szerző:
MTI

Már a magyar hirdetési újságokban, lakberendezési magazinokban és építői ajánlatokban is megjelent két - Magyarországon eddig kevéssé ismert - lakásforma, a loft és a penthouse. Ezek a lakások eleve nem olcsók, mint ahogyan a berendezésük, üzemeltetésük sem az.

Az Amerikai Egyesült Államokból induló majd a világ nyugati nagyvárosaiban elterjedt loft szó a hajdani gyárakból, üzemekből, vagy akár malmokból, kilátókból átalakított lakásokat takarja. Többnyire nagy alapterületű, egyterű otthonokról van szó, amelyek berendezése elsősorban egyedi, modern bútorokat kíván. 

A loft amely eredetileg padlást jelent, főleg a fiatal yuppiek, brókerek, művészek, építészek, lakberendezők, tehetős egyetemisták, értelmiségiek és nyugati emigránsok lakása, akik szeretnek tágasan lakni és ki tudják fizetni a tetemes energiaszámlát. 

A régi nagy házak padlását, a hajdani üzemcsarnokot vagy más célra szolgált helyiséget nem olcsó ugyanis átalakítani, egyedi jellegzetességeihez - például tetőszerkezetéhez, tartógerendájához - kell igazítani a bútort és gyakori, hogy sokáig tart befűteni.

A penthouse eredetileg védőtetőt, tetőt vagy előtetőt jelent, mint ahogyan  az épület tetején lévő, egyedi adottságú nagy lakást és egyben életformát is. Többnyire óriási tetőterasszal és gyönyörű kilátással bír egy ilyen otthon, belső berendezése sokszor elrugaszkodik a hagyományos kis lakásokétól. 

Óriási lehet például a fürdőszoba, amely gyakran az erkélyre vagyis inkább a tetőre nyílik, de ugyanez vonatkozik a hálószobára is. A penthouse-nál is gyakoriak a hatalmas üvegfelületek, amelyek láttatni engedik a panorámát.

Ezek a lakások eleve nem olcsók, mint ahogyan a berendezésük, üzemeltetésük sem az. Ugyanakkor nem kerülnek általában annyiba, mint az önálló házak, amelyek fenntartásával a fiatal korosztály még nem akar bajlódni és kertre se vágyik - elég neki az a néhány jókora dézsába ültetett egzotikus, divatos növény, amely bőven elfér a "padláson" illetve a "tetőn".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Budapesti loftok: hagyományosan és magyarosan

A lepusztult gyárépületek átalakítása mára világszerte divattá vált. Az új trend a budapesti piacon is jelenlévő nagyobb ingatlanfejlesztők figyelmét is felkeltette. Míg tőlünk nyugatabbra már külön ingatlanügynökségek foglalkoznak loftok értékesítésével, Budapest még csak most ismerkedik az új termékkel, noha ipari épület a Duna mindkét oldalán bőségesen akad.

hvg.hu Gazdaság

Budapesten is hódít a loft

Új termékekre van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az ingatlanpiac növekedésének üteme - vélik az Engel Group ingatlanpiaci szakértői. Idén mindössze ötven loftlakás került piacra Budapesten, ám újabb ilyen jellegű beruházások körvonalazódnak.

MTI Gazdaság

Borjúvásárcsarnokból épül az első loft irodaház Pesten

A beruházás során újjáépül a Lágymányosi-híd pesti oldalán álló volt Borjúvásárcsarnok. Az épületben 3170 négyzetméter nettó alapterületű irodateret alakítanak ki, az újjáépített csarnok lesz Budapest első "loft" irodaépülete.