szerző:
hvg.hu

Az utolsó pillanatban módosító indítványt nyújtottak be a reklámadóhoz kedd este. A módosítás szerint az előző év veszteségének felét lehetne leírni az adóalapból, ami a TV2-nek kedvez.

Kedd este módosító javaslatot nyújtottak be kormánypárti politikusok a reklámadóról szóló törvényjavaslatról, ahogy arról a hvg.hu előzőleg értesült. A módosító lényege, hogy a médiacégek a tavalyi elhatárolt veszteségük 50 százalékát leírhatják az adóalapból.

A törvényalkotási bizottságban éles vita alakult ki az ellenzék és a kormánypárti képviselők között. Előbbiek ugyanis "Lex TV2"-nek nevezték a módosítót, amire a reklámadót jegyző L. Simon László úgy reagált, hogy a jobboldalinak mondott média igenis nyereséges. Azt egyébként elfelejtette hozzátenni, hogy a TV2 nem tartozik ezek közé.

A reklámadót kivételes sürgősséggel, egy nap alatt nyomnák át a parlamenten, a zárószavazás így szerdán lesz. A kulturális bizottság napirendjéről egyébként indoklás nélkül vették le a fideszesek a javaslat megvitatását, így az ellenzékiek még a véleményüket sem mondhatták el.

A javaslatot egyébként múlt héten nyújtotta be a fideszes L. Simon László a parlamentnek, ami a teljes médiaipart érintené, aki legalább felerészben magyar nyelven ad reklámokat. Így a Facebookot és a Google-t is. A legtöbbet az RTL Klubnak kellene fizetnie, a legmagasabb adókulcs (40 százalék) is csak erre a kereskedelmi tévécsatornára vonatkozik.

A reklámadó bevezetése elleni tiltakozásul múlt csütörtökön szinte a teljes média egy időben sötétült el, a médiabojkotthoz még kormánypárti médiumok is csatlakoztak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!