szerző:
HVG

Kétszázmilliárd forintot, a teljes magyar felsőoktatás éves állami támogatásának másfélszeresét juttatta saját alapítványainak a Magyar Nemzeti Bank – derül ki a HVG címlapsztorijából, ami végigveszi, kik lehetnek az oktatási célokkal magyarázott gigantikus vagyonátadás nyertesei.

©

Sokba kerülnek az unortodox bankárok a magyar adófizetőknek. Miközben az utazók gyakran bosszankodtak a gyenge forinton, volt pillanat, amikor a jegybank erre spekulált: a Pallas Athénéről elnevezett alapítványainak juttatott 200 milliárd forint egy részét euróban adta, majd akkor váltotta át, amikor az a lehető legtöbb forintot érte.

A HVG kiderítette: ez március 14-én történt, amikor igencsak gyengélkedett a magyar pénz. A milliárdokkal így kitömött öt alapítvány számos jegybanki vezetőnek, expolitikusnak, távozóban lévő nagykövetnek ad majd megbízatást – a kuratóriumi elnökök a havi minimálbér hétszeresét kapják, de még a tagok is több mint félmillió forintot kapnak havonta. A jegybank ingatlanok felvásárlása mellett megszerezte a bankszövetség lapját, és tárgyal a Nemzetközi Bankárképző Központ felvásárlásáról is.

Hogyan teremtett minderre pénzt Matolcsy György jegybankja? Milyen ingatlanokba telepítik az alapítványokat? Miért vett kórházingatlant az MNB? Kiket képeznek majd a milliárdokból?

Minden kérdésre megtudja a választ a csütörtökön megjelenő HVG-ből.