Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8c048665-a4dc-4b59-94e5-e3d714bdf31b","c_author":"MTI","category":"kkv","description":"Az Egyesült Államokban 170 millió felhasználója van a TikToknak.","shortLead":"Az Egyesült Államokban 170 millió felhasználója van a TikToknak.","id":"20250117_egyesult-allamok-donald-trump-tiktok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c048665-a4dc-4b59-94e5-e3d714bdf31b.jpg","index":0,"item":"0254bacc-a1dd-447e-9cf1-b8d888820e76","keywords":null,"link":"/kkv/20250117_egyesult-allamok-donald-trump-tiktok","timestamp":"2025. január. 17. 06:15","title":"A TikTok megmentése lehet Trump egyik első intézkedése elnökként","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"302dd11f-f2ea-4de5-bbf5-a6732cf98f66","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A kormánybiztos tavaly indoklás nélkül utasította el a családok méltányossági kérelmét.","shortLead":"A kormánybiztos tavaly indoklás nélkül utasította el a családok méltányossági kérelmét.","id":"20250117_Ket-tobbgyermekes-karpataljai-csalad-pereli-a-birosagon-Pal-Norbert-kormanybiztost","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/302dd11f-f2ea-4de5-bbf5-a6732cf98f66.jpg","index":0,"item":"83ce5112-8289-43e5-b1ee-247baf363825","keywords":null,"link":"/itthon/20250117_Ket-tobbgyermekes-karpataljai-csalad-pereli-a-birosagon-Pal-Norbert-kormanybiztost","timestamp":"2025. január. 17. 18:21","title":"Két többgyermekes kárpátaljai család pereli a bíróságon Pál Norbert kormánybiztost","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"58bf619b-8588-41da-ab06-06051e56b21f","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Lemondott Josip Dabro horvát mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszter, miután a sajtóban videófelvétel jelent meg arról, hogy pisztollyal több lövést ad le egy mozgó autóból.","shortLead":"Lemondott Josip Dabro horvát mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszter, miután a sajtóban videófelvétel jelent...","id":"20250118_Autobol-lovoldozott-a-horvat-miniszter-miutan-ez-kiderult-lemondott","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/58bf619b-8588-41da-ab06-06051e56b21f.jpg","index":0,"item":"61eea78c-c62d-45c5-8249-d8a276c93f65","keywords":null,"link":"/vilag/20250118_Autobol-lovoldozott-a-horvat-miniszter-miutan-ez-kiderult-lemondott","timestamp":"2025. január. 18. 10:06","title":"Autóból lövöldözött a horvát miniszter, miután ez kiderült, lemondott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a584d89-424a-4bcf-9b35-326cea9bea0f","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az Izrael és a Hamász közötti túszalku első fázisa során 33 Gázában fogva tartott embert engednek szabadon, a 469 napja raboskodó Omri Miran azonban nincs a szabadulók listáján.","shortLead":"Az Izrael és a Hamász közötti túszalku első fázisa során 33 Gázában fogva tartott embert engednek szabadon, a 469 napja...","id":"20250117_izrael-hamasz-tuszalku-tuzszunet-gazai-tuszok-listaja-izraeli-magyar-apa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a584d89-424a-4bcf-9b35-326cea9bea0f.jpg","index":0,"item":"50505102-a00b-42c8-a9e4-989c31f75486","keywords":null,"link":"/itthon/20250117_izrael-hamasz-tuszalku-tuzszunet-gazai-tuszok-listaja-izraeli-magyar-apa","timestamp":"2025. január. 17. 13:20","title":"Nincs a Hamász fogságából kiszabaduló túszok listáján a magyar–izraeli apa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af03a323-0d15-4bb2-9d21-c29f7c51104b","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"Ha meg akarod tanulni, tanítsd! Egyebek mellett ez is szerepel Steven Bartlett brit befektetési és marketingszakember alapelvei között. Az üzletemberként és podcast-házigazdaként is világhírű vállalkozó gondolatai hasznosak lehetnek azoknak is, akik önmagukon akarnak változtatni.","shortLead":"Ha meg akarod tanulni, tanítsd! Egyebek mellett ez is szerepel Steven Bartlett brit befektetési és marketingszakember...","id":"20250117_Valtozni-szeretnenk-Tanulasra-buzdit-egy-milliardos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af03a323-0d15-4bb2-9d21-c29f7c51104b.jpg","index":0,"item":"0735019c-603b-4d6a-a604-8cc1b38cc365","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20250117_Valtozni-szeretnenk-Tanulasra-buzdit-egy-milliardos","timestamp":"2025. január. 17. 08:37","title":"Változni szeretnénk? Tanulásra buzdít egy milliárdos","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d06d1890-21f6-48bc-8e2b-8b98376a57ae","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A svédországi Forsmark atomerőmű közelében nyílhat meg a 2030-as években az a tároló, ahol a kiégett üzemanyag-rudakat tárolják majd. Egyre több ilyen létesítményre lesz szükség.","shortLead":"A svédországi Forsmark atomerőmű közelében nyílhat meg a 2030-as években az a tároló, ahol a kiégett üzemanyag-rudakat...","id":"20250117_svedorszag-radioaktiv-hulladek-tarolasa-atomtemeto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d06d1890-21f6-48bc-8e2b-8b98376a57ae.jpg","index":0,"item":"f91daae4-4b84-4cb6-83b2-ca24e8fcef49","keywords":null,"link":"/tudomany/20250117_svedorszag-radioaktiv-hulladek-tarolasa-atomtemeto","timestamp":"2025. január. 17. 20:03","title":"Óriási atomtemetőt épít Svédország, 500 méter mélyre ásnak le hozzá, 100 000 éven át működhet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27a4f47b-402a-49eb-8b2a-6263c2326797","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Jelentősen csökkenthet a károsanyag-kibocsátás annak a betontechnológiának az alkalmazásával, amit a Virginiai Egyetem kutatói dolgoztak ki.","shortLead":"Jelentősen csökkenthet a károsanyag-kibocsátás annak a betontechnológiának az alkalmazásával, amit a Virginiai Egyetem...","id":"20250117_3d-nyomtathato-beton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27a4f47b-402a-49eb-8b2a-6263c2326797.jpg","index":0,"item":"303d396e-723b-464d-9c47-d7ca3994aecf","keywords":null,"link":"/tudomany/20250117_3d-nyomtathato-beton","timestamp":"2025. január. 17. 19:03","title":"Jöhet egy másik beton, ami erősebb és jobb az eddiginél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c754e5cb-d544-42c2-b5ab-289427789bf3","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A magyar áramellátásban az import részaránya pénteken megközelítette az ötven százalékot az erőműben fellépő üzemzavar miatt. Mivel pénteken borús, hideg, szélcsendes nap volt a nap- és szélerőművek termelése sem volt kiemelkedő.","shortLead":"A magyar áramellátásban az import részaránya pénteken megközelítette az ötven százalékot az erőműben fellépő üzemzavar...","id":"20250118_Uzemzavar-miatt-majdnem-fel-napra-kiesett-a-Matrai-Eromu-a-villamosenergia-termelesbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c754e5cb-d544-42c2-b5ab-289427789bf3.jpg","index":0,"item":"5fb7102a-0cab-442f-9e9d-adf7ed9fd678","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250118_Uzemzavar-miatt-majdnem-fel-napra-kiesett-a-Matrai-Eromu-a-villamosenergia-termelesbol","timestamp":"2025. január. 18. 17:43","title":"Üzemzavar miatt majdnem fél napra kiesett a Mátrai Erőmű a villamosenergia-termelésből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Eco-cocina, la última vanguardia - a madridi nemzetközi gasztronómiai csúcstalálkozó idei leghangsúlyosabb programsorozatának szlogenje szerint a világ legjobb séfei az élenjáró ökokonyhára voksolnak.
A január végén immár nyolcadszor megtartott Madrid Fusión 2010 tükrözte azokat a törekvéseket, amelyeket a spanyol szakácsművészet a világ élvonalában magáénak vall: az ételekhez felhasznált ökonyersanyagok elsődlegességét, a természeti környezet tiszteletét és védelmét. Erre utal az idézett szlogen: előőrsnek, vagy élcsapatnak tekintve az ökokonyhás főzőmestereket. A Madridi Városi Kongresszusi Palotában megtartott három napos (január 26-28) monstre gasztronómiai eseménysorozaton és kiállításon 15 ország 90 mesterszakácsa vett részt.
A Madrid Fusión 2010–en többek között terítékre került, hogy miként lehet természeti környezetünk a táplálékforrásunk. Erről szólt az El bosque comestible,avagy Ehető erdő című előadás és demonstrációs blokk. A Spanyolországban elterjedt pinea fenyő (nálunk mandulafenyőnek nevezik) toboztermésében található magok ételeinkben, édességeinkben való felhasználásáról Miguel Ángel de la Cruz, a La Botica étterem (Matapozuelos, Valladolid) séfje tartott előadást és bemutatót A fenyvesek íze: fenyőmag, fenyőmandula címmel. Cruz több éve szenvedélyesen kutatja és kísérletezik a fenyőmag kulináris felhasználásával. Néhány ételét is felsorakoztatta: a mezei nyúlgerincet fenyőmaglisztből sütött kenyérrel, az aludttejhez fenyőmagból préselt lé hozzáadásával készült juhtúrót, s a fenyőmandulás pralinéval feldobott kapucsínót. Abszolút újdonság, hogy a kicsíráztatott fenyőmag zöldjét és a fenyőmandulatejet is felhasználja.
Miguel Angel de La Cruz fenyőmag tejjel készült szardíniája
Madrid Fúsion
Az érdeklődést mindig felcsigázzák a gombaritkaságok. Jól illeszkedtek a „fogyasztható erdő” irányvonalába az erdei gombák. Carlos de Pablo, a Casa Vallecas étterem (Berlanga de Duero, Soriana) séfje a gombafélék újféle tartósítási eljárását, a liofilizációt népszerűsítette. A Casa Vallecas szakácsa a gasztronómiában újjáélesztette ezt a módszert, melyet már a múlt század első harmadában használtak a gyógyászatban, különösen a második világháború során emberi plazma szállítására. Az eljárással sikerül hosszú ideig megőrizni a gombafélék íztartalmát, felhasználhatóságát. Sőt, nemcsak megőrzi, hanem javítja ezeket a tulajdonságokat. A liolfilizáció nagy előnye a konzerválással szemben éppen az eredeti aromák tartósítása a zöldségekben, gyümölcsökben, gombákban, tejféleségekben is.
Ha gombafélékről van szó, nem hagyható figyelmen kívül a madridi gasztrocsúcs szarvasgomba-árverezése, melyet José Andrés, a James Beard alapítvány tavalyi Outstanding Chef (kiemelkedő séf) díjazottja vezetett. A gombaritkaságokra jótékonysági célból licitáltak. Két, egyenként 420 grammos fekete és egy 340 grammos fehér szarvasgomba került kalapács alá. Az előbbieket a spanyolországi Soria közelében gyűjtötték, leütési áruk 3 ezer euró (725 ezer forint) volt, a legnagyobb tétet a Don Giovanni étterem tulajdonosa, Andrea Tumarello ajánlotta. Az olaszországi Asti környékén talált, ritkábbnak számító fehér szarvasgombát 5 ezer euróért (1,375 ezer forintot) a madridi Gold Gourmet főnöke, Luis Pacheca tudhatta magáénak gáláns árajánlatával.
Az ökokonyha lehetőségeit taglaló külföldi referátumok közül kiemelkedett az, amelyet gurmandok kedvencéről, a halikra sokféle felhasználásáról tartott a francia Michel Troisgros. Természetesen több értekezés is elhangzott az ökokonyha, a mediterrán étrend fő alkotóeleméről, az olívaolajról is. S ha hiányolná valaki, a Madrid Fusiónról most sem maradtak el a nagy séfek: Ferran Adriá (aki itt jelentette be az El Bulli 2013-14-re tervezett bezárását), Juan Mari és Elena Arzak, Dani García, Quique Dacosta, Joan Roca. A velük folytatott pódiumbeszélgetések s bemutatóik már hagyományosak az ilyen rendezvényeken.
A Madrid Fusión programjához az idén egy másik párhuzamos rendezvénysor is csatlakozott, a Madridfusión Gastrofestival (január 25-31 között). Lehetőséget adva kiadós ízpróbára azoknak, akik a Madrid Fusión 2010-en részt vevő nagy nevű, külföldi séfek – Alain Ducasse, Rene Redzepi, Cheong Liew, Paul Cunigham, Yoshihiro Narisavha, William Ledeuil, Schilo Van Goevorden – kulináris remekeire voltak kíváncsiak. S 75, 40 és 20 eurós egységárakon meg is ízlelhették az ételeket.
Három napig vendégeskedett a múlt héten Budapesten Yves Thuriès, francia cukrász és Michelin-csillagos szakács. A Costes étterem meghívására Trilógiák címmel mutatta be 21. századi konyhaművészeti koncepcióját. Interjúnk a mester itt tartózkodásának második napján készült.
A többszörös “Legjobb francia étterem” díjjal kitüntetett Le Bourbon étterem francia konyhafőnökével kétségtelenül sokak számára igen kellemes pillanatokat jelent, Laurent Vandenameele pedig nem csak remek, hanem lelkes főnök is, aki készséggel állt rendelkezésünkre, amikor egy jó receptet kértünk tőle.