szerző:
MKO

Mészáros Gábor sosem pihen, folyamatosan újabb és újabb ötletekkel gazdagítja a chocoMe kínálatát. A húsvéti kollekció után most megszületett a kávés széria, melyet a chocolatier a Lila Körte cukrászdában Tóth Sándor barista kávé különlegességeinek kíséretében mutatott be a sajtó képviselőinek.

A chocoMe története másfél éve kezdődött, amikor Mészáros Gábor megálmodta a gourmet Gombóc Artúrok csokoládéját: fekete, fehér és tejalapra több tucatnyi feltétből ötfélét választhatnak, hogy a saját ízlésüknek megfelelő, tökéletes édességet megalkossák nekik. Az ötlet óriási, a fogadtatása pedig várakozáson felüli volt. Számos díjat hozott, és a csokirajongók elsőszámú kedvence lett. A nem éppen maradandó alkotások mestere megtehetné, hogy hátradől a székében, és élvezi a sikert, de ő újabb és újabb ötletekkel rukkol elő.

A kávés kollekciónál Tóth Sándor barista segédkezett, aki háromféle kávét ajánlott. A Galápagos-szigetekről származó tört kávészemek szokatlanul nagyméretűek és nedvdúsak. Speciális pörkölésüknek köszönhetően kevésbé testesek, ám enyhén citrusos ízviláguk és gazdag, karamelles aromájuk „beteríti” a csokoládékat. Bekerült a kínálatba a kézzel válogatott etióp Yirga kávé is, mely egyszerre citrusos és bogyós gyümölcsös, illetve a kolumbiai Gaitana kávé, melyben a vajas, kakaós, barnacukros vonal mentén kibontakozó virágtónusok dominálnak.

Ízdömping. Amikor az édes az úr
©

A bemutatón a chocoMe nyolcféle kávés csokoládékülönlegességét ízlelhettük meg, melyekhez Tóth Sándor kávéspecialitásokat kínált összekóstolásra. Kezdésnek tejcsokoládékat ettünk: a Yirga kávészemekkel gazdagított táblák egyikén madagaszkári bourbon vaníliapor és fahéjas-cukros mandula, a másikon hawaii fekete só feltűnősködött. A fekete sós csokoládé egészen különleges kompozíciónak bizonyult, mely remekül egyensúlyozott az édes-sós-citrusos háromszögben. A tejcsokoládékhoz Tóth szintén a Yirgából egy Gold Cup standard szerinti filteres technológiával jégre csepegtetett kávét készített.

A folytatásban fehércsokoládék érkeztek. A Yirga kávébabbal gazdagított csokoládékon kókuszforgácsok, illetve jázminszirmok kaptak helyet. A fehércsokoládék mellé szintén Yirgából, Syphon technológiával készült kávé illeszkedett, melynek testessége és szerethető durvasága remekül ellenpontozta a desszertek édességét.

Az est záróakkordjaként étcsokoládék kerültek terítékre. Először itt is a Yirga kávés táblákat ízleltük meg. Az elsőre kakaóbab és liofilizált feketeribizli, a másodikra kakaóbab és narancshéj került. A feketeribizli enyhe savanykássága a Yirgában található bogyós gyümölcsös savakat, a narancshéj a kávészemek citrusosságát és finom savasságát emelte ki. A kompozíciókhoz hagyományos csepegtetős eljárással, a kolumbiai Gaitana kávéból készült ital párosult, mely a közép-amerikai kávékra jellemző édességével és gyümölcsösségével tökéletesen illeszkedett a csokoládéhoz. Végül a Yirgás darabok után egy kolumbiai Gaitana kávébabos, kakaóbabos és kardamomos, illetve egy galapagosi kávébabos, tört chilis kreáció zárta az estét. A kardamomos kávét az arab világban a vendégszeretet szimbólumaként tartják számon – a chocoMe azért választotta feltétként, mert íze nagyon jól kiegészíti a kakaó- és kávébabot. A fűszeres csokoládékhoz remekül passzolt a csezvében készített klasszikus török kávé.

Cikk megosztása
Címkék