szerző:
MTI

Vida Ildikót nevezte ki az APEH elnökének Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki délelőtt menesztette Szikora Jánost az adóhatóság éléről.

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délelőtti közleményében tudatta, hogy a miniszter visszavonta Szikora János, az APEH elnökének megbízatását. A közlemény arra is kitért, hogy az APEH új elnökét a miniszter rövidesen kinevezi. Tizenegy óra után nem sokkal közölték, Vida Ildikó lesz az APEH-elnök.

Vida Ildikó 1999 és 2002 között, az első Fidesz-kormány alatt már irányította az APEH-et. Vida Ildikó vezetése alatt többek között megerősítették a hatóság adónyomozati tevékenységét, valamint jelentősen korszerűsítették az APEH informatikai rendszerét. Az adóhatóság EU-csatlakozásra történő felkészítése is Vida Ildikó vezetése alatt kezdődött meg - írja  közleményében az NGM.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte, hogy lezárult a nemzetgazdasági miniszter által az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) a Malév egy korábbi köztartozása miatt indított vizsgálat. A nemzetgazdasági miniszter azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön: az APEH elnöke jogszerűen állíttatta-e le a Malév köztartozásának behajtását. Matolcsy György a vizsgálat eredményei miatt hétfő kora reggelre magához rendelte az APEH elnökét, Szikora Jánost, hogy ismertesse vele a még június 18-án elrendelt vizsgálat megállapításait. A nemzetgazdasági miniszter a további lépésekről az elnök meghallgatása után dönt - állt a pénteki közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői tájékoztatása szerint a vizsgálat megállapította: azzal, hogy az APEH elnöke leállíttatta a Malév köztartozásának behajtását, sérültek azok az alapelvek, amelyek szerint az adóhatóság a törvényeknek megfelelően gyakorolhatja jogait és teljesíti kötelezettségeit, valamint hogy az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül köteles eljárni. A vizsgálat megállapította azt is, hogy az elnök intézkedése nyomán jogellenes állapot következett be, hiszen kvázi szüneteltették a végrehajtást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!