Zwack Péter öröksége

2012. augusztus 21., kedd, 14:00 • Utolsó frissítés: 2012. augusztus 21., kedd, 16:17
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Zwack Péter nemcsak vállalatvezetőként és közéleti személyiségként volt példaadó, hanem a régi családi vállalkozás átadása a következő generációnak is követendő példa lehet az alapítók most nyugdíjba készülő nemzedékének.

Zwack Péter halálával nemcsak egy kalandos élet zárult le, hanem egy magyar legenda, egy igazi magyar „unikum” ötödik generációja lépett át a történelembe. Az őszinte és érdek nélküli tisztelet számtalan jele nyilvánult meg az üzleti élet, a sport területe, a borászat és gasztronómia, a politika és a diplomácia képviselői felől, itthonról és külföldről egyaránt.

Zwack Péter világpolgár volt és lelkes magyar hazafi, sikeres üzletember, aki rövid időre közszolgálatot is vállalt, a szabad Magyarország első washingtoni nagyköveteként. Üzleti ügyeiben is higgadt és átgondolt döntéseket hozott. Az 1840-es években alapított családi céget 1948-ban államosították. Zwack Péter egyike volt a kevés emigrációból hazatért magyarnak, aki vissza tudta szerezni az egykori családi vállalkozást.

De nem a múlt iránti nosztalgiából élt, hanem lépésről lépésre fejlesztette számottevő cégbirodalommá az állami Budapesti Likőripari Vállalatot és hazahozta az igazi Unikum receptjét is. A leghíresebb termék, a több mint kétszáz éves Unikum receptjét az akkori tulajdonos Zwack Béla és Zwack János nem adták át az állam képviselőinek, így az 1990-es évek elejéig kapható Unikum nem volt unikum!

Fotó:

Zwack Péter 2008 után fokozatosan visszavonult a napi operatív irányításból, és átadta a stafétát a hatodik generációnak, fiának, Sándornak, a borászat-borkereskedelem ágazatot pedig lányának, Izabellának, ő maga tiszteletbeli elnökként volt jelen a vállalat életében.

Magyarországon még csak tanuljuk a családi vagyongazdálkodást, mert 1945-től kezdődően egészen a rendszerváltásig nem jöhettek létre családi vagyonok, a legújabb kori vagyonfelhalmozás 1988-1989 óta kezdődött meg. Az alapítók korosztálya éppen ezekben az években készül visszavonulni. Az utódoknak életképes vállalkozást kell átadni, amely akkor is működik, ha már nem az alapító – minden titkok tudója – irányítja.

A hadseregeket a legnagyobb veszteségek nem a támadás során, hanem a visszavonulás idején érik. Egy-egy sikeres vállalkozásban valóban egy élet munkája van benne, de éppen emiatt az alapító akkor teszi vele a legjobbat, ha jó időben, rendezetten tud kivonulni az üzletből.

A tőzsdei cégek részvényeit beárazza a tőkepiac, de a családi vállalkozások reális értékét igen nehéz megállapítani. Az ilyen vállalkozások az évtizedek során többnyire úgy nőttek, mint az erdei cserjék, formázás, metszés, a sérült és halott ágak eltávolítása nélkül. Így sokszor égető szükség lenne megfontolt átalakításra, a jogszabályi környezet és a célszerűség összehangolására is.

Az alapító távozása mindig nagy megrázkódtatás, de különösen az, s akár végzetes is lehet a vállalat jövője szempontjából, ha az alapító halála, súlyos betegsége, válása, nyugdíjba vonulása előkészítetlen volt. Az ő tudása, kapcsolatrendszere, az általa meghonosított kultúra a cég egyik legnagyobb tőkéje.

A megfelelő, rátermett utód kinevelése mindig az előd felelőssége: ha lehet, a családon belülről, ha nincs arra alkalmasnak látszó családtag, akkor megfelelő és megbízható külsős személyében. A visszavonulás elhatározása után pedig tartania kell magát a döntéshez és tudnia kell elengedni a vállalatot.

Fotógaléria Zwack Péter búcsúztatásáról - kattintson a képre!

Fotó:

Gyakran előfordul, hogy a nagy formátumú vezető visszajár „kísérteni”, továbbra is belefolyik a döntéshozatalba, mindenről tudni akar, megpróbálja továbbra is befolyásolni a cég mindennapi életét. Ezzel szinte mindig együtt jár, hogy az új vezetőt megkerülve a munkatársak a korábbi vezetőt keresik meg ügyes-bajos dolgaikkal, vagy ellenvéleményeikkel, mintegy hozzá „fellebbeznek”, ami végtelenül meggyengíti, súlytalanítja az új vezetőt.

A helyes magatartás ezzel szemben az, ha a régi vezető megadja az utódoknak a „tévedés szabadságát”, ami az önálló döntéshozatal természetes része. Ha mindezt túlságosan rizikósnak érzi, átadhatja a stafétát részenként is, mindig csak egy-egy területet átengedve a kiszemelt utódoknak. Fájdalmas, mégis gyakori eshetőség, hogy jobban megéri egyszerűen értékesíteni, eladni a céget, amely adott esetben sokkal többet érhet, mint egy bizonytalan végű vezetői kiválás után.

Az anekdota szerint II. József császár volt a névadó, amikor „Das ist ein Unicum” elismeréssel kiáltott fel a Dr. Zwack féle gyógynövény-likőrt kóstolva. Zwack Péter nemcsak vállalatvezetőként és közéleti személyiségként volt példaadó, hanem a régi családi vállalkozás átadása a következő generációnak is követendő példa lehet az alapítók most nyugdíjba készülő nemzedékének. Reméljük, hogy Zwack Péter példáját minden téren sokan követik majd, így az nem lesz unikum.

Dr. Antall György, a Réti, Antall és Társai PwC Legal partnere

3 HOZZÁSZÓLÁS
2012. augusztus 26., 11:50 Otto Skorzeny

egy tolvaj zsiráffal kevesebb. már nem élősködik tovább,Isten nyugosztalja :)

2012. augusztus 23., 18:27 kóservilág

Nekem egy TV riport (beszélgetés) ugrik be mindig róla Juszt László (kezitcsókolom) riporterrel, akinek elmesélte, hogy a politikai vezetőket (a Horn kormány idején) fejenként 10 millió forinttal kellett lefizetnie, hogy célirányos pályázaton visszaszerezhesse a családtól elkommunizált gyárat. (Másoktól is elvettek gyárakat kártalanítás nélkül, csak nem volt módja az örökösöknek korrupcióval jogellenes módon visszaprivatizálni, mert nem volt az örökösöknek pénzügyi alapjuk, vagy elegendően vastag bőr a pofájukon a korrupcióra. Nade tudjuk a D-209-től, hogy az SZDSZ viszont tele volt korrupciós ügyekkel).

Kezitcsókolom Juszt László kérte Zwack urat, hogy mondjon már néhány nevet a lekorrumpált állami vezetőkből, de Zwack úr ezt a kérést elhárította azzal, hogy nincs bizonyítéka!!! Hát így zajlottak a hajdani siker sztorik.

Mellesleg a hajdani Zwack gyár kivételesen a korrupciós történet ellenére jó kezekbe került, csak a korrupció kizárása és az igazságos eljárások érdekében (Lopott holmi vissza jár) teljes reprivatizációt kellett volna végrehajtani, amit az MSZMP utódpártok többsége élén a fityesz csürhével hevesen ellenzett!

2012. augusztus 23., 01:06 fingero

A képen mosolyog a magabiztosság az atyai vezérlő tekintet sugárzik belőle.

Olyan visszafogott mint aki valódi hatalommal rendelkezik.
Pontosan tudja hogyan kell "kapitánynak" első embernek, vezetőnek lenni.

Olyan arc aki felelősséget vállal a döntéseiért és tudomásul veszi, hogy vannak kudarcok. Enélkül nem megy.

Mély tiszteletem és részvétem Zwack Péter és családja számára.

Kiváló kapitalista ember volt aki valós értékteremtő tudással a háta mögött Képes volt megítélni ki az értéket teremtő dolgozó ember és ki az akinek csak a szája nagy. Politikai hovatartozás nélkül.

E tudást ezen ember ismeretet felajánlotta az első szabaon választott tehát Nem diktatórikus kormánynak.

Idézet

"Zwack Péter világpolgár volt és lelkes magyar hazafi, sikeres üzletember, aki rövid időre közszolgálatot is vállalt, a szabad Magyarország első washingtoni nagyköveteként. Üzleti ügyeiben is higgadt és átgondolt döntéseket hozott."

Ezért az átgondolt döntésekért jutalmul felgyújtották a házát.
Ha jól emlékezem.
Úgy hiszem valakiknek most legalább jelképesen illene bocsánatot kérni a történtekért.

Segíteni akart ezen a népen ezen az országon éppen a lehetőségek hazájában. Nem kellett!! Van miért szégyenleni magunkat.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Zwack Péter öröksége
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X