárcsak több más szakmában – már tart egy ideje, de csak mostanra fogyott el az itthoni tartalék. Nem az a baj, hogy nem képeznek elég szakácsot, mert bőven vannak, még a képzési követelményeket is csökkentették, csak éppen Ausztriában 2-2,5-szer többet lehet keresni: amíg ott 1500-2000 euró egy szakács fizetése, addig itthon nettó 200-300 ezer forint. Már ősszel és decemberben is érezhető volt a szakemberhiány a partiszervizzel, cateringgel foglalkozó cégeknél. Ahhoz, hogy visszatérjen ez a munkaerő, emelni kell az itthoni béreket, amivel együtt fog járni az árak emelkedése is – mondta Kovács a 444.hu-nak.

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy már takarítót is nehéz szerezni akár nettó százezerért is, miközben sok az álláskereső most is akár a siófoki, akár a boglári régióban. Eddig sokan a szakképzett konyhai dolgozókra vadásztak, de lassan beérik bármilyen képzettségű jelentkezővel. Az egyik éttermes beszámolója szerint őt teljes személyzete hagyta faképnél: este még bepácoltak ötven kiló húst, azután reggel a főnököt már csak egy SMS fogadta: „Ausztriába mentünk”.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!